Wimbledon: a cseh játékos visszalépett, majd döntőbe jutott

Elsőként a cseh Markéta Vondrousová jutott be a wimbledoni női torna döntőjébe. A huszonnégy éves teniszező két játszmában nyert az ukrán Elina Szvitolina ellen, aki továbbra sem játszhat Grand Slam-finálét, pedig az előző két fordulóban két nagy bajnokot győzött le Wimbledon füves pályáin.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 16:31
Markéta Vondrousová Wimbledon
London, 2023. július 13. A cseh Marketa Vondrousová az ukrán Jelina Szvitolina ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében 2023. július 13-án. MTI/EPA/Isabel Infantes Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éven belül másodszor játszott fontos elődöntőt egymás ellen Markéta Vondrousová és Elina Szvitolina. A 2021-ben megrendezett tokiói olimpia után ezúttal Wimbledon volt a helyszín. Az olimpián a cseh Vondrousová simán nyert, végül ezüstérmes lett, azóta viszont elkerülték a sikerek, tavaly elhúzódó sérülése miatt a négy Grand Slam-torna közül háromról is lemaradt. Az ukrán Szvitolina még többet hagyott ki, tavaly októberben első gyermekének adott életet, visszatérése óta azonban a Roland Garroson negyeddöntőt játszhatott, majd Wimbledonban még tovább jutott.

Elina Szvitolina Wimbledon
Szvitolina második elődöntőjét is elveszítette Wimbledon centerpályáján (Fotó: MTI/AP/Alastair Grant)

Szvitolina az előző fordulókban Grand Slam-bajnokok ellen nyert, a fehérorosz Viktorija Azarenka elleni sikere érzelmileg különösen sokat jelentett neki az Ukrajnában zajló háború miatt, utána pedig a világelső Iga Swiatek ellen is győzött.

Szvitolinának pályafutása során pozitív a mérlege (7-6), amikor az aktuális világelső állt a háló túloldalán, Grand Slam-döntőt viszont még soha nem vívhatott, korábbi két elődöntőjében nem tudott játszmát nyerni.

Az öt évvel fiatalabb Vondrousovának sokkal kevesebb nagy menetelése volt pályafutása során, korábban csak a 2019-es Roland Garroson jutott el a legjobb nyolc közé GS-versenyen, akkor viszont egészen a fináléig menetelt, akárcsak a már említett tokiói olimpián.

Vondrousová akkora sztárokat nem győzött le a korábbi fordulókban, mint Szvitolina, de az első forduló kivételével végig papíron esélyesebb játékosok ellen nyert, a negyeddöntőben az amerikai Jessica Pegula ellen a sírból, 4:1-es hátrányból hozta vissza a döntő játszmát.

A cseh lány párosban is eljutott a harmadik fordulóig, de attól a versenytől bokasérülésre hivatkozva visszalépett.

Szvitolina Wimbledon előtt fogadkozott, hogy visszatérésekor új fejezetet kezdett a karrierjében, azonban fontos elődöntőben ismét nem tudott jól játszani. Az első játszmában 3:3-ig fej fej mellett haladtak, ezután viszont Vondrousová egymás után hét játékot nyert.

Bár a második szettben, a győzelem kapujában kissé a cseh lány is elbizonytalanodott, Szvitolina a fordításhoz nem került közel, így továbbra sem mondhatja magát Grand Slam-döntősnek. Vondrousová viszont a párosbeli visszalépés után egyesben finálét játszhat Wimbledonban.

– Az egész meccsen izgultam, de próbáltam koncentrált maradni. Tavaly hat hónapon át nem játszottam, ilyenkor sosem lehet tudni, hogy visszajut-e még az ember a korábbi szintre. Nagyon boldog vagyok, hogy újra egészséges vagyok és teniszezhetek – mondta Vondrousová a pályán adott interjúban.

Wimbledon, női elődöntő

Vondrousová (cseh)–Szvitolina (ukrán) 6:3, 6:3

Borítókép: Markéta Vondrousová a Roland Garros és az olimpia után Wimbledonban is döntőt játszhat (Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.