Szoboszlai Dominik: Apám őrült dolgokat csinált, nem akarom mindet elmondani!

A Liverpool vasárnap este 17.30-kor a Chelsea otthonában lép pályára a Premier League nyitófordulójában, mégpedig vélhetően Szoboszlai Dominikkel a kezdőcsapatban. A Liverpool új 8-asával a bajnokság rajtja előtt a The Athletic hosszabb interjút készített, amelyben a magyar válogatott kapitánya felidézte gyerekkorát, amikor még az édesapja tanította futballozni. A Szoboszlai Dominikkel készült beszélgetést az Origó fordította le.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 08. 09. 7:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legtekintélyesebb szaklapjának számító The Athleticnek nyilatkozva elárulta, gyerekkorában édesapja, Szoboszlai Zsolt gyakran adta neki azt a feladatot, hogy egy labdával kellett szlalomoznia a szobában elhelyezett vizespalackok között. Ha feldöntötte az egyiket, újra kellett kezdenie az egészet.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik már a Liverpool öltözőjében Forrás: Liverpool FC

– Ez a házban volt, mert nem volt kertünk – mondta a The Athleticnek Szoboszlai Dominik. – Ha a víz még a palackokban volt, könnyebb volt átcsorogni közöttük. De ha már nem volt benne, sokkal nehezebb volt. Apám szinte mindig kiöntötte belőlük a vizet. Aztán ha valamelyik palack eldőlt, addig kellett csinálnom, amíg mindegyik állva maradt. Addig kellett ott gyakorolnom, amíg tökéletes nem lett. Aztán mehettem – folytatta a magyar válogatott csapatkapitánya, aki elmondta, hogy akkor kezdett el labdázni, amikor elkezdett járni, és körülbelül hároméves lehetett, amikor édesapjával először kiment a pályára focizni.

Szoboszlai Zsolt, mielőtt edzői karrierbe kezdett volna, a magyar élvonalban játszott, majd 2007-ben társalapítója volt a Főnix Gold nevű ifjúsági akadémiának, ahol Szoboszlai Dominik hatéves korától kezdve csiszolta tehetségét. 

Mivel nagy hangsúlyt helyeztek a technikai képességek fejlesztésére, Szoboszlainak mindkét kezében egy-egy golflabdával kellett edzenie, hogy megtanulja, hogyan kell tisztán visszaszerezni a labdát.

– Ha valaki elmegy melletted, megragadnád a mezét, de apám ezt nem akarta, mert ez szabálytalanságokat szül. Ő azt akarta, hogy ezek nélkül a szokások nélkül nőjek fel. Minden játékos kezébe golflabdát adott. Így nem tudsz senkit megfogni. Apám őrült dolgokat csinált – nem akarom mindet elmondani!

Lehet, hogy Szoboszlai Zsolt módszerei meghökkentők voltak, de fejlesztették a fiát, és hozzájárultak karrierjének elindításához. Mivel a Főnix Gold rangos ifjúsági tornákat nyert, amelyeken olyan ellenfelek vettek részt, mint a Basel és a Bayern München, a játékosmegfigyelők hamarosan özönlöttek, hogy megnézzék Szoboszlai játékát. Szoboszlai Dominik már az U15-ös korosztálytól kezdve tagja volt a magyar válogatott keretének, és mára már 32 meccsen lépett pályára a magyar nemzeti csapatban.

Szoboszlai arról is beszélt, hogyan jött létre a liverpooli szerződése. Stílusosan távozott Lipcséből, hiszen az utolsó meccsén gólt lőtt az Eintracht Frankfurt ellen 2-0-ra megnyert Német Kupa-döntőben.

Szoboszlai: Az ügynököm nem mond el nekem mindent

A nyári szünetben kérte fel ügynökét, Esterházy Mátyást, hogy foglalkozzon a rivális klubok érdeklődésével. Június végén, amikor már nagyon közeledett a hetvenmillió eurós kivásárlási záradékának a lejárta, a Liverpool lépett, ezt követően pedig az üzletet gyorsan létrejött.

– Az ügynököm nem mond el nekem mindent, ami a színfalak mögött zajlik, csak akkor, amikor már biztos, és készen állunk. Minden három nap alatt történt. Felhívott, és azt mondta: a Liverpool nagyon érdeklődik, beszéljünk róla. Másnap már beszéltünk róla, és a harmadik napon már repültünk is Liverpoolba. Nem kellett sokat gondolkodnom rajta. Felhívtam néhány embert, akik fontosak az életemben, hogy megkérdezzem őket erről. Beszéltem néhány játékossal is, akikkel már játszottam együtt, és akiknek több tapasztalatuk van, mint nekem. Világos elképzelésem volt arról, hogy mit akarok csinálni. A Liverpool elmagyarázta a terveit, én pedig azt mondtam: vágjunk bele! – elevenítette fel Szoboszlai az átigazolása körülményeit.

A bajnoki rajt előtt Szoboszlai Dominik a Liverpool hétfői felkészülési meccsén gólpasszal járult hozzá a német Darmstadt felett aratott 3-1-es győzelemhez. 

Az Origó cikke ITT olvasható el.

Borítókép: Szoboszlai Dominik vasárnap bemutatkozat a Premier League-ben (Fotó: AFP/Nurphoto/Suhaimi Abdullah)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.