A McLaren üdvöskéje olyan rekordot döntött meg, amit aligha akart

Habár a nyár eleje óta remekül teljesít a Formula–1-ben a McLaren, az istálló ifjú csillaga, Lando Norris egyelőre „csak” a második helyeket gyűjti a versenyhétvégéken. Az első futamgyőzelmére hajtó brit pilóta ennek köszönhetően egy olyan rekordot döntött meg, amiről aligha álmodozott.

2023. 09. 27. 18:34
Lando Norris McLaren Magyar Nagydíj
McLaren's British driver Lando Norris celebrates on the podium his second place at the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 23, 2023. (Photo by Ferenc ISZA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A McLaren az idény elején még csak nézőként figyelhette az élcsapatok dobogós helyekért való csatározását, de az év folyamán egyértelműen a wokingiak léptek a legnagyobbat előre, és bár egyelőre csupán a tabella ötödik helyén állnak, júliustól kezdve – a Red Bullt nem számítva – ők nyújtották a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. Ennek eredményeképp Lando Norris a legutóbbi hét futamon négy második helyet zsebelt be, múlt vasárnap pedig csapattársa, Oscar Piastri is dobogós helyen végzett.

Formula 1 Lenovo Grand Prix Of Japan 2023 Norris Verstappen
Verstappent (háttal) egyelőre nem tudta legyőzni Norris. Fotó: AFP/NurPhoto/Gongora

A pilóták természetesen élvezik a látványos teljesítményjavulást, az egyetlen problémát az jelenti, hogy a Red Bull továbbra is az útjukban áll, amikor a dobogó legfelső fokára szeretnének kerülni. Mint azt Norris korábban érzékletesen összefoglalta, mindig mindent elront...

A McLaren javulása egy rekordhoz is hozzásegítette a 23 éves brit versenyzőt, habár éppenséggel egy olyanhoz, amiről aligha álmodozott. A Japán Nagydíjon szerzett pontjainak köszönhetően ugyanis Norris immáron 543 pontot gyűjtött össze Formula–1-es pályafutása során – ennél többet egy pilóta sem ért el anélkül, hogy legalább egyszer ne győzött volna. Az eddigi csúcstartó Nico Hülkenberg (Haas) volt 530 ponttal, aki 197 futam alatt jutott el eddig – összehasonlításképp, Norrisnak 98 verseny alatt sikerült utolérnie, illetve megelőznie a németet.

Ha a közeljövőben nem törik meg a jég, a McLaren csillaga hamarosan egy másik rekordot is megdönthet. Norris 2019-es bemutatkozása óta eddig tízszer állt dobogóra. Ez csak hárommal kevesebb, mint Nick Heidfeld tizenhármas csúcsa, aki 2011-ben anélkül vonult vissza, hogy egyszer is nyert volna az elitkategóriában.

Korábban Sergio Péreznek (Red Bull) és Carlos Sainznak (Ferrari) is szinte a végtelenségig kellett várnia az első futamgyőzelmére, előbbi a vonatkozó lista királya.

Borítókép: Lando Norris a második helyét ünnepli a Hungaroringen (Fotó: AFP/Isza Ferenc)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.