Ki nem találná, milyen zenét hallgat a vb-döntőbe jutott úszónk Fukuokában

Pénteken lehet esély a magyar éremszerzésre a fukuokai világbajnokság medencés úszóversenyein, hiszen a férfiak 200 méteres hátúszásában Kovács Benedek a második, Kós Hubert pedig a harmadik legjobb idővel került be a holnapi fináléba. Utóbbi lapunknak elárulta, közös álom vált valóra azzal, hogy egy döntőben úszhatnak, és kérdésünkre azt is felfedte, hogy milyen zenét hallgat közvetlenül a versenyek előtt. Mai döntőseink közül Németh Nándor nyolcadik lett 100 gyorson, a 4×200 méteres női gyorsváltó pedig a hetedik helyen csapott a célba.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 27. 15:43
KÓS Hubert
Vizes vb - Úszás Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Benedek és is kitett magáért a 200 hát elődöntőjében, hiszen előbbi új egyéni csúccsal (1:55,89) összesítésben második lett, utóbbi pedig az egyéni csúcsától ugyan elmaradt, de mindössze négy századdal, ráadásul megnyerte a futamát, és a harmadik idővel szintén döntős. Kós a vegyes zónában arról beszélt, hogy híres amerikai edzőjével, Bob Bowmannel, hogyan tervezték meg a futamot.

KÓS Hubert
Kós Hubert még vissza is fogta magát az elődöntőben. Fotó: Derencsényi István

– Bobbal azt beszéltük meg, az első százon legyen meg az a kezdés, ami valószínűleg holnap is kell majd a döntőben, ami nagyjából sikerült is, de szerintem egy picit még lehetne gyorsabb – fogalmazott Kós. – A harmadik ötvenen pedig visszavettem, mert láttam, hogy nem jönnek velem a többiek. Az utolsó ötvenen meg csak annyi volt a cél, hogy beérjek elsőként.

Kós és Kovács évek óta jó barátok, amikor előbbi itthon és nem az Egyesült Államokban készül, sokszor együtt is edzenek. – Holnap egy döntő vár ránk, Benivel erre készültünk egész évben. Nagyon sokat számít, hogy ő is itt van velem, arról álmdoztunk, hogy ketten együtt legyünk ott egy ilyen döntőben, és holnap meg tudjuk mutatni, mit beszéltünk meg.

Nem lehetett nem észrevenni, ahogy Kós Hubert szorongatta a kezében a fehér fejhallgatóját a vegyes zónában, amelyet a futamok előtti bevonuláskor is visel. Megkérdeztük tőle, hogy milyen zenével tartja magát fókuszban, de nem erre a válaszra számítottunk: – Karácsonyi zenét hallgatok, már így volt az ob-n tavaly és tavalyelőtt is. Van, amin nem kell változtatni, holnapra is ez van bekészítve.

Kovács Benedek az egyéni csúcs miatt is elégedett lehetett, most került először 1:56-os idő alá, a fináléban pedig még tovább javulna. 

– Ha az ember ott van egy világverseny döntőjében, egyértelmű, hogy belead apait-anyait, bármennyire is meghal a végén – mondta Kovács. – A döntő volt a célunk Hubival, ott meg már bármi megtörténhet. Ezer éve, egy thaiföldi edzőtáborban lettünk jóban, örülünk a másiknak, a vízen kívül barátok vagyunk, de a vízben ellenfelek.

Döntőseink közül Németh Nándor csalódott volt

Németh Nándor szerdán egyéni csúccsal és a negyedik idővel került be a 100 gyors mai döntőjébe, amelyben ötven méter után a negyedik helyen fordult, de nem bírta a végét, a nyolcadik helyen végzett. – Örök titok, hogy a döntőben miért nem tudok javulni, hiszen ma mindent egy az egyben úgy csináltam, mint tegnap, ugyanakkor aludtam, keltem, reggeliztem, még ugyanakkor is úsztunk. Az érzéssel és az akarattal nincs baj, remélem, tudok változtatni – nyilatkozta Németh.

A Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna összeállítású magyar 4×200 méteres gyorsváltó 7:54.65 perces idővel hetedik lett a döntőben.

Vizes vb, Fukuoka, csütörtöki bajnokok és magyarok. Férfiak, 100 m gyors: Kyle Chalmers (Ausztrália) 47,15, 8. Németh Nándor 48,17, 200 m vegyes: Léon Marchand (Franciaország) 1:54,82 perc, női 200 m pillangó: Summer McIntosh (Kanada) 2:04,06, nők, 50 m hát: Kaylee McKeown (Ausztrália) 27,08 másodperc, 4×200 m gyorsváltó: Ausztrália 7:37,50 – világcsúcs, 7. Magyarország 7:54,65. Elődöntő, férfi 200 m hát: 2. Kovács Benedek 1:55,89, 3. Kós Hubert 1:55,99.

Pénteki magyar döntő:
13.59 – férfi 200 m hát (Kós Hubert, Kovács Benedek)

Borítókép: Kós Hubert fehér fejhallgatójában karácsonyi zene szól (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.