Kozák Luca dolgát júniusban is megnehezítheti a hó

A 2023-as év legjelentősebb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot Budapest rendezheti. Az augusztusi eseményre már teljesítette a szintidőt Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónk, Kozák Luca, akit tavaly az év női sportolójának választottak itthon. Kozákkal az Origó készített interjút bő két hónappal a világbajnokság előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 06. 06. 9:40
Kozák Luca München 2022
multisport Eb atlétika 2022 100 méteres gátfutás Fotó: Budapest2023 Zrt./Zsigmond László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

egyike volt annak a három magyar atlétának, aki éremmel térhetett haza tavaly a müncheni Európa-bajnokságról. A debreceni sportoló 12,69 másodperces magyar csúccsal második helyen zárt 100 méteres gátfutásban. A világbajnoki mezőny azonban sokkal erősebb, mint az európai.

– A cél természetesen, hogy minél gyorsabb legyek – mondta az Origónak Kozák Luca. – Helyezésbe, időeredménybe nem szeretnék belemenni, már csak azért sem, mert a női gát brutális fejlődésen megy keresztül. Olyan idők születnek a versenyeken, hogy csak kapkodjuk a fejünket, nem tudjuk, hogy a vb-n mennyire erős idő kell majd például a dobogóhoz.

Tavaly a nigériai Tobi Amusan a vb-elődöntőben állította fel a 12,12-es világcsúcsot, majd a döntőben ennél is gyorsabban, 12,06 másodperc alatt telejsítette a távot, de utóbbi eredményt nem lehetett rekordként hitelesíteni a túl erős hátszél miatt.

Kozák Luca az erős tavalyi szezon után idén fedett pályán nem tudott versenyezni derékproblémái miatt, de nem aggódik emiatt.

– Ez volt az első év, hogy kimaradt a fedett pálya. Most túl vagyok már egy versenyen, de nagyon furcsa volt ekkora kihagyás után ott lenni. Pár verseny alatt vissza fogok szokni és meglesz a ritmus, egyáltalán nem fogja befolyásolni a teljesítményemet.

A gátfutónak a világbajnoki részvétel miatt nem kell aggódnia, már megfutotta az induláshoz szükséges szintidőt. Kozák június 8-án, csütörtökön itthon, a Lantos Mihály Sportközpontban versenyez, majd Finnországban akár különleges kihívás is várhat rá.

– Jobb ott futni, ahol meleg van. Ott az izom könnyebben melegszik, lazább marad. Nyilván attól nehéz, hogy a hőségben az embernek megmozdulni sincs kedve, de Finnországban például az is benne van a pakliban, hogy leesik a hó.
– árulta el az Origónak Kozák Luca.

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Kozák Luca (Fotó: Budapest2023 Zrt./Zsigmond László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.