A kizárt ukrán sportoló esetében több szabályt is megszegtek

Az egy hónapja nyert Európa-bajnoki címet a világbajnokságon nem követte érem, a magyar férfi-párbajtőrválogatott Venezuela elleni veresége után ötödik helyen zárt Milánóban. A férfi tőrözők a tizennegyedik pozíciót szerezték meg, a címvédő női kardcsapat bejutott a negyeddöntőbe, vasárnap Görögország ellen folytatja szereplését. Bejutott a legjobb nyolc közé az ukrán csapat is, amelyben vívhatott az egyéni versenyben fekete lapot kapott Olga Harlan is.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 18:43
Olga Harlan
Milánó, 2023. július 28. Olga Harlan ukrán vívó sajtótájékoztatót tart a milánói világbajnokság helyszínén 2023. július 18-án. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) biztosította Harlant, hogy jövõre részt vehet a párizsi olimpián annak ellenére, hogy fegyelmi büntetést kapott Milánóban, mert nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, akit a páston legyõzött. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olga Harlan, az ukránok hatszoros világbajnok kardozója is segítette hazája válogatottját, hogy a házigazda olaszok ellen bejusson a negyeddöntőbe a Milánóban zajló vívó-világbajnokságon. Ez teljesen természetes lenne, ha Harlan nem kapott volna két napja, az egyéni versenyben fekete lapot, miután nem fogott kezet orosz ellenfelével, Anna Szmirnovával. Ez a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) szabályzata alapján automatikus eltiltást eredményezett volna, a szövetség azonban úgy döntött, Harlan pástra léphet a csapatversenyben.

SZÛCS Luca; BATTAI Sugár Katinka; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Az ukrán mellett a magyar női kardcsapat is bejutott a vb-negyeddöntőbe (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nem ez volt az egyetlen mozzanat, amikor a FIE figyelmen kívül hagyta saját szabályzatát az esetben. A hatszoros világbajnok vívó, Horváth Mariann levezette, hogy gyakorlatilag minden egyes mozdulatnál hibáztak a döntéshozók.

Harlant a szabályok alapján azonnal ki kellett volna zárni, amikor a páston megtagadta a kézfogást, a mérkőzésvezető azonban biztosította az ukrán versenyzőt, hogy a pengeérintkezés felajánlása megfelelő kinyilvánítása volt a tiszteletnek, ahogy a Covid által leginkább terhelt időkben minden asszó után ezzel vagy könyökérintéssel helyettesítették a kézfogást.

Miután viszont Harlan távozott, már nem kaphatott volna fekete lapot a lezárt asszóért, bármennyi ideig is ült Szmirnova tiltakozásképpen a páston, az ukrán mégis kizárták. Sőt, a FIE megerősítette, hogy kitart a fekete lap jogossága mellett, miközben az eltiltás felfüggesztését is bejelentette a csapatverseny idejére.

Harlan személyesen ennél is fontosabb támogatást kapott Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől, aki kijelentette: az ukrán klasszis szabadkártyával akkor is részt vehet a párizsi olimpián, ha ezt a páston nem harcolja ki.

 

Nem született újabb magyar érem

Az ukrán csapat legnagyobb klasszisával felállva be is jutott a negyeddöntőbe a női kardozók csapatversenyében, ahogy megtette ezt a címvédő magyar csapat is. A Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású magyar csapat szombaton Lengyelország ellen nyert 45-39-re, vasárnap, a vb zárónapján a meglepetésre nyolc közé jutott Görögország ellen folytatják a versenyt a lányok. 

Nem sikerült a negyeddöntőbe jutás férfitőrcsapatunknak, igaz, ehhez óriási bravúrra lett volna szükség, az olimpiai bajnok franciák ellen nem volt esélye a Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású válogatottnak (27-45), amely a helyosztók után végül a tizennegyedik helyet szerezte meg.

Az idei Európa-bajnoki arany után a vb-n is érmet remélhettünk férfi-párbajtőrcsapatunktól, azonban az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, összeállítású válogatott a negyeddöntőben aranytussal vereséget szenvedett Venezuela ellen. A helyosztókon az ötödik helyet megszerezte a csapat, ez is fontos volt az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Borítókép: Olga Harlan (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.