Nem titkolják tovább az atlétikai vb rendezői, hogy kik lesznek a sztárfellépők

Ma délelőtt megtudhattuk, hogy fővárosunk egyik legszebb szimbóluma, a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor díszíti a jövő szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság érmeit, amelyet a sportág történetében először mindhárom dobogós edzője is megkap. A szervezők bejelentették: a budapesti lesz az első vb, amelyen az éremátadásra a stadionon kívül kerül sor, és az erre a célra épített Medál Plázában a vb megnyitójához és a szurkolói zónák programjaihoz hasonlóan koncertek és szórakoztató programok várják az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 11:49
Atlétika érem
Fotó: Csudai Sándor/Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt ma bemutatták az érmeket, amelyek majd a dobogósok nyakába kerülnek. A medálok egyik oldalának központi alakja a vb emblémája, Budapest egyik legismertebb nevezetessége, a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor. A női alak kezében tartott pálmaággal a küzdeni akarás, a dicsőség és a győzelem szimbóluma. Az érmek hátoldalának előtérben a vadonatúj, a sportok királynőjének koronájára emlékeztető Nemzeti Atlétikai Központ, a háttérben pedig a versenypálya látható.

Atlétika érem
Fotó: Origó/Csudai Sándor

Megtudhattuk, hogy az érmek elkészítése a tervezéstől a szalag varrásig háromezer munkaórát vett igénybe, összesen 140 kilogramm nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával. Megalkotásuk során a fenntarthatóság is fontos szempont volt: a világbajnoki érmeket 146 kilogramm felelős erdőgazdálkodásból származó, papírból gyártott jellegzetes éremtok teszi különlegessé, melyek béleléséhez ráadásul a Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel.

– A budapesti lesz az első olyan atlétikai világbajnokság, amelyen nemcsak a dobogósok, hanem az edzőik is kapnak érmeket. Ezek az újítások teszik egyedivé az első hazai rendezésű atlétikai világbajnokságot. Ahogy mi voltunk az elsők abban is, hogy egy világeseményt a kedvezményes jegyvásárláson keresztül a sportolás népszerűsítésére használtuk fel – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A világbajnokság egyúttal az első olyan atlétikai vb lesz, amelyen az éremátadásra a stadionon kívül, a Medál Plázában kerül sor; ez lényegében egy koncertszínpad, ahol igazi fesztiválhangulat övezi majd a díjátadót. A Medál Pláza egyúttal egy nyüzsgő, programokkal teli szórakoztató-központ is lesz, ahol naponta élőzenei produkciók várják az érdeklődőket. Ízelítő a fellépők névsorából: Margaret Island, Lotfi Begi, Parno Graszt, Hősök, Yamina.

– Különleges lesz a budapesti atlétikai világbajnokság azért is, mert amellett, hogy megcsodálhatjuk a világ legjobb atlétáit és szurkolhatunk a magyar versenyzőknek, további kikapcsolódási lehetőségeket kínál az esemény: koncertek, szórakoztató programok és a szurkolói zóna atlétikához kötődő aktivitásai teszik teljessé az élményt, és mindezt egy jegy áráért – szögezte le Schmidt Ádám, a világbajnokság kormánybiztosa.

A vb-re belépőket a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet vásárolni. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen kilenc esti és öt délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és hat ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: Íme az érmek, ezekért zajlik majd a harc a Nemzeti Atlétikai Központban (Fotó: Origó/Csudai Sándor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.