időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Hétpecsétes titkok a budapesti atlétikai világbajnokság főpróbája előtt

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat
2023.05.29. 14:36 2023.05.29. 14:48
Hétpecsétes titkok a budapesti atlétikai világbajnokság főpróbája előtt

Az idei atlétikai magyar bajnokságot július 7-én és 8-án Budapesten a IX. kerületi Hajóállomás utcában rendezik meg, ami titokzatosan hangzik; a megfejtés pedig az, hogy ez a Nemzeti Atlétikai Központ címe. Ahol augusztus 19–27. között világbajnokságot rendezünk, így az ob lesz a vb tesztversenye.

Régen várt ünnepi eseménynek lehet nevezni az atléták idei magyar bajnokságát, amelynek résztvevői elsőként léphetnek az augusztusi budapesti világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központ küzdőterére. A július 7-i és 8-i esemény egyben az augusztus 19-én kezdődő kilencnapos sportági csúcsesemény tesztversenye, amelyet a Magyar Atlétikai Szövetség és a minden idők legjobb világbajnokságának megrendezésére készülő szervezet, a Budapest2023 Zrt. tudását egyesítve készül sikerre vinni. A bajnokságon jelen lesznek a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (WA) az események menetét árgus szemmel figyelő, de a segítőkészségüket már sokszor kimutató szakemberei, így a tesztverseny valójában vizsga is, a házigazdák izgalmas és várhatóan tanulságokkal is szolgáló próbatétele.

A vb golfkocsijai ott lesznek a magyar bajnokságon is

– A bajnokság júliusi időpontját a Magyar Atlétikai Szövetség kérte, figyelembe véve a WA által meghatározott időablakok választékát, valamint a világbajnokságra készülő atlétáink felkészülési és versenyprogramját – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Gyulai Márton, a Bp2023 Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Az előkészítés első lépéseként számba vettük a szövetség rendezéssel kapcsolatos igényeit, amelyeknek a teljesítése a kötelességünk, ugyanakkor az érdekünk is, mert az első és egyben utolsó teszteléssel is szeretnénk közelebb kerülni egy elismerésre méltó világbajnokság megrendezéséhez.

Az egyedi lehetőséggel élve a Bp2023 minden olyan szolgáltatást és technikai megoldást szeretne működésbe hozni a pályaavató bajnoksággal összekapcsolódó teszteseményen, amelyek bemutatásáért hosszú hónapokon át nagy erőfeszítéseket tett.

– Példák hosszú sorából néhányat kiragadva elmondhatom, hogy már július 7-én és 8-án is olyan szigorúan ellenőrzött akkreditációs zónákat készülünk kialakítani, mint amilyenek a világbajnokságon is szabályozni fogják a résztvevők mozgásának területeit. A bajnokságon induló versenyzők ugyanazt a bemelegítőpályát vehetik igénybe, mint augusztusban a kétszáznál is több résztvevő ország sportolói, és már most is azok a golfkocsik szállítják majd az atlétákat a stadionhoz, mint a világbajnokság kilenc versenynapja alatt. Bizonyíthatják a rátermettségüket és a felkészültségüket azok a magyar versenybírók is, akiknek a számára a budapesti világbajnokság pályafutásuk talán legnagyobb kihívása lesz – szögezte le Gyulai Márton.

A stadion alsó, végleges lelátói állnak majd rendelkezésre

A Bp2023 Zrt vezérigazgató-helyettese a hasonlóságok után az eltérésekről is beszélt.

– A világbajnokságon minden eredményhirdetésnek a stadionon kívül kialakított Medál Pláza ad otthont, a MASZ viszont azt tervezi, hogy az érmeseket a hagyományokat követve a pályán belül köszöntik. A bajnokságon csak a stadion alsó, tehát végleges lelátói állnak majd rendelkezésre, és az úgynevezett Event Presentation, a világversenyek nélkülözhetetlenné vált videó, hang- és fénytechnikai aláfestése is visszafogottabb lesz annál, mint amilyen a világbajnokságon reményeink szerint ámulatba ejti a nézőket. Addig minden hétpecsétes titok, de a mérce nem áll alacsonyabban előttünk, mint a tavalyi müncheni Európa-bajnokság házigazdái előtt, akik hollywoodi szintre emelték az esti programokat színesítő show meglepetéseit.

