Retteghetnek a sorsuk miatt azok, akik a „q-szobába” kerülnek Budapesten

Jövő szombaton megkezdődik és kilenc napon keresztül zajlik majd a budapesti atlétikai világbajnokság, amely számos újdonsággal szolgál a lebonyolítást illetően. Már érkeznek a sportszerek, amiket a futópályát is készítő Mondo nevű cég külön a vb-re gyártott le, és a világbajnokság szervezőbizottsága közeledik a 300 ezer eladott belőpőjegyhez.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 4:47
null
Fotó: FOTO:ZSIGMOND LASZLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atlétikai versenyeken megszokhattuk, hogy a rövidebb távú futószámokban a rajtnál a középső pályán levőkre kell leginkább figyelnünk, az addigi időeredmények alapján ott futnak a legjobbak, de ezen a nemzetközi szövetség most finomított. A klasszikus 100 méteren, a férfi 110 méter gáton és a női 100 méter gáton a legjobb négy továbbra is a belső négy pályát (3-as, 4-es, 5-ös, 6-os) kapja sorsolás alapján, de az új rendszerben 200-on a legjobb hármat az 5-ös, a 6-os és a 7-es pályára sorsolják, míg 400-on és 800-on a legjobb négy a 4-es, 5-ös, 6-os és 7-es pálya valamelyikéről indulhat. Ugyanezek a pályabeosztások a világbajnokság hétpróba és tízpróba versenyszámaiban is érvényesek lesznek.

atlétikai világbajnokság
Az atlétikai világbajnokság új „rendje”

Korábban számos kritika hallatszott amiatt, hogy 1500-tól 5000 méterig az előfutamokban és az elődöntőkben az első futamokban futók hátrányban vannak a többi futamban indulókkal szemben. A kis „q”-val, azaz az időeredménnyel való továbbjutás (qualification, kvalifikáció) rendszerében az első futam résztvevői még nem tudják, hogy milyen idő elég a továbbjutáshoz, szemben a később rajthoz állókkal, akik már ennek a nélkülözhetetlen információnak a birtokában futhatnak. Az új rendszerben az 1500 és 5000 méter közötti távokon már csak az egyes futamokban elért helyezés alapján lehet továbbjutni. Az olyan futószámokban, ahol továbbra is lesz időeredménnyel való továbbjutás, az éppen aktuálisan továbbjutó helyen álló atléták egy „q-szoba” nevű helyen várják majd a sorsukat. Ezt a mixed zone bejárata előtt alakítják ki, itt izgulhatnak majd a versenyzől, hogy továbbjutnak-e. A q-szoba a 100, 200, 400 és 800 méter, valamint a 100, 110 és 400 méter gát különböző köreiben kap majd fontos szerepet.

Újdonság, hogy egyes visszalépések után sem lesznek üres pályák. Az elődöntőkben és a döntőkben sérülés vagy más indokok miatti visszalépések következtében üresen maradó pályákat feltöltik.

A váltókban nem mindig ugyanaz a négy atléta alkotja a csapatot, mint akik kiharcolták a részvételt, így néha látszólag igazságtalan pályabeosztás jöhet létre, ha csak a váltók legjobb időeredménye alapján osztják be őket. Mostantól a pályabeosztás olyan rangsor alapján alakul ki, amelyiknek a felállításakor ötven-ötven százalékos súllyal két tényezőt vesznek figyelembe: minden ország legjobb kvalifikációs időeredménye, illetve a csapattagok legjobb kvalifikációs időeredménye az adott távon (100 vagy 400 méter), vagy ha ott nem rendelkeznek semmilyen időeredménnyel, akkor 110 méter gáton, 200 méteren vagy 400 méter gáton. A váltóban futó versenyzőket az eddigieknél később is meg lehet nevezni, az új határidő előző nap reggel helyett előző nap este lesz.

Célegyenesben a világbajnokság szervezőbizottsága

Ami a vb friss híreit illeti, Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója az Origó Sportnak elmondta, hogy a múlt hét végén elkezdték a vb városszerte található több mint ötven hivatalos helyszínének az ellenőrzését. Ebbe beletartozik a reptértől a kongresszusi helyszínen át az a 37 szálloda is, amelyekben a versenyzőket és a delegációk többi tagjait elszállásolják, az edzőpályák és a szurkolói zónák is. Közben érkeznek a sportszerek, amiket a futópályát is készítő Mondo nevű cég külön a vb-re gyártott le. Ilyenek a rajtgépek, a magas- és rúdugró szivacsok, az állványok. Saját technikájával jön az időmérő eszközöket biztosító Seiko. Mindkét cég több kamionnal érkezik Budapestre. Szerdán megnyílik az első akkreditációs központ is a stadion mellett, és már futnak be a sportolók is, ami újabb feladatot ró a szervezőkre.

Németh Balázs arról is beszámolt, hogy közelednek a 300 ezer eladott belépőjegyhez, és ez köszönhető a vb elmúlt napokban bemutatott kabalafigurájának, a Youhuu névre „hallgató” rackajuhnak is, aki Budapesten már számos helyen népszerűsítette nagy sikerrel a világbajnokságot.

Youhuu Budapest belvárosában is nagy sikert aratott Fotó: Facebook/Nemzeti Atlétikai Központ/Zsigmond László

A vb-re belépőket a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet vásárolni. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen kilenc esti és öt délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és hat ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: Youhuu a Halászbástyán is népszerűsíti a világbajnokságot (Forrás: Facebook/Nemzeti Atlétikai Központ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.