Ez Fernando Alonso karrierjének legnagyobb szívfájdalma + videó

Fernando Alonso a Formula–1 történetének legtöbb futamon elindult versenyzője, és bár hosszú pályafutása során két világbajnoki címet is elhódított, bőven érték csalódások is. A spanyol pilóta a napokban egy podcastben ezekről beszélt, illetve azt is elárulta, melyik korábbi csapattársa egy képességét szeretné a magáénak tudni.

2023. 08. 22. 13:31
Fernando Alonso,
Spa-Francorchamps, 2023. július 29. Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje érkezik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának sprintkvalifikációjára a spa-francorchampsi pályán, Stavelot közelében 2023. július 29-én. A futamot július 30-án rendezik. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Alonso a Renault-val kétszer jutott a csúcsra a királykategóriában, 2005-ben és 2006-ban világbajnok lett. A kisebb megszakítással a Formula–1-ben 2001 óta versenyző spanyolt az évek során mindig a legjobbak között tartották számon, és az is gyakori vélemény, hogy több vb-cím is kijárt volna neki. Ezt maga Alonso is így gondolja, a High Performance Podcast egyik adásában elárulta, hogy a Ferrarinál eltöltött öt éve alatt egyszer sem ő zárt az élen, háromszor is második lett Sebastian Vettel mögött, aki a Red Bull-lal szárnyalt.

F1 - RUSSIAN GRAND PRIX 2014 Sebastian Vettel Fernando Alonso
Alonso (jobbra) Vettel mögött a második helyeket gyűjtötte Fotó: AFP/DPPI Media/Florent Gooden

– Ha visszamehetnék az időben, néhány momentumon változtatnék. Például megnyerném a világbajnokságot a Ferrarival, ez lenne az első a változtatások között. 2010-ben és 2012-ben néhány körre voltunk a vb-címtől, és ha azokat megszerezzük, néhány dolgot talán másképpen alakult volna. Csalódott voltam, hogy nem sikerült – vallotta be a mezőny rangidőse.

De nem ez az egyetlen dolog, ami a 42 éves versenyzőt nagyon zavarja.

– Tudom, hogy egyre közelebb a karrierem vége, néhány év múlva egy új élet kezdődik, akkor már nem fogok versenyezni. Ha visszatekintek a pályafutásomra, sok pozitívumot tudok kiemelni, barátokra tettem szert, elképesztő élményekben volt részem. 

De úgy érzem, hogy jobban kellett volna élveznem az egészet. Ha újra leélhetném az életem, talán nem változtatnék azon, hogy melyik csapatokhoz igazolok és a ferraris világbajnoki címet is elengedném, csak arra figyelnék, hogy jobban megéljem azokat a pillanatokat és több emléket gyűjtsek. 2005-ben és 2006-ban Brazíliában nyertem meg a világbajnokságot, de alig emlékszem valamire azokból a délutánokból és éjszakákból, ami szomorú – bánkódott Alonso.

 

A spanyol bajnok hozzátette, a kétéves kihagyását követően, 2021 óta jobban élvezi a versenyzést, mint azelőtt. És bár nagyon szeretne újra világbajnok lenni, már nem ez a legfőbb prioritása. Például jelenleg azt a munkát is nagyon élvezi, amivel megpróbálják az Aston Martint az élre repíteni. 

– Amikor visszanézek egy futamot a televízión, én tűnök a legboldogabbnak a dobogón, pedig harmadik és második helyezéseket értem el. Ez azért van, mert jobban élvezem ezeket a pillanatokat, mint azelőtt, és minden hétvégére ünnepként tekintek – folytatta.

Borítókép: Fernando Alonso a belga versenyhétvégén (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.