Márton Anna szenzációs beugrása, világbajnok a női kardcsapat

A magyar női kardválogatott megvédte világbajnoki címét. Bár a milánói vb-döntőben sokáig a franciák vezettek, a tartalék szerepkörből előrelépő Márton Anna két szenzációs asszóval megfordította a finálé menetét, Pusztai Liza pedig bevitte a döntő tust. Magyarország három arany- és egy bronzéremmel a második helyen zárt a vívó-világbajnokság éremtáblázatán.

2023. 07. 30. 17:44
BATTAI Sugár Katinka; SZÛCS Luca; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Vívó-vb - Női kard csapatverseny Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly még nagy meglepetést jelentett, hogy a magyar női kardválogatott Kairóban megszerezte története első világbajnoki címét, ráadásul az egyéniben olimpiai negyedik helyezett Márton Anna nélkül. Címvédőként Milánóba már egészen máshogy utazott a csapat, igaz, a visszatérő Márton óvatosan fogalmazott, a legjobb négy közé jutást tűzte ki célnak.

SZÛCS Luca; BATTAI Sugár Katinka; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
A magyar női kardválogatott a döntőbe jutást ünnepli (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Aggasztó jel volt, hogy csütörtökön, egyéniben egyik magyar kardozó lány sem jutott be a nyolcaddöntőbe a világbajnokságon. Csapatban viszont a szombati nyolcaddöntőben Lengyelország (45-39), majd vasárnap a két egyéni érmessel felálló Görögország (45-35), az elődöntőben pedig Dél-Korea (45-39) válogatottja ellen is nyert a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású magyar csapat, amely így ismét bejutott a vb-fináléba.

A döntőben ugyanúgy Franciaország volt Magyarország ellenfele, mint egy éve, s ráadásul ez a finálé döntött arról is, hogy a rendező olaszok mögött melyik ország végez a vívó-világbajnokság éremtáblázatának második helyén.

Pusztai Liza kezdett az egyéniben olimpiai bronzérmes Manon Apithy-Brunet ellen, s a franciák 5-2-es előnyre tettek szert. Battai Sugár ugyan jobban kezdett a világranglistán első helyezett Sara Balzer ellen, de az asszójuk végén végül maradt a három tusnyi különbség (7-10). Szűcs Luca bátran kezdett Caroline Queroli ellen, de aztán egymás után négy tust kapott, 15-10-re elléptek a franciák.

A negyedik asszó volt az első, amelyben a magyar vívó teljesített jobban, Battai 20-16-ra zárkózott Apithy-Brunet ellen, Pusztai azonban Querolitól is kikapott (18-25). Márton Anna első döntőbeli asszójában viszont rengeteget javított a magyar csapat helyzetén, 29-30-ra felzárkózott Balzer ellen.

Battai pedig Queroli ellen átvette a vezetést, 35-33-ra már a magyaroknál volt az előny, majd Márton szórta az egylámpás találatokat Apithy-Brunet ellen, és 40-34-es előnnyel adta át a terepet Pusztainak, aki Balzer elleni asszóval zárta a döntőt.

S bár Pusztai Liza addig nem vívott jól a döntőben, ezt az asszóját megnyerte, s 45-38-as sikerével a női kardválogatott megvédte világbajnoki címét.

Magyarország három arany- és egy bronzéremmel a második helyen zárt a vívó-világbajnokság éremtáblázatán.

Borítókép: Márton Anna, Battai Sugár, Szűcs Luca, Pusztai Liza (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.