Garancsi István vallomása óta másképp tekintünk a Vidi–Fradi meccsre + videó

A Mol fehérvári kivonulása után maga a fehérvári tulajdonos vázolta a klub megváltozott céljait. Az elmúlt szezonban éppenhogy bent maradó Fehérvár FC a címvédő Ferencvárost fogadja a labdarúgó NB I második fordulójában. Tizenhárom éven át rangadó volt, Garancsi István fehérvári klubtulajdonos nyári kijelentése után már nem tekintjük annak a Vidi–Fradi mérkőzést.

2023. 08. 06. 6:15
null
Budapest 20230402 Labdarúgás NB1 NBI Ferencváros FTC - Fehérvár FC Videoton Fotó Koncz Márton - Nemzeti Sport KOVÁCS DÁNIEL Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve az ősz mérkőzésének nevezték volna a Vidi–Fradi párosítást, az idény előtt maga a fehérvári klub tulajdonosa, Garancsi István fogalmazott úgy, hogy „az NB I-en belül a Vidi sajnos »más polcra« került az eddigiekhez képest. Ebben az új helyzetben nem álmodhatunk bajnoki címről, de még a dobogóról sem.”

A klubtulajdonos, Garancsi István új terveket vázolt. Forrás: Fehérvárfc.hu

A Mol már nem főszponzora az első osztályú futballcsapatnak, az olajvállalat a nyáron vonult ki Székesfehérvárról. A Vidi sikeres klubként pozicionálta magát az NB I-ben, sőt nemzetközi szinten is jelentőset alkotott, a 2010-es évek elején Paulo Sousa, majd annak végén Marko Nikolics irányításával szerepelt az Európa-liga csoportkörében. A klub nem tudta tartani a szintet, edzők és sportigazgatók váltották egymást, elmaradtak az eredmények. Az előző szezon volt a mélypont, amikor a Vidi az utolsó pillanatig harcolt a kiesés ellen. A végén megkapaszkodott az NB I-ben, de már nincsen szó grandiózus tervekről, a tulajdonos szavaival élve más polcra került a Vidi.

Az előző meccsen Lisztes Krisztián volt a Fradi egyik legjobbja, fontos gólt rúgott a Vidi ellen. Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

Mindeközben az NB I másik kiemelkedő klubja, a Ferencváros látványosan leelőzte a fehérváriakat. Zsinórban ötször szerzett bajnoki címet, közeben eljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, ezzel együtt négy egymást követő évben valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. A különbség jelentős, a feröeri Klaksvík elleni botlást leszámítva a Fradi elhúzott a Fehérvár FC mellett. A két csapat mai mérkőzését legfeljebb a közelmúlt csatái miatt szabad rangadónak tekinteni.

Persze előfordulhat, hogy a Vidi egy-egy mérkőzésen felülmúlja önmagát, felborítja a papírformát. A Vidi Újpesten vereséggel kezdte a szezont, de pályaválasztóként 2023-ban csupán egy bajnokit veszített eddig, a Kecskemét ellenit. A Ferencváros elhalasztotta a Kecskemét elleni, az első fordulóba kiírt mérkőzését, így a mostani fordulóban debütál a bajnokságban.

A címvédő Fradi edzője, Máté Csaba folytatná a sikeresen megkezdett utat, az ő irányításával a Klaksvík elleni BL-elejtező után menesztett Sztanyiszlav távozása után két meccsen még gólt sem kapott az FTC. Ennek szellemében fogalmazta meg Máté a Videoton elleni meccsel kapcsolatos elvárásait.

Máté Csaba.Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Máté segítője, Leandro de Almeida további jó hírekkel szolgált a Ferencváros szurkolóinak. Kiderült, hogy a fizikai paraméterek alapján a Fradi erőnlétben is túlnőtt a csütörtöki ellenfelén, az ír Shamrock Roversen. A Shamrock ellen az új szerzemény, Mohamed Ali Ben Romdhane futotta a legtöbbet, 13 kilométert, az első gólt szerző Kristoffer Zachariassen 12,2 kilométert teljesített, a nyáron érkezett Cebrail Makreckis a mérkőzés egyes pillanataiban 30 kilométer/óra sebességgel futott.

A fehérvári csapat a legutóbbi kilenc bajnokin (!) egyszer sem tudta legyőzni a zöld-fehéreket, ráadásul gyengén rajtolt: az Újpest ellen több mint egy félidőn keresztül emberelőnyben játszva sem tudott kiegyenlíteni, így 1-0-s vereséggel távozott a Szusza Ferenc Stadionból.

A Vidi edzője, Bartosz Grzelak kijelentette, hogy egyáltalán nem téma Fehérváron az FTC nemzetközi kupaszereplése, sőt ő úgy vette észre, hogy a Fradi erősebben jött ki a Klaksvík elleni mélyütésből.

Lyes Houri, a csapat középpályása még az Újpest elleni meccsről ejtett pár szót, majd rákanyarodott a Fradi elleni mai ütközetre. – Benne lett volna egy jobb eredmény az Újpest elleni mérkőzésünkben, de sajnos ez nem sikerült. A héten ugyanúgy készültünk, mint máskor, igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni a Ferencváros elleni összecsapásra. Azt gondolom, a Fradi is úgy fog ide érkezni, hogy játszani szeretné a focit, ezzel mi is így vagyunk, így nyílt mérkőzésre számítok. Jó a csapatszellem, küzdünk egymásért és biztos vagyok benne, hogy ennek meg lesz az eredménye – nyilatkozta a francia irányító a klubja honlapján.

Ma még egy mérkőzést rendeznek a labdarúgó NB I második fordulójában: a hétközi kupamérkőzésen vereséget szenvedő Zalaegerszeg az újonc MTK-t fogadja.

A Kecskemét hétfőn a Kisvárdát fogadja, a Debrecen csak szeptember 27-én játszik a Paks otthonában.

NB I, 2. forduló: Puskás Akadémia–Újpest 3-3, Mezőkövesd–Diósgyőr 2-4.
A mai program: Fehérvár FC–Ferencváros 17.45, Zalaegerszeg–MTK 20.00. Hétfő: Kecskemét–Kisvárda 20.00. Szeptember 27., szerda: Paks–Debrecen 19.00.

Minden találkozót élőben közvetít az M4 Sport.

Borítókép: Jellemző kép a közelmúltból, Kovács kapus kiszolgáltatott a fradista játékosokkal szemben (Fotó: Nemzeti Sport)  

A legutóbbi FTC–Mol Fehérvár mérkőzés összefoglalója:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.