Vámos Márton foga már az amerikaiakra fáj: Van velük elszámolnivalónk!

Miután a magyar férfi vízilabda-válogatott végig vezetve, a sikere felől nem sok kétséget hagyva 12-10-re legyőzte Horvátországot a C csoport rangadóján szerda hajnalban, gyakorlatilag eldőlt, hogy az első helyen automatikusan továbbjut a negyeddöntőbe a fukuokai vizes világbajnokságon. Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint ebből a győzelemből lehet erőt meríteni, a meccs legjobbjának megválasztott Vámos Márton pedig már az Egyesült Államok elleni valószínűsíthető ütközetet várja. Jó oka van rá.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 10:37
VÁMOS Márton
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét csapat tisztában volt vele, hogy amelyik nyer, annak sokkal könnyebb út vezethet a legjobb négyig a fukuokai vb-n. Egyrészt a csoportelsők egyből a negyeddöntőbe kerülnek, másrészt a másodiknak ugyanezért várhatóan kemény ellenféllel kell megküzdenie. Minden jel szerint a horvátok kerültek a nehezebben járható ösvényre, hiszen a magyar válogatott 12-10-es győzelmével gyakorlatilag eldőlt a sorrend – a mienk utolsó csoportmeccse pénteken Argentína ellen könnyed sikert ígér, vízilabdában e tekintetben nincsenek nagy meglepetések.

VÁMOS Márton; VARGA Zsolt
elégedett lehetett a horvátok elleni győzelemmel Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Innentől nyilván már a negyeddöntőre készülünk, és dolgozunk azon, hogy ami hiba akadt, azokat kijavítsuk – jegyezte meg Varga Zsolt a meccs után. A szövetségi kapitány még egy ilyen szép győzelem után is a hibákat akarja kijavítani. A horvátok elleni rangadón szerencsére ebből volt a kevesebb, a 12-10-es eredmény szorosabb mérkőzésre utal, mint amilyen valójában volt. A kétgólos különbség már az első negyedben kialakult, s bár a következő három iksz lett, végig a mieink kezében volt a mérkőzés fonala, az utolsó negyedben négy gól is volt az előny, a végén azonban a horvátok mindent egy lapra feltéve támadtak, és kozmetikázták a vereségüket.

– A mérkőzés nagy részében a mi akaratunk érvényesült, elsősorban a védekezésben láttam nagy erőt, különösen emberhátrányban, és ez a támadásokat is nagyban segítette – értékelt Varga Zsolt. – Hogy az utolsó percekben mégis visszajöttek a horvátok, abban benne volt, hogy kapásoldalon elkövettünk néhány hibát. Nyilván, amikor közelítünk a hajrához, könnyebben engednek el faultokat, adnak kiállítást, de összességében nem férhetett kétség ahhoz, hogy ma jobbak voltunk. Ebből erőt lehet meríteni.

Érdekesség, hogy a horvátokat világbajnokságon legutóbb 2013-ban tudtuk legyőzni, s akkor lett legutóbb vb-aranyérmes a magyar csapat. Szóval erre a sikerre tényleg lehet építeni. Az Argentína ellen várhatóan edzőmeccsnek beillő utolsó csoportmérkőzés után következhet majd a negyeddöntő, amelyben a papírforma szerint az Egyesült Államok lehet az ellenfelünk. Pikáns csata lenne, hiszen július elején Los Angelesben a világkupa szuperdöntő bronzmeccsén 13-13 után ötméteresekkel nyertünk, de az amerikaiak óvtak egy bírói hiba miatt, így az utolsó négy és fél percet újra le kellett játszani, s ekkor már 14-13-ra veszítettünk.

– Mostantól minden idegszálunkkal a negyeddöntőre hangolunk, van ugyan egy meccs az argentinok ellen, amit nem fogunk félvállról venni, de a konkrét felkészülés fókuszában már egyértelműen a negyeddöntő lesz. Én az amerikaiakat várom, pláne, hogy van velük nem kevés elszámolnivalónk – utalt a Los Angeles-i eseményekre aki a horvátok elleni meccs legjobbja volt.

– A vízben érződött, és talán mindenkinek átjött, hogy sokkal, de sokkal jobban akartuk ezt a győzelmet a horvátoknál, és szerintem ez döntött a javunkra – tette hozzá a 2013-ban már világbajnok Vámos. – Nagyon koncentráltan játszottunk, a védekezésünk remekül működött a mérkőzés nagy részében, a negyedik negyed végén volt egy kis megingás, de meg fogjuk oldani, hogy több ilyen ne legyen.

Borítókép: Vámos Márton okozta a legtöbb gondot a horvátoknak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.