Andy Murrayt a bedöglött technika és a gyerekei sem szipolyozták ki

Két korábbi, már-már veterán korú bajnok, Andy Murray és Grigor Dimitrov már a második fordulóban összeakad az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Murray balhés meccsen, három játszmában győzte le a francia Corentin Moutet-t, Dimitrov pályafutása során először fordított kétszettes hátrányból, így lépett túl a szlovák Alex Molcanon. Carlos Alcaraz csak másfél szettet játszott, mert a német Köpfer feladta a mérkőzést. A hölgyeknél a 43 éves Venus Williams már az első körben kiesett, csupán két játékot nyert – vajon miért erőlteti? Fucsovics Márton és Marozsán Fábián szerdán egyaránt magyar idő szerint este fél kilenctől lép pályára a US Open második fordulójában.

Magyar Nemzet
2023. 08. 30. 9:59
 Andy Murray, US Open
Fotó: Alamy Stock Photo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andy Murray nagyon letörten nyilatkozott Wimbledonban, miután a második fordulóban ötszettes meccsen kikapott a görög Sztefanosz Cicipasztól. „Át kell gondolnom, a családommal is meg kell beszélnem a folytatást” – mondta akkor a csípőprotézissel teniszező 36 éves klasszis. Aztán persze folytatta, s ott van a US Open mezőnyében is, immár a második fordulóban. Bemutatkozásképpen Corentin Moutet-t győzte le, ami nem meglepetés, hiszen jobb játékos a franciánál. Moutet mégis veszélyes ellenfél, mert szereti kizökkenteni a mindenkori ellenfelét a nyugalmából, nem riad vissza a lélektani hadviseléstől. S persze gyakran elgurul a gyógyszere. Murray ellen ez kétszer történt meg. Először akkor vesztette el a fejét, amikor a második szettben brékelőnyben elvesztette az adogatását. Az ütője bánta...

Andy Murray, US Open
Andy Murray ellenfele, Moutet ripityára törte az ütőjét (Fotó: Twitter)

A francia az utolsó esélybe is igyekezett belekapaszkodni. A harmadik játszmában 3:5-ös hátrányában Murray adogatott, s 15-30-nál Moutet-nek volt egy gyanús érintése, ami után a székbíró azt jelezte, érvénytelen az ütés, mondván, a labda kétszer pattant a borításon. Moutet persze reklamált és videós ellenőrzést kért. A technika azonban csődöt mondott, a bíró kényszeredetten jelentette be, hogy nem működik a tabletje, nem tudja megnézni a véleményes esetet, így hát az eredeti döntés maradt érvényben.

Íme, a jelenet. Nem mernénk határozottan állást foglalni.

Az eset nem csak Moutet-t, hanem Murrayt is felháborította, miként arról a BBC-nek beszélt.

– Én is támogatom a technológiát, mert igazságosabbá teszi a játékot, de bohózatba fordul, ha nem működik. Négy percen át állt a játék, ami elfogadhatatlan – mondta Murray, hozzátéve, ő maga a tévéfelvétel alapján biztos benne, hogy jó döntést született.

A lényeg persze az, hogy Andy Murray jól játszott, frissen mozgott és a kritikus pillanatokban tiszta fejjel, biztos kézzel teniszezett, miként arról az alábbi jelenet is árulkodik.

Andy Murray nem csupán profi teniszező, főállású apa

Murrayt a mérkőzés után megkérdezték, a családja látta-e a meccsét, amire tréfásan így felelt:

– A feleségem itt van, a gyerekek viszont a hotelban. Nem mindig könnyű velük. Négy hét év alatti csöppség, nem mindig könnyű velük.

Andy Murray állhatatosságát e felől is érdemes értékelni.

Andy Murray a US Open második fordulójában a korábbi ATP-világbajnok Grigor Dimitrovval találkozik, aki pályafutása során először fordított kétszettes hátrányból, a szlovák Alex Molcan bánta. Dimitrov ezúttal is bizonyította, hogy egyfelől briliáns képességű teniszező, másfelől viszont nem tud folyamatosan magas szinten játszani, aminek valószínűleg koncentrációs okai lehetnek.

 

Venus Williams két játékot fogott

Carlos Alcaraz meccse durván csak egy órán át tartott, mert az ellenfele, a német Köpfer sérülés miatt feladta a mérkőzést. Venus Williams más okból töltött kevés időt a pályán. A nem különösebben ismert belga Minnen 6:1, 6:1-gyel búcsúztatta a 43 éves legendát, aki kisebb sérüléssel bajlódott, de sportszerűen nem erre fogta a vereségét, dicsérte az ellenfelét. Venus nem csak ezzel söpört be elismerést, hanem divatos megjelenésével is.

