Kós Hubert őrületes úszással világbajnok Fukuokában!

Megvan a magyar medencés úszók első érme a fukuokai világbajnokságon. Mi az, hogy érme: aranyérme! Kós Hubert igazolta a várakozásokat, és fantasztikus úszással megnyerte a 200 méteres hátúszás döntőjét, amelynek másik résztvevője, Kovács Benedek az ötödik helyen csapott a célba.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 28. 14:10
KÓS Hubert
Vizes vb - Úszás Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kós győztes ideje 1:54,14 volt, amivel nemcsak egyéni csúcsot döntött, hanem Bernek Péter 2017-ben felállított országos rekordját (1:55,58) is jócskán megjavította.

Már az biztató volt, hogy a csütörtöki elődöntőben Kós úgy úszta meg a harmadik legjobb időt, hogy utána kijelentette, a táv második felében már tartalékolt, mert nem volt szükség többre. Magabiztosságot sugallt a kijelentése, pontosan tudta, hogy mire képes. Ahogy tudta azt amerikai edzője, Bob Bowman is, aki a hét elején lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Kós főleg 200 háton lehet erős ezen a vb-n.

Igaza lett: Kós 100 méternél már a második helyen fordult, és szinte fej fej mellett haladt az amerikai Ryan Murphy mellett, aki a szám világbajnoki címvédője volt, tavaly Budapesten ő nyert. Aztán a harmadik ötven végére Kós átvette a vezetést, és bár Murphy a fordulók utáni delfinezésnél visszajött, a magyar tempója sokkal jobb volt, és az utolsó hosszon már nem adta ki a kezéből az első helyet. A vége tulajdonképpen sima lett, majdnem hét tizeddel megelőzte az amerikait.

Ezzel értelmet nyert, hogy Kós miért tett mindent egy lapra, a 200 hátra fel, amely miatt többek közt a 200 vegyestől is visszalépett, amelyben tavaly Európa-bajnok volt Rómában.

A döntő másik magyarja, Kovács Benedek is kitett magáért. Ő az elődöntőben már egyéni csúcsot úszott, amiből látszott, hogy Kóssal ellentétben ő szinte padlógázon ment, és a második idővel került be a fináléba. Neki kevesebb tartaléka maradt, bár a döntőben újabb négy századot faragott az egyéni legjobbjából. Ez az ötödik helyre volt elég neki, amivel újabb lépést tett előre a tavalyi vb-nyolcadik helyezése után.

  Nem vagyok csalódott egyáltalán, Hubinak örülök, hogy nyert, mert nagyon megérdemelte – fogalmazott Kovács a vegyes zónában. – Örülök, hogy sikerült picit jobban úsznom, mint tegnap. Úgy éreztem, mintha lett volna bennem még, amit bánok, hogy nem úsztam ki. Kicsit később indultam el a hajrára, ha van még tíz méter, talán utolértem volna a harmadikat is.

világbajnokként a későbbre kitűzött sajtótájékoztatón nyilatkozik majd. Sikerének köszönhetően nem szakad meg a sorozat, a magyarok az eddigi összes világbajnokságon szereztek legalább egy érmet, 2009 óta ráadásul minimum egy aranyat is nyertek. Kós a 35. magyar aranyérmet szerezte meg az úszó-világbajnokságok történetében.

Az úszónak Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is gratulált Facebook-oldalán.

Három elődöntősünk közül senki sem jutott döntőbe

Szabó Szebasztián 50 méter gyorson, Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Katalin pedig 200 méter háton maradt le a döntőről. Különösen Szabó 16. helye tűnt érthetetlennek, hiszen az előfutamban a második legjobb volt, a rajtja is jól sikerült. Petrov Iván, Szabó edzője a futam után elárulta, tanítványának a rajt után, miközben jött fel a víz alól, szétcsúszott a keze, ami ezen a távon végzetes hiba. Szabó tavaly negyedik volt 50 gyorson Budapesten.

Vizes vb, Fukuoka, úszás, pénteki bajnokok és magyarok. Női 100 m gyors: Mollie O'Callaghan (Ausztrália) 52,16, női 200 m mell: Tatjana Schoenmaker (Dél-Afrika) 2:20,80, férfi 200 m hát: Kós Hubert 1:54,14, férfi 200 m mell: Haiyang Qin (Kína) 2:05,48 – világrekord, férfi 4×200 m gyorsváltó: Nagy-Britannia 6:59,08. Elődöntők: férfi 50 m gyors: 16. Szabó Szebasztián 0,59, női 200 m hát: 9. Szabó-Feltóthy Eszter 2:09,90, 12. Burián Katalin 2:11,47.

Borítókép: Kós Hubert felért a csúcsra Fukuokában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.