Átverte Leclerc-t a Red Bull, kellemetlen meglepetés érte a monacóit

Max Verstappen idei tizenharmadik győzelmét söpörte be vasárnap a Formula–1-es Japán Nagydíjon, ahol bajnokavatásra is sor került, a Red Bull lett az istállók legjobbika. A holland pilóta domináns sikere ellenére Lando Norris arra figyelmeztette Verstappent, hogy a McLaren már a nyomukban van, amit az ő második helye mellett csapattársa harmadik pozíciója is jól mutat. Vasárnap volt egy negyedik dobogós helyezett is, jobban mondva Charles Leclerc azt hitte, hogy ő is felfér a pódiumra.

2023. 09. 25. 11:06
Formula One Japanese Grand Prix - Training and Qualifying Charles Leclerc
epa10877961 Monegasque Formula One driver Charles Leclerc of Scuderia Ferrari prepares for the third practice session of the Japanese Formula One Grand Prix in Suzuka, Japan, 23 September 2023. The 2023 Formula 1 Japanese Grand Prix is held at Suzuka Circuit racetrack on 24 September. EPA/FRANCK ROBICHON Fotó: FRANCK ROBICHON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Red Bull beteljesítette Szuzukában, amiért érkezett, futamgyőzelmével megszerezte fennállása hatodik konstruktőri világbajnoki címét a Formula–1-ben. Az osztrák istálló tagjainak – ha Sergio Pérez baklövés-sorozatát nem vesszük figyelembe – túl sok aggódni valójuk nem volt a vasárnapi futam során, mert Verstappent csak a rajt után késztették harcra a trónkövetelők, egyébként magabiztosan masírozott a célvonal felé.

PIASTRI, Oscar; NORRIS, Lando; VERSTAPPEN, Max; HORNER, Christian, Red Bull
Ott volt a dobogón a Red Bull, így Leclerc-nek nem jutott hely (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

– A rajtnál túlságosan kipörögtek a kerekeim, utána viszont sima futamom volt – örömködött a leintést követően a kétszeres világbajnok. – Ez egy hihetetlen hétvége volt. Remek érzés itt győzni, az autó minden gumikeverékkel kiválóan működött, de természetesen az volt a legfontosabb, hogy megnyertük a konstruktőri világbajnoki címet. Nagyon büszke vagyok mindenkire, a pályákon és a gyárban dolgozókra is. Egészen hihetetlen ez az év.

Nem csak a Red Bullnak volt oka az ünneplésre. A McLaren pilótái foglalták el Japánban a dobogó másik két fokát, amire idén korábban még nem volt példa. A második Lando Norris már az autójában ülve egy üzenetet fogalmazott meg a Red Bullnak: – Ez elképesztő, gratulálok mindenkinek! Dupla dobogó, egészen őrületes! A Red Bull nyomába eredünk, csak folytassuk a kemény munkát. Mindenkinek köszönöm, aki a pályán vagy a gyárban dolgozik. Mindannyiótokat szeretlek! 

Norris aztán az autóból kiszállva is jókedvűen nyilatkozott: – Egy újabb csodálatos nap ez nekünk, a második és a harmadik helyen végeztünk, ennél többet nem is kívánhattunk volna. A csapat elképesztő munkát végzett – emelte ki ismét. – Nagyszerű volt a rajtom, majdnem elcsíptem Maxot, de tudják, Max az Max. Hiába próbálkoztam, a második kanyarban már nem volt esélyem. Másokhoz mérve nagyon gyorsak voltunk ma, bár Maxhoz még nem vagyunk közel, de hatalmas lemaradásban sem hozzá képest – vélekedett a McLaren brit versenyzője, aki 19 másodperccel Verstappen mögött ért célba. Norris öt második helye után végre pályafutása első győzelmére vágyik. – Keményen dolgozunk, és egyre közelebb kerülünk a célhoz. Lenyűgöző, hogy mennyit léptünk előre.

A másik McLarennel Oscar Piastrinak is különleges futama volt, hiszen először végzett ennyire előkelő helyen. Az ausztrál pilóta reméli, ez csak az első volt a dobogós helyezései közül.

– Ez igazán különleges érzés. Nagyon sokáig emlékezni fogok erre, és nem tudok eleget hálálkodni a csapatnak azért, hogy lehetőséget adtak nekem. Nem sokaknak adatik meg ilyesmi az életük során, én pedig már az első idényem során dobogóra álltam. Szóval köszönöm a csapatnak! Nem ez volt életem futama, de a teljesítményem elégnek bizonyult ahhoz, hogy hazavigyem a trófeát, így rendkívül boldog vagyok – ismerte el.

Piastrihoz hasonlóan Charles Leclerc (Ferrari) is azt gondolta, hogy a teljesítménye elég volt a dobogós helyezéshez, csak a célba érése előtt tudta meg, hogy valójában csak negyedik lett. A pályán botorkáló Pérez zavarta meg a monacóit, aki összekeverte a Red Bull versenyzőit.

– Nem tudom, hogy mit csinált Max a futam alatt, de amikor a biztonsági autós szakasz után megállt a pályán egy Red Bull, mi pedig megelőztük őt, azt hittem, hogy Max kiesett. Az utolsó körig abban a hitben voltam, hogy Max már nincs versenyben, így dobogóra állok. Aztán egyszer felpillantottam az egyik információs táblára, és láttam, hogy negyedik vagyok. Több meglepetés nem ért, mert azt tudtuk, hogy Max és a McLarenek erősek lesznek itt – zárta sorait Leclerc.

Borítókép: Charles Leclerc tévedésben élt (Fotó: EPA/Franck Robichon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.