Újabb óvás a budapesti vb-n, de a világcsúcstartó megúszta

A férfi 400 méteres gátfutás elődöntője elképesztő színvonalat hozott a budapesti atlétikai vb-n. A legjobb idővel a világcsúcstartó, Karsten Warholm jutott a fináléba, az olaszok azonban megóvták a norvég klasszis futását, szabálytalan gátvételre hivatkozva. Warholm a második gát előtt hibázott, de végül nem zárták ki, futhat az aranyért a szerdai döntőben.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 10:51
Karsten Warholm
Atlétikai vb - Férfi 400 méteres gátfutás Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karsten Warholm 2017 óta a 400 méteres gátfutás uralkodója. Akkor, Londonban még kisebb meglepetésre nyerte meg a világbajnokságot, azóta kollekciójához gyűjtött egy olimpiai, még egy vb- és két Eb-aranyat. 2021-ben Kevin Young huszonkilenc évet megélt világcsúcsát is megdöntötte, majd a tokiói olimpián az első gátfutó lett, aki 46 másodpercen belül teljesítette a 400-as távot. Az idei budapesti atlétikai vb-re pedig a szezonbeli időeredmények alapján talán még jobb formában érkezett Warholm, mint két éve a japán fővárosba, azaz nem kizárt a világcsúcsdöntés sem.

Az előfutamban és az elődöntőben persze Warholmnak még nem kellett mindent kiadnia magából, de ennek tudatában is majdnem pórul járt. A hétfő esti elődöntőben ugyanis túl közel került a második gáthoz, a hiba miatt pedig a lendítő lábát a gát mellett vitte el.

Az olaszok meg is óvták a világcsúcstartó futását, Warholm kizárása esetén ugyanis az ő versenyzőjük, Alessandro Sibilio csúszott volna be a döntős mezőnybe.

Iwan Thomas, aki 1998-ban Budapesten 400 síkon lett Európa-bajnok, az idei vb-n pedig ceremóniamesterként és televíziós szakértőként is dolgozik, hangsúlyozta, hogy a gátvétel szabályosnak tekinthető, ha a láb ugyan a gát mellett, de annak képzeletbeli meghosszabbítása fölött halad át.

Az biztos, hogy Warholm a másik, kiemelt lábával, pontosabban a térdével eltörte a gátat, a videófelvételek alapján azonban a zsűri végül nem büntette a gátvételt, Warholm futhat a fináléban, célba veheti az újabb aranyat és a világcsúcsot.

Az elképesztő színvonalú elődöntőben is született már egyébként világcsúcs, igaz, „csak” korosztályos: a jamaicai Roshawn Clarke 47,34-es eredménye a legjobb, amit valaha húsz éven aluli atléta teljesített a számban.

Warholm a legjobb idővel (47,09) jutott a döntőbe, ahol visszaszerezné a vb-címet, miután tavaly, sérülései után nem tudott megfelelő formába lendülni a világbajnokságra, és erejével a célegyenesre teljesen elkészülve csak hetedik lett.

Ez már nem az első óvás volt, amely borzolta a kedélyeket a budapesti atlétikai vb-n, a férfi kalapácsvetés döntőjében a lengyelek közbenjárására Halász Bence egyik dobását végül érvénytelenítették is.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Ezzel a gátvétellel már biztosan nem volt gond (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.