Kós Hubertnek zakatolt a szíve a futam előtt, de így is simán továbbjutott

Magyar idő szerint csütörtök virradóra kezdődtek meg annak a számnak a versenyei a fukuokai vizes világbajnokságon, amelyben medencés úszásban a legjobb esély mutatkozik az éremszerzésre. Férfi 200 méteres hátúszásról van szó, melyben Kós Hubert a harmadik helyen jutott tovább, és Kovács Benedek is vette az előfutam akadályait, délután már a döntőért úsznak. Kós elárulta, nem érezte jól magát a futam előtt, gyorsan vert a szíve, ezért még vissza is fogta magát. Döntőbe jutott a 4×200 méteres női gyorsváltó.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 27. 4:58
KÓS Hubert
Vizes vb - Úszás Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

gyakorlatilag a 200 hátra tett fel mindent a fukuokai vb-n, hiszen emiatt lépett vissza a 200 vegyestől, amelynek tavaly Európa-bajnoka volt Rómában. A döntés hátterében az áll, hogy január óta az Egyesült Államokban készül, ahol Michael Phelps legendás edzője, Bob Bowman irányítása mellett a hátúszás került nála a fókuszba. – Főleg háton lehet nagyon jó, mert rengeteget dolgoztunk ezen a számon, igyekeztünk elmenni a falig, mindent kihozni belőle, ami csak lehetséges – nyilatkozta lapunknak Bob Bowman Kósról.

KÓS Hubert
Kós Hubert nagyon magabiztosan versenyzett. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 20 éves magyar tehetség 200 háton korábban megúszta a világ idei legjobbját is, a vb előtt pedig övé volt holtversenyben a negyedik legjobb 2023-as időeredmény. A vb előfutamában ettől az 1:55,95-ös egyéni csúcsától még elmaradt, de nem is itt kellett begyújtani a rakétákat: Kós 1:57,27-tel is magabiztosan, a harmadik helyen jutott tovább az elődöntőbe, s egy tizeddel gyorsabb volt a vb-címvédő amerikai Ryan Murphynél. Méghozzá úgy, hogy mint kiderült, nem is érezte jól magát.

– Nem voltam jól a futam előtt, elég gyorsan vert a szívem, ezért biztos, ami biztos, kicsit vissza is fogtam magam az első száz méteren – árulta el Kós a vegyes zónában. – Amikor kijöttem a vízből, már jól éreztem magam, most pihenek egy nagyot, délután pedig szeretném megközelíteni az egyéni csúcsomat, amivel valószínűleg be tudok kerülni a döntőbe, ahol bármi megtörténhet.

Bekerült a legjobb 16 közé Kovács Benedek is, aki tavaly a római Eb-n ezüstérmese volt a számnak, ám azóta Kós személyében a hazai mezőnyben is kapott egy komoly riválist. Kovács a 14. helyen ment tovább, de annyira azért nem kellett izgulni miatta sem, négy tizeddel megelőzte a már kieső 17. helyezettet, és mint elmondta, a táv második felében már spórolt az erejével.

A csütörtöki előfutamokban Senánszky Petra visszalépett női 100 gyorson. Döntőbe jutott a női 4×200 méteres gyorsváltó, amely az Ábrahám Minna, Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra összetételben a hetedik helyet szerezte meg az elődöntőben, így délután a fináléban áll rajthoz.

Vizes vb. Fukuoka, úszás, csütörtöki előfutamok magyar eredményei. Férfi 200 m hát: 3. Kós Hubert 1:57,27, 14. Kovács Benedek 1:58,17, női 4×200 m gyorsváltó: 7. Magyarország 7:55,26 (Ábrahám Minna, Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra).

Délutáni magyar program:
13.21 – férfi 100 m gyors döntő (Németh Nándor)
14.33 – férfi 200 m hát elődöntő (Kós Hubert, Kovács Benedek)
14.45 – női 4×200 m gyorsváltó (Magyarország)

Borítókép: Kós Hubert a harmadik legjobb idővel jutott tovább (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.