Az országos bajnokság két versenynapját ingyenesen lehet megtekinteni a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol jelenleg a stadion felső karéját körülölelő gigantikus méretű „MESH” épülethálót alakítják ki, építik az óriási VIP-sátrat, miközben a lelátón a kamerahelyekhez és a médialelátóhoz vezető kábelek lefektetését végzik. Nagy feladatot jelent az IBC televíziós közvetítőközpont konténervárosának a felépítése is, amely a stadion melletti területen kézilabdapályánál is jóval nagyobb helyet foglal majd el.

A magyar atléták az ob-n már tesztelhetik a Nemzeti Atlétikai Központot Fotó: Zsigmond László

– A világbajnokságon percre pontos forgatókönyvhöz kell igazodnia mindazoknak, akik a szervezésben részt vesznek. Külön is említést tennék az egyik „légiósunkról”, a szerb Marko Risztovról, akinek a WA ajánlotta a leigazolását. Már a bajnokságon is ő látja el a versenyirányítás feladatát, neki kell látnia és hallania mindent, sürgetni a versenyzők bevonulását vagy bemutatását, figyelmeztetni, ha két szám szereplői zavarnák vagy akadályoznák egymást, de akkor is, ha a televíziósok valamiért takarásba kerülnének. Marko lesz a budapesti versenyek szeme és humán lokátora, aki már három világversenyen, a belgrádi fedett pályás világbajnokságon, az isztambuli tető alatti Európa-bajnokságon és a jeruzsálemi U18-as Eb-n is jelesre vizsgázott, ráadásul kétszer a rajt előtt két nappal mozgósított beugróként. Aki azt gondolja, hogy a szerb segítőtársunk csak az atlétika berkeiben hasznosítja magát, téved, mert Risztov úr szakmája szerint neurobiológus – mondta Gyulai Márton.

Óvatos, de bizakodó előrejelzés

Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatója nem az az ember, aki szeret nagyokat mondani, és túl szép képet festeni a jövőről, most viszont nem titkolja, hogy bizakodva tekint a budapesti világbajnokság felé.

– Óvatos duhaj vagyok, de egyre több remek eredmény tölt el bizakodással: olyan teljesítmények, országos csúcsjavítások, egyéni rekordok túlszárnyalása, amelyek az elmúlt évek kemény munkájának eredményességét igazolják vissza. Molnár Attila 400-as 44,98 másodperces „robbantásával” az idei európai rangsor élére került, a kontinenscsúcsot is megközelítve. Takács Boglárka, a leggyorsabb magyar nő 11,27-tel ismét magyar rekordot javított, és így tett a női 4x100-as váltó is, miközben több versenyszámban, mint például a női távolugrásban és gerelyhajításban reményeket keltő versengés folyik a világbajnoki szereplés jogának kiharcolásáért. Minderről a teljesség igénye nélkül számolok be, de azt is hangsúlyoznom kell, hogy még sok munkára és versenyzésre van szükség ahhoz, hogy a válogatottak formája a világbajnokságon csúcsosodjon ki – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a bonyhádi szakember.

Scheidler Géza a szabadtéri idény kezdete előtt annak a reményének adott hangot, hogy a budapesti csúcseseményen akár 25 tagú is lehet a magyar válogatott létszáma.

– Most már a harmincas számot is ki merem mondani, de ha minden jól megy, ennél többen is vizsgázhatnak az új létesítmény remek Mondo pályáján, aminél korszerűbb és gyorsabb talán nincs is a világon – folytatta a sportigazgató. – A bizonyítási és szintteljesítési lehetőségek számára idén nem lehet panasz. Örülünk annak, hogy 2023-ban is lesz Gyulai Memorial Székesfehérváron, ahogy Budapesten és Nyíregyházán WA Continental Tour Bronze kategóriás nemzetközi versenyek, az pedig hab a tortán, hogy elsőként a magyar bajnokság résztvevői vehetik birtokukba a Nemzeti Atlétikai Központot, ami ha nem is méretes nagyságút, de mindenképpen lépéselőnyt jelent a számukra – mondta befejezésül Scheidler Géza, emlékeztetve arra, hogy idén a finnországi U23-as Európa-bajnokság is kivételesen fontos próbatétel a magyar atléták számára, ahol a jelen és a jövő reménységei vizsgáznak.

Borítókép: A Nemzetközi Atlétikai Központba a vb-re több mint kétszáz ország versenyzői érkeznek (Fotó: Zsigmond László)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.