Venus Williams, US Open
Venus Williams még mindig feltűnő jelenség (Fotó: Twitter)

– Nem hiszem, hogy rosszul játszottam. El kell ismernem az ellenfelem képességeit, gratulálok neki. Mindenre volt válasza, még a legjobb ütéseimre is kemény, nyerő ütésekkel reagált. Egyszerűen hihetetlen volt, őszintén. Ha így tud játszani, akkor elképzelhető, hogy a legjobb 10-be kerülhet, akár Grand Slam-versenyt nyerhet – méltatta Venus Williams Minnent. Arról nem beszélt, vajon ez volt-e az utolsó fellépése Grand Slam-tornán.

A férfiak között magabiztosan jutott tovább Zverev, Sinner, Rubljov, Wawrinka, valamint a profi játéktól a US Openen búcsúzó amerikai óriás, Isner is. 

 

Következik Fucsovics és Marozsán a US Open 2. fordulójában

Ma lép pályára a második fordulójában és Marozsán Fábián, méghozzá ugyanabban az időpontban, magyar idő szerint este 20.30-tól. Fucsovics esélyesként játszik az ausztrál színekben versenyző Hijikatával, Marozsán viszont – miként a lapunknak adott interjúban fogalmazott – már akkor elégedett lesz, ha csak szettet tud rabolni a világranglistán 22. francia Mannarinótól. A harmadik magyar, Balázs Attila, miként már beszámoltunk róla, simán kikapott az orosz Medvegyevtől.

A mai magyar program:
Mannarino (francia, 22.)–Marozsán 20.30
Hijikata (ausztrál)–Fucsovics  20.30

US Open, első forduló, érdekesebb eredmények

Férfiak:
Medvegyev (orosz, 3.)–Balázs A. (magyar) 6:1, 6:1, 6:0
Alcaraz (spanyol, 1.)–Köpfer (német) 6:2, 3:2-nél Köpfer feladta
Murray (brit)–Moutet (francia) 6:2, 7:5, 6:3
Dimitrov (bolgár, 19.)–Molcan (szlovák) 6:7, 6:7, 6:1, 7:5, 7:6
Zverev (német, 12.)–Vukic (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:4
Sinner (olasz, 6.)–Hanfmann (német) 6:3, 6:1, 6:1
Etcheverry (argentin, 30.)–Virtanen (finn) 6:3, 6:7, 1:6, 6:4, 7:6
Wawrinka (svájci)–Nisioka (japán) 7:6, 6:2, 6:4
Sonego (olasz)–Moreno de Alboran (amerikai) 6:3, 6:4, 6:2
De Minaur (ausztrál, 13.)–Szkatov (kazah) 6:2, 3:6, 6:1, 7:5
Mmoh (amerikai)–Hacsanov (orosz, 11.) 6:2, 6:4, 6:2
Isner (amerikai)–Díaz (argentin) 6:4, 6:3, 7:6
Hurkacz (lengyel, 17.)–Hüsler (svájci) 4:6, 5:7, 7:6, 6:3, 6:1
Berrettini (olasz)–Humbert (francia, 29.) 6:4, 6:2, 6:2
Rinderknech (francia)–Schwartzman (argentin) 6:3, 6:4, 6:2
Monfils (francia)–Daniel (japán) 4:6, 6:4, 6:2, 7:6
Rubljov (orosz, 8.)–Cazaux (francia) 6:4, 7:6, 6:1

Nők:
Vondrousová (cseh, 9.)–Han Na-li (dél-koreai) 6:3, 6:0
Szamszonova (orosz, 14.)–Liu (amerikai) 7:6, 6:3
Wickmayer (belga)–Zvonarjova (orosz) 6:4, 6:4
Keys (amerikai, 17.)–Rus (holland) 6:2, 6:4
Szvitolina (ukrán, 26.)–Friedsam (német) 6:3, 6:1
Pavljucsenkova (orosz)–Crawley (amerikai) 6:2, 6:4
Pegula (amerikai, 3.)–Giorgi (olasz) 6:2, 6:2
Dzsabur (tunéziai, 5.)–Osorio (kolumbiai) 7:5, 7:6
Kanepi (észt)–Strycová (cseh) 6:4, 6:4
Bronzetti (olasz)–Krejcíková (cseh, 12.) 6:4, 7:6
Kaszatkina (orosz, 13.)–Parks (amerikai) 2:2, 6:4, 6:2
Kenin (amerikai)–Bogdan (román) 7:6, 6:4
Minnen (belga)–V. Williams (amerikai) 6:1, 6:1
Vickery (amerikai)–Vekic (horvát, 21.) 2:6, 7:5, 6:2
Ka. Plísková (cseh, 25.)–Ruse (román) 6:1, 6:4
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Zanevska (belga) 6:3, 6:2

Borítókép: Andy Murray olykor bosszankodott, de végül elégedetten mutatkozott be a US Openen (Fotó: Shahida Jacobs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.