Magyar dráma, új magyar klasszis: Koch Máté világbajnok

Újra magyar világbajnoka van a párbajtőrvívásnak, Koch Máté győzött a milánói vb-n. Koch a négy közé jutásért drámai csatában múlta felül a vb-arany-, olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergelyt, de ha már így tett, akkor meg sem állt a végső sikerig. Koch Máté azon kevesek egyike a magyar sportban, akik a tokiói olimpia óta robbantak be a nemzetközi élmezőnybe.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 20:01
KOCH Máté
Vívó-vb - Világbajnok a párbajtőröző Koch Máté Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyeddöntőig Koch Máté és is magabiztosan menetelt, ott aztán összeakadtak. Kochnak ez már a második testvérharca volt, a 32 között Andrásfi Tibort győzte le. A várakozásnak megfelelően szinte végig a 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi ment előre, míg Koch a pást végébe hátrált. Több fordítás is történt az asszó során, majd 13-12 után két pontos akcióval zárta le a mérkőzést Koch Máté, aki örömében sírva fakadt. Siklósi átölelte őt, mondott neki valamit és másodpercekig úgy maradtak a pást közepén, miközben a lelátóról is érkeztek a magyar küldöttség tagjai, akik közül a megható jelenettől ugyancsak többen könnyeikkel küszködtek. Dráma volt a javából, magyar királyi dráma.

KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely
Koch Máté Siklósi Gergely ölelésében. Fotó: Illyés Tibor

Siklósi sportszerűen fogadta a vereséget

– Ma jobb volt a Máté, ezt el kell ismerni, az utolsó edzésen is megvert. Próbáltam megoldani minden formában, egy nagyon színvonalas asszónk volt. Én azt gondolom, hogy ha valaki egy fair mérkőzésen le tudja győzni a másikat, akkor megérdemli – nyilatkozta sportszerűen Siklósi Gergely, majd hozzátette: a győzelem nem minden, ezért mondta be a kolumbiai ellenfele ellen az egyik neki megadott tust, hogy nem volt az, mert nem akar csalással nyerni.

Siklósi kiemelte, hogy Koch Máté nem alkalmazta ellene azokat az elbizonytalanításra irányuló eszközöket, amelyeket másokkal szemben azért elő szokott venni.

– Olyan gyönyörűen viselkedett, pedig ő a mezőnyben szokott reklamálni, de ellenem semmi nem volt. Le a kalappal, hogy így meg tudott verni. Azért majd a jövőben igyekszem én őt megverni – szólalt meg benne a vérbeli sportember.

 

Koch négy remek asszó után az ötödikben is parádézott, de ezúttal már a főpáston, a kazah Ruszlan Kurbanovval szemben. Az első tust még ő kapta, azután viszont az első szakaszban 2-1-re fordított, majd 5-4-re alakult az állás, aztán jött egy olyan periódus, amelyben minden helyzetből tust adott. Sorozatban hatot, 10-4-nél pedig már nyerő helyzetben volt. Kurbanov ugyan később valamelyest magára talált, 14-6-ról felzárkózott 14-10-re, végül a küzdelmet egy együttes találat zárta le.

Koch Máténak nem kellett 15 tus a győzelemhez

Koch Máté az idei Európa-bajnok olasz Davide Di Verolival vívott az aranyéremért. Az olasz kezdett jobban, de Koch felzárkózott. Ritkán jöttek a tusok, érezni lehetett, hogy 15 találatig aligha jut el bármelyik fél. A hajrára Koch kétpontos előnyre tett szert, Davide Di Veroli nem tehetett mást, fejetlenül rohant előre. Mindhiába. Koch többször is megszúrta és végül 14-10 re nyert.

Ismét magyar világbajnoka van a párbajtőrvívásnak!

– Nehezen tudok megszólalni – kezdte világbajnoki nyilatkozatát Koch Máté. – Szeretem az olasz versenyeket, már otthon is megmondtam, világbajnok akarok lenni. Sokáig nem lehet ünnepelni, két nap múlva csapatverseny, kvótát akarunk szerezni.

Magyar eredmények

a 64 között:
Siklósi Gergely–Matthew Cooper (brit) 15-5
Koch Máté–Linus Islas Flygare (svéd) 15-7
Andrásfi Tibor–Christopher Kelly (svéd) 13-6

a 32 között:
Siklósi–David van Nunen (holland) 15-7
Koch–Andrásfi 15-7

a 16 között:
Siklósi–John Edison Rodriguez (kolumbiai) 14-5
Koch–Flavio Giannotte (luxemburgi) 15-8

negyeddöntő:
Davide Di Veroli (olasz)–Francisco Limardo (venezuelai) 15-12
Romain Cannone (francia)–Niko Vuorinen (finn) 15-9
Koch-Siklósi 15-12
Ruszlan Kurbanov (kazah)–Valerio Cuomo (olasz) 15-12

elődöntő:
Koch–Kurbanov 15-11
Di Veroli–Cannone 15-5

döntő:
Koch–Di Veroli 14-10

Borítókép: Koch Máté a magasban… (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.