időjárás 28°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

A magyar sprinter Európa leggyorsabbja, máshogy képzelte az évet

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress
2023.05.30. 10:31 2023.05.30. 14:12
A magyar sprinter Európa leggyorsabbja, máshogy képzelte az évet

Mindenkit meglepett a múlt héten felállított új magyar csúcs. Molnár Attila 44,98 másodperces idejével egyben az első európai futó lett, aki idén áttörte a 45 másodperces álomhatárt, és teljesítette a budapesti atlétikai világbajnokság szintidejét is. A huszonegy éves magyar sprinter a hazai vb előtt a Gyémánt Ligában is megmutatná magát, elvégre vasárnap, Rabatban új magyar csúcsával második helyen ért volna célba.

Molnár Attila lett az első magyar futó, aki 45 másodpercen belüli idővel teljesítette a 400 métert. A huszonegy éves magyar atléta múlt héten felállított országos csúcsa azért is volt meghökkentő, mert korábban még 46 másodpercen belüli futása sem volt. A 44,98-as idővel Molnár rendelkezik az idei legjobb európai eredménnyel, ráadásul az idei, budapesti világbajnokságra való kvalifikáció miatt sem kell már aggódnia, hiszen teljesítette a 45,00-s kvalifikációs szintet.

– Azt gondoltam, hogy a világbajnoki szereplésért foggal-körömmel küzdve, versenyről versenyre járva kell majd megharcolnom, ezért számomra is meglepő, hogy Cipruson első nekifutásra teljesült a célom – mondta az SzPress Hírszolgálatnak Molnár Attila, aki tovább javítaná országos rekordját. – Úgy érzem, hogy tényleg vannak még tartalékok bennem, egy-két jó verseny kell ahhoz, hogy ezt bizonyítani is tudjam. A csúcsjavítás előtt sem voltam kishitű, most viszont tényleg merek nagyot álmodni.

A magyar futónak segíthet a további csúcsjavításban, ha erős versenyeken indulhat, Cipruson ugyanis nem volt olyan riválisa, aki megszorongatta volna az utolsó méterekig.

– A ciprusi volt az első olyan nemzetközi versenyem, amit Babinyecz József, a menedzserem készített elő nekem, ezért most nagyon hálás vagyok neki, remélem a közeljövőben egy Gyémánt Liga-viadalra is el tud juttatni. Nem vagyok a rangsorok böngészője, arra viszont felfigyeltem, hogy a múlt hétvégén Rabatban megrendezett Gyémánt Liga-versenyen a magyar csúcsommal második lehettem volna – mondta Molnár Attila, aki kiváló futásával maga is sokat tett azért, hogy meghívást kapjon a legrangosabb atlétikai versenyekre.

Ha pedig az augusztusi budapesti világbajnokság kontextusába helyezzük Molnár idejét: tavaly, a Eugene-ban rendezett vb-n az új magyar csúcsnál csak egy századdal jobb, 44,97-es idő kellett a döntőbe jutáshoz.

Borítókép: Molnár Attila a csúcsdöntés közben (Fotó: Viktoria Leandrou)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.