A romokban heverő német válogatott legyőzte Franciaországot

Jól sült el a német labdarúgó-válogatottnál Hansi Flick szövetségi kapitány leváltása a Japántól elszenvedett 4-1-es vereség után. A történelmi mélypontra süllyedt németek az ideiglenes kapitány, Rudi Völler vezetésével igencsak összekapták magukat, és tőlük rég nem látott jó játékkal 2-1-re legyőzték az idén eddig hibátlan Franciaországot.

2023. 09. 12. 22:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Kicker összeszedte, hogy a frissen kinevezett német szövetségi kapitányok közül csak egy volt, aki rögtön az első meccsén egy top válogatott ellen győzelemmel tudott bemutatkozni. Rudi Völler 2000-ben 4-1-es győzelemmel debütált Spanyolország ellen a Nationalelf élén. Most csak ideiglenesen vállalta a válogatott irányítását, kizárólag erre, a franciák elleni egy meccsre, amelyen a németeknek még a 23 évvel ezelőttinél is nagyobb szükségük volt a sikerélményre.

Rudi Völler (középen) újra megmutatta, milyennek kellene lennie a német válogatottnak. Fotó: Twitter

Emberemlékezet óta nem látott mélypontot ért el ugyanis a német válogatott, amely szombaton hazai pályán 4-1-re kikapott Japántól. Nem emiatt az egy vereség miatt rúgták ki Hansi Flick szövetségi kapitányt, hanem azért, mert a tavalyi katari világbajnokságon való megszégyenülés, a csoportból való ismételt kiesés után semmit sem feljlődött a csapat – sőt inkább visszafejlődött.

Ezt a legjobban épp a Japán elleni meccsek mutatták meg. Míg a katari vb csoportkörében úgy kapott ki a német válogatott Japántól 2-1-re, hogy az első félidőben lezárhatta volna a győzelem kérdését, s talán nagyképű is volt, ami visszaütött, addig néhány napja egy teljesen kilátástalanul futballozó német válogatottat lemostak a pályáról az ázsiaiak. Nem mellesleg Flick vezetésével idén hat meccsen egy győzelem, egy döntetlen és négy vereség volt a mérleg.

Flick leváltása szükségszerűvé vált, a kérdés az volt, hogy egy-két nap alatt rendbe lehet-e szedni a csapatot, mert a következő ellenfél ráadásul a világ egyik legjobb válogatottja, a tavaly vb-ezüstérmes francia volt, amely idén mind az öt meccsét megnyerte, méghozzá kapott gól nélkül.

Hamar kiderült a meccsen, hogy lehet mit kezdeni ezzel a német válogatottal. A Japán ellenihez képest látványosan nagyobb intenzitással kezdtek a hazaiak, akik a negyedik percben káprázatos támadást vezetve, Emre Can és Leroy Sané technikás megoldásával is fűszerezett akció végén szerezték meg a vezetést révén.

Az első negyedórában több jó megoldása volt a német válogatottnak, mint Japán ellen összesen, a franciák elleni mérkőzés egészét nézve pedig talán több, mint az egész évben. Ennek eredménye az lett, hogy Didier Deschamps csapata hiába próbálkozott, nem tudott kiegyenlíteni. Azért sem, mert a 87. percben Leroy Sané góljával két gólra húztak el a németek, így a 89. percben Griezmann tizenegyesgólja csak a szépítésre volt elég a franciáknak.

A romokban heverő németek tehát 2-1-re legyőzték az idén addig még csak gólt sem kapó franciákat. A Völler-csapat sikeréből csak keveset von le, hogy a vendégek nem a legerősebb összeállításukban játszottak, például sem volt a pályán, mert így is elég erős volt a francia csapat, ráadásul a németek papíron legjobbja, Joshua Kimmich is hiányzott sérülés miatt.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a német játékosok a képességeiket tekintve nem olyan gyengék, mint amit a csapatként elért eredményeik mutatták. Már csak az a kérdés, hogy a Németországban egyébként mindenki szerint remek edzőnek számító Flick vezetésével miért volt totális csőd a válogatott játéka.

És persze még nagyobb kérdés, hogy Völler a franciák legyőzése után kinek adja át a stafétát.

Barátságos mérkőzés: Németország–Franciaország 2-1 (1-0), gól: Müller (4.), Sané (87.), illetve Griezmann (89. – tizenegyesből)

Borítókép: Thomas Müller fontos gólt lőtt a német válogatottban (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.