Egyszerre több meglepő dolog derült ki az olimpiai bajnok Szilágyi Áronról

Ki gondolná, hogy nem a vívás, hanem az atlétika volt háromszoros olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron első sportága, aki újdonsült világbajnok sporttársaival együtt meghívást kapott a szervezőbizottságtól a budapesti atlétikai vb-re. Szilágyi azt is elárulta, hogy ugyanoda jár dobolást tanulni, ahova világbajnok vízilabda-válogatottunk kapusa, Vogel Soma, akivel a Nemzeti Atlétikai Központban is összefuthat.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2023. 08. 09. 10:28
SZATMÁRI András; DECSI Tamás; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron
Milánó, 2023. július 28. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás (j-b) összeállítású férfi kardcsapat, miután legyõzte a sorozatban négyszer világbajnok dél-koreaiakat a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban a milánói vívó-világbajnokságon a párbajtőröző Koch Máté, illetve a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, összetételű férfi- és a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Liza összeállítású női kardcsapat diadalmaskodott, míg a fukuokai vizes-vb-n férfi 200 méter hátúszásban nyert aranyat és a férfivízilabda-válogatott is világbajnoki címet szerzett. A jövő szombaton kezdődő budapesti atlétikai vb-re valamennyien meghívót kaptak a szervezőbizottságtól.

Szilágyi Áron
Szilágyi Áron a milánói vb-n Fotó: Illyés Tibor

A magyar sportcsillagok augusztus 22-én hivatalosak a Nemzeti Atlétikai Központba, amikor az esti program részeként négy számban (férfi magasugrás és 3000 méter akadály, valamint női diszkoszvetés és 1500 méter) avatnak világbajnokot, ezt megelőzően pedig 18.40-től három magyar gátfutónő, az Eb-ezüstérmes továbbá Kerekes Gréta és Tóth Anna is rajthoz áll az előfutamokban.

– Szívesen teszek eleget a meghívásnak, már csak azért is, mert a pasaréti sportlétesítményben az atlétikai pályáról tévedtem be a szomszédos vívóterembe, és tulajdonképpen ezzel a kíváncsiskodó bekukkantással kezdődött el az én kardvívó pályafutásom – mondta az SzPress Hírszolgálatnak Szilágyi Áron. – Az atlétika, az atlétikai mozgások közül is elsősorban a futás máig is a felkészülésem, az állóképességem karbantartásának nélkülözhetetlenül fontos része.

Szilágyi Áron ugyanoda jár dobolást tanulni, ahová Vogel Soma

– Örülök annak is, hogy találkozhatok a világbajnok társaimmal és gratulálhatok is nekik. Sok közeli ismerősöm nincs közöttük, de Vogel Somával, a Fukuokában aranyérmes vízilabda-válogatott nagyszerű kapusával néha össze szoktam futni, ugyanis mindkettőnknek ugyanaz a dobtanára – árulta el Szilágyi Áron, aki három-három olimpiai, világ- és Európa bajnoki aranyéremmel büszkélkedhet.

Az ötkarikás mesterhármasa mellett a sportszerűségével is kitűnő vívó szerint az olimpiákon mindig a középpontba kerülő atlétikai sportágnak az az egyik különlegessége, egyben a szerencséje is, hogy mindig van csodálatra méltó arca, világhírnévnek örvendő vezéregyénisége.

– Mostanában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok svéd Armand Duplantisban látom a sportág arcát, aki frontemberhez méltó 622 centiméteres fantasztikus teljesítménnyel világcsúcstartó a rúdugrásban. Elképesztő ügyességre, kivételes bátorságra vall, ahogy egy messziről nézve „pálcikának” látszó rúddal a magasba katapultálja magát, majd a léc fölött átjutva két emeletnyi magasságból alászállva landol a szivacsban. Nemcsak őt, hanem a többi rúdugrót is a bátorság lovagjainak tekintem – jelentette ki Szilágyi Áron.

London, Rio és Tokió olimpiai bajnoka most először látogat el egy magyarországi atlétikai világversenyre, egyszer viszont úgy alakult, hogy külföldön már láthatott ebben a sportágban nagy csodákat.

Pekingben előtte robogott Usain Bolt

– Éppen Pekingben jártam, amikor a kínai főváros adott otthont a 2015-ös világbajnokságnak, ahol, ha csak egy előfutamban is, de láthattam futni, vagy inkább robogni a jamaicai Usain Boltot. Akit ugyanúgy az atlétika hírvivőjének nevezhetek, mint Duplantist. Furcsa volt visszatérni a Madárfészekbe, ahol 18 esztendős olimpiai újoncként a megnyitó ünnepségen vonulhattam fel a magyar csapat tagjaként. Hét évvel később felejthetetlen emléket jelentett számomra a sprinterek gyorsasága, ahogy az utolsó méteres küzdelmek is.

Szilágyi Áron nem érzi magát kompetensnek ahhoz, hogy az atlétikai világcsúcsok várható fejlődésével, a teljesítőképesség felső határával kapcsolatban véleményt alkothasson, ezért is fogalmaz megfontoltan úgy, hogy várhatóan még sok csúcs megdöntésére lehet számítani.

– A plafon eléréséről inkább a kutatók és a sporttudományokkal foglalkozó professzorok tudnának hitelesen nyilatkozni, én csak a sejtelmeimet oszthatom meg. Úgy tűnik, hogy még mindig van jobb a legjobbnál gondoltnál, ebből kiindulva hiszek a fejlődés folytatódásában – mondta befejezésül Magyarország egyik legsikeresebb és legnépszerűbb sportembere.

Borítókép: A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás (jobbról balra) összeállítású férfikardcsapat, miután legyőzte a sorozatban négyszer világbajnok dél-koreaiakat a milánói vívó-világbajnokság döntőjében július 28-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.