Alonso „félt győzni”, Verstappent szórakoztatta a hiba

Max Verstappen lett vasárnap a káosz ura a Formula–1-es Holland Nagydíjon, pedig a futam egy korai szakaszában hozott rossz döntés miatt a vártnál többet kellett előznie, hogy végül győztesként intsék le. A második Fernando Alonso eljátszott a gondolattal, hogy megpróbáljon Verstappen elé kerülni, de az elmondása szerint végül jobb belátásra tért.

2023. 08. 28. 17:52
Fernando Alonso
Zandvoort, 2023. augusztus 27. A második helyezett Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje ünnepel a pódiumon a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíja után a zandvoorti pályán 2023. augusztus 27-én. MTI/AP/Peter Dejong Fotó: Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rajt után rögtön megérkező eső nagy kihívás elé állította a stratégákat a Holland Nagydíjon. A Red Bull istálló tagjaira nem jellemző, hogy ilyen esetekben mellélőnének, de vasárnap ez is megtörtént, az élen haladó Max Verstappent nem hívták ki az első adandó alkalommal, és ezúttal az egy körös késlekedés sok pozíciójába került a címvédőnek. Ám a hollandok kiválósága ezt összességében nem bánta, mert az ő szempontjából végül minden jól alakult, és egymás után a kilencedik futamon sem talált legyőzőre.

Alonso (hátul) eljátszott a gondolattal, hogy megtámadja Verstappent
Alonso (hátul) eljátszott a gondolattal, hogy megtámadja Verstappent Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

– Kaotikus futam volt ez. Amikor elkezdett esni, nehéz volt meghozni a helyes döntéseket. Az elején a mérnököm szólt, hogy eső várható, de talán nem lesz annyira erős, hogy átmeneti esőgumikra legyen szükség, úgyhogy azt a néhány kört a száraz pályára alkalmas abroncsokkal kellene átvészelnem. Közös döntés volt, hogy kint maradjak még egy körre, de mint kiderült, nem jól választottunk. Összességében ettől élvezetesebb lett a verseny, néhány autón át kellett verekednem magam, aztán pedig ledolgozni a hátrányomat. Alig pár kör alatt nagyjából tíz másodpercet hoztam be, ami később kulcsfontosságú volt – emelte ki a kétszeres világbajnok, aki meghatódott, hogy hazájában ért el újabb sikert. – Már attól libabőrös lettem, amikor a verseny előtt felcsendült a himnusz. A szurkolók pedig a rossz időjárás ellenére is kitartottak, fantasztikus hangulatot teremtettek – dicsérte honfitársait a tabella éllovasa.

Verstappen annak egyelőre nem tulajdonít nagy jelentőséget, hogy Sebastian Vettellel holtversenyben a Formula–1 történetében neki van a leghosszabb győzelmi szériája, mondván, azzal ráér a hétvégén foglalkozni, hiszen vasárnaptól egyedüli csúcstartó lehet, ha nyer Monzában.

Verstappen rekordbeállításának útjába Fernando Alonso (Aston Martin) állhatott volna, legalábbis a spanyol vacillált rajta, hogy a piros zászlós versenymegszakítás után holland vetélytársa első helyére törjön, de végül visszafogta magát.

– Gondolkodtam rajta, hogy az újraindítást követően megpróbáljam megelőzni, de rájöttem, hogy ha összejönne, akkor nem lenne egyszerű elhagynom a pályát. Így végül megelégedtem a második hellyel – utalt a kétszeres vb-győztes pilóta arra, hogy a nézőket feldühíthette volna, ha a hazai kedvenc miatta elbukja a győzelmet. Alonsónak pedig a második hely egyébként is sokat ért. – Amikor Zandvoort visszakerült a versenynaptárba, eszembe se jutott, hogy valaha dobogóra állhatok itt, különleges dolog, hogy mégis sikerült. Az autónk szárnyalt ma, könnyű volt vezetni, ami jól jött, hiszen ilyen körülmények között megbízható autóra volt szükségem.

A június közepe óta először a dobogón pezsgőző Alonso mellett Pierre Gaslynak (Alpine) is fülig ért a szája, hiszen két év elteltével végzett egy futamon újra a legjobb háromban. Idén ezelőtt hatszor intették le pontszerző helyen és a hetedik pozíció volt számára a maximum.

– Jó volt a nyári szünet, ahogy az is, hogy ilyen remekül sikerült a visszatérésünk. A belgiumi sprinten ugyan harmadik lettem, de az nem ugyanolyan, mint egy valódi dobogós helyezés. Hosszú, kihívásokkal teli verseny volt az elejétől a végéig – tette hozzá a francia pilóta.

Borítókép: Fernando Alonso a zandvoorti pódiumon (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.