A Manchester United elleni sikerét idézné a Zalaegerszeg + videó

Ezen a nyáron sajnos már csak a harmadik számú kupasorozat, a Konferencialiga selejtezőjében szurkolhatunk magyar csapatoknak. A harmadik fordulóba a Ferencváros már fél lábbal bejutott a Shamrock Rovers elleni párharc első meccsén. A DVSC és a Kecskemét egygólos előnyt szerzett a visszavágóra, a Zalaegerszegnek viszont régi rossz sorozatot kellene ma megszakítania a továbbjutáshoz, a ZTE legutóbb több mint húsz éve nyert európai kupameccset, igaz, akkor a Manchester United ellen.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 5:40
ZTE Osijek
Fotó: Facebook/ZTE FC Zalaegerszeg/Horváth Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros ugyan fél lábbal már továbbjutott, de a magyar bajnok nem vágyott a Konferencialiga egyik fordulójába sem, különösen nem arra, hogy a második selejtezőkörből kelljen továbblépnie. A DVSC, a Kecskemét és különösen a ZTE számára viszont már egy sikeresen teljesített forduló is fontos lépés lenne. A Loki szépen ünnepelné a centenáriumot, a Kecskemét először jutna tovább európai kupapárharcból, a Zalaegerszeg pedig több mint húsz év után nyerne ismét nemzetközi kupameccset. Igaz, ha össze is jön a siker, akkor sem valószínű, hogy annyira emlékezetes marad, mint a legutóbbi, a Manchester United elleni 1-0-s győzelem.

Ferencváros Klaksvík ( nincs Manchester United )
Idén a Ferencváros játszhatott volna a Manchester United ellen, de ez az esély már a Klaksvík ellen elúszott. Fotó: Havran Zoltán

A Ferencváros ugyanolyan és mégis teljesen más helyzetben utazott el Írországba, mint egy évvel ezelőtt. A magyar bajnok ugyanúgy 4-0-s előnyt szerzett a párharc hazai felvonásán a Shamrock Rovers ellen, mint tavaly, csakhogy akkor ezzel fél lábbal már az Európa-liga csoportkörében érezhette magát az FTC, most viszont csak a Konferencialiga selejtezőjének harmadik körében. Egy éve belefért, hogy a Ferencváros 1-0-ra kikapjon Írországban, most viszont, a feröeri KÍ Klaksvík elleni váratlan Bajnokok Ligája-selejtezős búcsú után a biztosnak látszó továbbjutás ellenére sem tehetik meg a zöld-fehérek, hogy félvállról vegyék a visszavágót.

– Megnyugtató előnyből várhatjuk a visszavágót, viszont a Bajnokok Ligája-selejtezős kiesés után van mit korrigálnunk, úgyhogy mindenképpen a győzelem megszerzésének céljával kell pályára lépnünk, nem elégedhetünk meg a továbbjutással. Ez a csapat önbizalmának felépítésének és a további fejlődésének szempontjából is fontos – hangsúlyozta az Origónak a Ferencváros kapusa.

A rend kedvéért jegyezzük meg: a Klaksvík a Ferencváros után a svéd bajnokot, a Häckent is kiütötötte a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, ezúttal tizenegyespárbajban jutott tovább a feröeri csapat.

Kecskeméten cél, Debrecenben adott a történelem

Előnyből várja idegenbeli visszavágóját az NB I ezüstérmese, a Kecskemét is, ám a lila-fehérek sokkal szorosabb visszavágóra számíthatnak a lett Riga FC otthonában a hazai 2-1-es siker után. A KTE bajnoki meccset még nem vívott az idényben, a Ferencváros elleni találkozóját szeptemberben pótolja, így csak a Konferencialiga-párharc lehetett a fókuszban.

– Szombattól már gőzerővel készülünk, komolyan vesszük a visszavágót, szeretnénk ezt a történelmi sikert továbbírni. Említettem korábban, hogy a Riga a párharc esélyese, most azt mondom, hogy az előny birtokában talán egy hatvan-negyven százalékra módosult ez a javunkra – mondta el várakozásait Lóczi István, a Kecskemét vezetőedzője, akinek csapata története első sikeres nemzetközi párharcára hajt. 2011-ben, a debütáláskor a kazah Aktobe az azóta már eltörölt idegenben lőtt gólok szabályának köszönhetően búcsúztatta a KTE-t.

Ünnepre készül a DVSC, amely az örményországi 1-0-s győzelem után története századik nemzetközi kupameccsén, hazai pályán harcolhatja ki a továbbjutást az Alaskert ellen, miután hétfőn a bajnokságot is győzelemmel kezdte, 3-1-re nyert a Mezőkövesd ellen.

– A futballban sohasem szabad biztosra menni, meg kell adni a tiszteletet az ellenfélnek, de hazai pályán csakis a győzelem lehet a célunk. Ha meg szépen is futballozunk, annak csak örülünk, de a sűrű naptár miatt most a továbbjutás kiharcolása a lényeg – adta ki a jelszót a debreceniek korábbi válogatott játékosa, Bódi Ádám.

A Manchester United volt az utolsó áldozat

A Magyar Kupa-győztes Zalaegerszeg az egyetlen magyar csapat, amely hátrányból várja a mai visszavágóját. A ZTE a hosszabbításban lőtt góllal kapott ki 1-0-ra Eszéken, majd a bajnokiján is rúgott gól nélkül maradt, 2-0-s vereséget szenvedett a Kisvárdától.

A Zalaegerszegnek győznie kell a továbbjutáshoz, ez azonban a legutóbbi nyolc nemzetközi meccsén nem sikerült a klubnak. A rossz sorozat 2002 augusztusa óta tart, igaz, akkor nem kisebb ellenfél, mint a Manchester United ellen tudott meccset nyerni a ZTE az európai kupaporondon – érdekes egybeesés, hogy akkor is a hosszabbításban született az egyetlen találat, Koplárovics Béla révén.

Ma a horvátok elleni siker nem szólna hasonlóan nagyot, mégis sokat jelentene a Zalaegerszegnek.

Konferencialiga, selejtező, 2. forduló, visszavágók

Zalaegerszeg–NK Osijek (horvát) 18.45 (tv: M4 Sport), a párharc állása: 0-1
Riga FC (lett)–Kecskemét 19.00 (tv: Duna World), a párharc állás: 1-2
Shamrock Rovers (ír)–Ferencváros 21.00 (tv: M4 Sport), a párharc állása: 0-4
Debrecen–Alaskert (örmény) 21.00 (tv: Duna World), a párharc állása: 1-0

Borítókép: A Zalaegerszeg 1-0-s hátrányba került Eszéken (Forrás: Facebook/ZTE FC Zalaegerszeg/Horváth Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.