Erőt mutatott a magyar válogatott, magabiztos siker a horvátok ellen

Magabiztos játékkal, a meccsen végig vezetve, az utolsó negyedben már négygólos előnyt is kiépítve végül 12-10-re legyőzte a magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátokat a fukuokai vizes világbajnokság csoportkörének rangadóján. Az első negyedben kiharcolt kétgólos előny kitartott a végéig, de az eredmény nem adja vissza a két csapat közti különbséget, mivel a végén kiengedtünk. Gyakorlatilag megvan az első hely és a negyeddöntő Varga Zsolt csapatának. Az sem elhanyagolható, hogy tíz év óta először győztük le Horvátországot vb-n, ez legutóbb 2013-ban sikerült, amikor aranyérem került a fiúk nyakába.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 6:11
null
FUKUOKA, JAPAN - JULY 19: Croatia (CRO) vs. Hungary (HUN) water polo Men’s Preliminary Round I at Marine Messe Fukuoka Hall B at the World Aquatics Championships, Fukuoka 2023. Fotó: Istvan Derencsenyi/World Aquatics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét csapatnak volt törlesztenivalója a másik ellen. Nekünk még mindig fájhatott a tavalyi Európa-bajnokság döntőjében a horvátok ellen Splitben elszenvedett egygólos vereség, nekik pedig az, hogy márciusban Zágrábban hárommal vertük őket a világkupa selejtezőjében. A vb-n az egymás elleni meccs azonban elsősorban a csoportelsőség megszerzése miatt volt fontos, ami meghatározza, hogy a két válogatott milyen úton halad tovább a fukuokai vb-n – a ránézésre könnyebben vagy a nehezebben.

elégedett lehetett a horvátok elleni sikerrel Fotó: Istvan Derencsenyi/World Aquatics

Varga Zsolt szövetségi kapitány a felkészülés alatt végig azt hangsúlyozta, hogy a védekezés a lényeg. A Japán elleni első meccsen kaptunk ugyan nyolc gólt, de cserébe lőttünk 16-ot, ebből és a horvátok Argentína elleni 24-5-ös sikeréből túl sokat nem lehetett leszűrni.

Abból már sokkal többet, ami a horvátok elleni első negyedben történt, és elégedetten szemlélhettük a látottakat. A horvátok hozták el a labdát a ráúszásnál, de sokáig ez volt az egyetlen sikerük: az első lövésüket Vámos blokkolta, majd az ellentámadásból Zalánki, aki legutóbb Zágrábban hétszer talált a kapujukba, vacakolás nélkül a kapuba bombázott.

A kezdeti események előrevetítették az első nyolc percet. A magyar csapat remekül védekezett, és pontosan lőtt. A támadójátékkal nem lehettünk maradéktalanul elégedettek, mert sokszor nem jutottunk el lövésig, de amikor igen, akkor nem hibáztunk. Az első negyed végén háromból három volt a lőlapon, Zalánki után Vámos és Német is betalált. Közben a védelem tette a dolgát, az első horvát gólra a nyolcadik percig kellett várni, emberelőnyből. Az első negyed végén a 3-1-es vezetés és a játék is rendben volt.

Az elején kiharcolt előnyt sikerült tartani

Vámos lécen csattanó lövése nyitotta a következő felvonást, ezzel úszott el az addig százszázalékos hatékonyság. A védelem továbbra is állt a lábán, így a 4-1-re nem sokat kellett várni, emberelőnyben Nagy átjátszása után Angyal húzta közelről a kapuba a labdát szép mozdulattal. E pillanatban a horvát időkérés szimbolikus volt – égett a ház Ivica Tucak csapatánál.

Megszórtuk a horvátokat Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

Sikerült mérsékelniük a lángokat, 4-2-re szépítettek, majd mi hosszabb idő után emberelőnyhöz jutottunk, de Manhercz lövései nem találtak utat a kapuba, az ellentámadásból pedig büntetőt hozott össze a horvátoknak, s máris egy gólra olvadt az előny – 4-3. Pánikra nem volt ok, a negyed utolsó támadását emberelőnyből Nagy váltotta gólra, így megmaradt az első játékrészben kiharcolt kétgólos előny.

Jansik a 100. válogatott gólját lőtte

A harmadik felvonásban Jansik nyitotta meg a gólcsapot, 6-3 ide, a csapatkapitánynak ez volt a 100. találata a válogatottban. Lazult a magyar védekezés, avagy a horvátok javultak fel támadásban, a plusz háromból hamarosan megint csak plusz egy lett 7-6-nál, amikor egy horvát emberelőnyt már épp sikerült volna kivédekezni, de centerből mégis betaláltak. Kétszer is támadhattak az egyenlítésért, nem jártak sikerrel, ellenben fórból Fekete visszaállította a kétgólos különbséget.

Az addigi nyolc magyar gólon nyolc különböző játékosunk osztozott – sokatmondó adat a csapatmunkáról. Az utolsó negyed elején a kilencediket a kilencedik ember lőtte, Pohl góljával 9-6-ra vezettünk, majd az első duplázónk Vámos lett, s kialakult az addigi legnagyobb, négygólos különbség a meccsen. Innentől nem volt miért aggódni, a magyar válogatott megmutatta erejét Fukuokában, a meccset végig a kezében tartva, végig vezetve győzte le Horvátországot. A vége 12-10 lett.

Ezzel gyakorlatilag megvan a csoport első helye (Argentínát persze még meg kell verni pénteken), s vele az automatikus negyeddöntőbe jutás.

Vizes vb, Fukuoka, férfi vízilabdatorna, C csoport:

Horvátország–Magyarország 10-12 (1-3, 2-2, 3-3, 4-4)

Borítókép: Legyűrtük a horvátokat a vb első nagy rangadóján (Fotó: Derencsényi István / World Aquatics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.