Marozsán annak is örülni fog, ha a következő meccsén szettet tud nyerni

Mintha két külön meccset játszott volna – így emlékszik vissza a Richard Gasquet elleni, fordulatokban gazdag mérkőzésére a US Openen Marozsán Fábián, aki életében először győzött valamelyik Grand Slam-torna főtábláján. A Carlos Alcaraz elleni sikerével berobbant teniszező azt is elárulta, hogy miért imádkozott a Gasquet elleni mérkőzés hajrájában.

2023. 08. 29. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Melyik komolyabb fegyvertény: ötvenhét perc alatt megnyerni két szettet vagy az ötödik szettet behúzni egy korábbi top 10-es játékos ellen?
– Jó kérdés, ezen még nem is gondolkoztam. Mindenesetre úgy érzem, mintha két külön meccset játszottunk volna. Bevallom, az első két játszmában mutatott játékom, illetve a mérkőzés addigi alakulása engem is meglepett. Richard Gasquet rutinos teniszező, 2007-ben elődöntőt játszott Wimbledonban, szerintem két forgatókönyv volt a fejében a folytatásról. Úgymond elengedi a meccset, és nem tesz bele több energiát, vagy éppen ellenkezőleg, igenis beleáll, és azt mondja, hogy ha már mindenképpen meg akar verni ez a fiatal fiú, akkor nem adom olcsón a bőröm, győzzön le öt szettben.

Alcaraz legyőzése után újabb komoly skalpot szerzett. (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)

– Gasquet a másodikat választotta.
– Hát, igen… És majdnem kiénekelte a sajtot a számból. Mondom ezt annak ellenére, hogy a harmadik szettben 5:3-nál a mérkőzés megnyeréséért adogathattam. De elizgultam a nagy lehetőséget, majd 5:4-nél fogadóként volt két meccslabdám, de ezeket nem is tekintettem annak. Ezen a kemény pályás borításon fogadóként ez nem tűnt egyszerű feladatnak. Nem is sikerült. A tie break általában jól szokott menni, de most kétszer sem sikerült. Picit haragudtam magamra, mert mégis csak 2 óra 54 perce voltunk ekkor a pályán, és ha ki tudom használni a lehetőségeimet, akkor másfél órája feküdhettem volna a masszőrnél, és pihenhettem volna a folytatásra.

– Ami tulajdonképpen elég simára sikeredett.
– Hát, én csak 5:2-nél éreztem azt Gasquet-n, hogy fejben, lélekben már feladta, nem hitt abban, hogy vissza tud jönni. Hozzáteszem, 4:2-nél én adogattam, 30-15-nél éreztem, hogy már nemcsak a bal combom, hanem a hajlítóizmom is elkezdett görcsölni, és azért imádkoztam, hogy Gasquet ezt ne vegye észre, mert ha akkor elkezd futtatni a labdákért, akkor nekem végem van. Végül szinte felugrás nélkül ütöttem két jó szervát, és 5:2 után behúztam a meccset.

– Elég komoly kilengései voltak: 93 nyerőt és 73 ki nem kényszerített hibát ütött. Ez miből adódott?
– Támadó teniszt játszom, sokat kockáztatok, néha úgy tűnik, mintha saját magamat verném meg a sok hibámmal. Kétségtelen tény, jó lenne csökkenteni a hibák számát. A 93 nyerő mellett a 40-50 ki nem kényszerített hiba fért volna bele.

– Az ellenfele gratulált, mondott valami megszívlelendőt a meccs végén?
– A gratulációra emlékszem, őszintén szólva hatalmas hangzavar volt, nem is hallottam sok mindent. A magyar szurkolókat igen, ez úton is köszönöm a támogatásukat. És egyben gratulálok nekik: nem volt könnyű feladat hangerőben felülmúlni a franciákat.

– A következő fordulóban is hallhat egy-két francia szót Flushing Meadowsban, Adrian Mannarino lesz az ellenfele. Ha jól emlékszem, nem kifejezetten szeret balkezesekkel játszani.
– Ez igaz. Mannarino is tapasztalt játékos, a világranglistán a 22. hely a karriercsúcsa. Legutóbb a franciák elleni Davis-kupa-mérkőzésen is láthattuk, hogy milyen minőséget képvisel. Szeretnék nyerni ellene egy szettet, de ne értsen félre, ha ott vagyok, és megérzem a lehetőséget, én leszek a legboldogabb, és mindent megteszek a győzelemért. De nagyon fáradtnak érzem magam életem első ötszettes győzelme után.

– Először nyert meccset Grand Slam-főtáblán, egyben először nyert karrierje során ötszettes meccset Grand Slam-verseny főtábláján. A kettő közül melyiket tartja előbbre?
– Mindkettő fontos, komoly mérföldkő, nehéz rangsorolni. De talán az a legfontosabb, hogy a US Openen alanyi jogon játszhattam főtáblás meccset, ráadásul meg is nyertem. 

Borítókép: Marozsán Fábián (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.