Verstappennek rekordbeállítás, kollégájának egy horgászszék jutott

Rekordhosszúságúra, kilencre duzzadt Max Verstappen győzelmi szériája a Formula–1-ben, miután a kétszeres világbajnok holland pilóta vasárnap hazai közönsége előtt nyerte meg az eső áztatta futamot Zandvoortban. Mögötte Fernando Alonso és Sergio Pérez ért célba, de utóbbi időbüntetés miatt végül lecsúszott a dobogóról, és Pierre Gasly örökölte meg a helyét.

2023. 08. 27. 17:40
Max Verstappen
Zandvoort, 2023. augusztus 27. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíján a zandvoorti pályán 2023. augusztus 27-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Hollandia 2021-ben visszatért a versenynaptárba, (Red Bull) kibérelte magának a dobogó legfelső fokát a hazai versenyén. A kétszeres világbajnok idén is megalapozta magának a jó eredményt Zandvoortban azzal, hogy szombaton megnyerte a nedves pályán lezajlott időmérőt. Fél másodpercet adott az újabban szárnyaló McLarennel második Lando Norrisnak, mögéjük pedig George Russell (Mercedes), Alexander Albon (Williams), Fernando Alonso (Aston Martin), Carlos Sainz (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull), Oscar Piastri (McLaren), Charles Leclerc (Ferrari) és Logan Sargeant (Williams) sorakozott fel a rajtrácsra. Lewis Hamiltonnak (Mercedes) csak a 13. pozíció jutott.

Formula One Dutch Grand Prix Max Verstappen
Max Verstappen lett a káosz ura Fotó: EPA/Sem van der Wal

Az indulás után az élmezőnyben nem történt helycsere, majd Albon Russell-lel bíbelődött, hogy aztán Alonso nevető harmadikként mindkettejüket megelőzze. A spanyol veterán azonban nem örülhetett sokáig az előkelő helyének, mert egy nyári zápor – szerencsére nem szó szerint – a feje tetejére állított mindent. A hátrábbról rajtolók közül Pérez már a 2. körben átmeneti esőgumikat kapott, amivel rengeteget nyert, és hamarosan már az élen autózott, míg Verstappen fordított utat járt be, későbbi kerékcseréje miatt a középmezőnybe esett vissza. Norris és Russell pedig még a címvédőnél is többet veszítettek.

De ahogy azt már megszokhattuk, Verstappennek nem tartott sokáig a felzárkózás, a 7. körben Csou Kuan-jüt (Alpha Tauri) megelőzve már a második helyre ugrott. Az éllovas Pérez pedig aggódhatott, mert a tíz másodperces előnye rohamtempóban olvadt, és Verstappen végül elévágással, a bokszutcában előzte meg a csapattársát, miután megkapta a száraz keveréket. Alonso közben a harmadik helyre lépett elő.

A 15. körben újra eleredt az eső, de ezúttal nem sok vizet zavart, újabb kerékcserékre emiatt nem volt szükség. A biztonsági autóra viszont hamarosan igen, mivel Logan Sargeant a falba állította a Williamst. A láthatóan csalódott pilóta nem tért azonnal vissza a csapatához, a fűben ücsörögve, majd egy horgászszékből nézte a még versenyben lévőket.

A biztonsági autós szakasz után Verstappen, Pérez, Alonso, Pierre Gasly (Alpine), Sainz, Csou volt a sorrend. Alonso egy darabig Pérez nyomában maradt, de igazi veszélyt nem jelentett a mexikóira. Ehelyett röviddel később a harmadik helyéért kellett ismét hajtania. Elrontott kerékcseréje miatt átmenetileg két pozíciót is veszített, de idővel sikerült visszanyernie azokat.

A Holland Nagydíj nyugodtabb középső szakaszát követően a végjáték újabb izgalmakat tartogatott, újra leszakadt az ég. Pérez volt az első fecske, aki átmeneti esőgumikat kapott. A Red Bull mexikói pilótája a hosszúra nyúlt kerékcseréjét még megúszta pozícióvesztés nélkül, de későbbi kicsúszását már nem, Alonso átugrotta őt. Ugyanakkor Pérez még mindig jobban járt, mint Csou, aki a gumifalban kötött ki. A kínai pilóta látszólag sértetlenül szállt ki az autóból, de nem tudta folytatni a versenyt. 

A romok eltakarítása okán és a hatalmas felhőszakadás miatt a 65. körben piros zászlóval megszakították a futamot. A Red Bull párosa még a kényszerű szünet előtt extrém esőgumira váltott, Pérez pedig a nagy sietségben eltalálta a bokszutca falát, így a szerelőinek sok munkát biztosított a megszakítás idejére is.

Az újraindítást követően Verstappen és Alonso megtartották a helyüket, Pérez viszont bokszutcai gyorshajtás miatt öt másodperces időbüntetést kapott, így neki ugrott a harmadik pozíció. Gasly örökölte meg a harmadik helyet, majd Pérez, Sainz, Hamilton, Norris, Albon, Piastri következett, míg Esteban Ocon (Alpine) zárta a pontszerzők sorát.

Verstappen a hazai közönsége előtt egyébként rekordot állított be: zsinórban kilencedszer nyert, amire korábban csak Sebastian Vettel volt képes a Formula–1-ben.

A jövő héten Monza látja vendégül a száguldó cirkusz mezőnyét, amelynek Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) vélhetően nem lesz a tagja. Az ausztrál versenyző a zandvoorti második szabadedzésen kézközépcsonttörést szenvedett, és várhatóan legalább szeptember közepéig nem térhet vissza.

Holland Nagydíj, Zandvoort (72 kör, 306,587 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 2:24:04.411 óra
 2. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 3.744 másodperc hátrány
 3. Pierre Gasly (francia, Alpine) 7.058 mp h.
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 10.068 mp h.
 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 12.541 mp h.
 6. (brit, Mercedes) 13.209 mp h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 13.232 mp h.
 8. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 15.155 mp h.
 9. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 16.580 mp h.
10. Esteban Ocon (francia, Alpine) 18.346 mp h.
leggyorsabb kör: 1:13.837 perc (Alonso, 56. kör)

A vb-pontversenyek állása 13 futam után (még 9 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 339 pont
 2. Pérez 201
 3. Alonso 168
 4. Hamilton 156
 5. Sainz 102
 6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 99
 7. George Russell (brit, Mercedes) 99
 8. Norris 75
 9. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 47
10. Gasly 37
11. Piastri 36
12. Ocon 36
13. Albon 15
14. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
15. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 5
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 4
17. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 3
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 2

csapatok:
 1. Red Bull 540 pont
 2. Mercedes 255
 3. Aston Martin 215
 4. Ferrari 201
 5. McLaren 111
 6. Alpine 73
 7. Williams 15
 8. Haas 11
 9. Alfa Romeo 9
10. Alpha Tauri 3

Borítókép: Max Verstappen a Holland Nagydíjon (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.