Dárdai Pál megalázó helyzetbe hozta, most a németek feltámadásáért dolgozik

Óriási bajban van a német labdarúgó-válogatott, amely kevesebb mint egy évvel a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt, története során először kirúgta a szövetségi kapitányt, Hansi Flicket. A ma esti (21.00), franciák elleni barátságos meccsre ideiglenes edzői stáb állt össze Rudi Völler vezetésével, de egyik segítője, Sandro Wagner hosszabb távon is a válogatott mellett maradhat. Az a Sandro Wagner, akivel néhány éve Dárdai Pál kapus nélkül, üres kapura gyakoroltatta a lövéseket.

2023. 09. 12. 17:44
Fortuna Dusseldorf - Hertha BSC
29 July 2023, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Soccer: 2nd Bundesliga, Fortuna Düsseldorf - Hertha BSC, Matchday 1, Merkur Spiel-Arena. Hertha coach Pal Dardai reacts on the sidelines. Photo: Marius Becker/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sandro Wagner a német futball egyik nagy eltékozolt tehetsége. A legutóbbi német aranycsapat, a 2014-ben világbajnok válogatott gerincét azok a játékosok alkották, akik 2009-ben megnyerték az U21-es Európa-bajnokságot, és a döntőben 4-0-ra ütötték ki Anglia korosztályos együttesét. A vb-győztes alapemberek közül Mesut Özil, Mats Hummels, Sami Khedira, Benedikt Höwedes, Manuel Neuer és Jérome Boateng is abból az U21-es bajnokcsapatból került ki. Az angolok ellen megnyert 2009-es finálé egyik legnagyobb hőse azonban Sandro Wagner volt, aki a négyből két német gólt jegyzett. Akkor azt hitték a németek, hogy ő lesz az új korszakos középcsatáruk, de a Bayern München-nevelésű támadónak esélye sem volt bekerülni a 2014-ben világbajnok válogatottba. Sőt nem sokkal később olyan mélyre került, hogy a Herthában egy csatár számára már-már megalázó feladattal próbálta felrázni – sikertelenül.

Sandro Wagner (balra) és Rudi Völler (középen) nehéz feladatot vállalt a német válogatottnál. Fotó: Twitter

Miután fiatalon a Bayernnek nem kellett, és aztán Duisburgban csak a másodosztályban játszott, Wagner karrierje első igazán nagy lehetőségét az U21-es Eb-siker után, 2010-ben kapta meg, amikor a Werder Bremen szerződtette. Csakhogy ezután hat év alatt 130 Bundesliga-mérkőzésen mindössze 19 gólt hozott össze, mígnem már senki sem hitt benne igazán Németországban. Még Dárdai Pál sem.

Wagner még 2012-ben került az akkor éppen másodosztályú Herthába, Dárdai pedig 2015-ben vette át először a csapat irányítását vezetőedzőként. A magyar mester kinevezését megelőző idényben Wagner 25 bajnokin két gólt szerzett a berlini klubban, abban az évadban pedig, amelynek a közepén Dárdai lett a főnök, az ő érkezésééig kilenc meccsen egyszer sem volt eredményes. Nem volt meglepetés, hogy Dárdai nem bízott benne, hat találkozón küldte pályára, de összesen alig több mint kilencven percre, aztán a nyáron eladta.

Így reagált Dárdai Pál módszerére

A csatár később megtáltosodott, 2016-ban Hoffenheimbe került, ahol Julian Nagelsmann visszaadta az önbizalmát, volt egymás után két több mint tízgolos Bundesliga-idénye is, és 2017-ben végre bekerült a német válogatottba. Ekkor, a nemzeti csapat egyik meccse előtti sajtótájékoztatón került szóba Dárdai Pál, aki korábban Berlinben úgy próbálta felrázni, hogy kapus nélkül, üres kapura gyakoroltatta vele a lövéseket.

– Most eléggé rendben van a gólátlagom, ezért a berlini edzőnek is hálás vagyok, hogy annak idején kapus nélkül lövöldözhettem – reagált hat évvel ezelőtt Wagner érezhetően cinikusan Dárdai módszerére, akinek még a nevét sem mondta ki.

Nagelsmann mellett Sandro Wagner is maradhatna

Sandro Wagner 2019-ben hagyott fel a futballal, most pedig tagja a német válogatott új, hirtelenjében kinevezett edzői stábjának, amelytől nem kevesebbet várnak, minthogy állítsa meg a lejtőn lefelé száguldó csapatot. Hansi Flick vezetésével a németek szombaton otthon 4-1-re kikaptak Japántól, ami csak az utolsó csepp volt a pohárban, az együttes a legutóbbi öt meccséből négyet elveszített és egyet sem nyert meg. A szövetség kevesebb mint egy évvel a hazai rendezésű Eb előtt kirúgra Flicket, aki az első német szövetségi kapitány, akit idő előtt menesztettek a posztjáról.

Mivel ma este a tavaly vb-ezüstérmes franciák ellen játszanak, felállt egy válságstáb, amelyet Rudi Völler vezet, aki 2002-ben vb-döntőig jutott egy nem túl acélos válogatottal. Völler azonban kijelentette, hogy csak erre az egy meccsre vállalja a feladatot, német lapok szerint Julian Nagelsmann lehet az egyik nagy esélyes a szövetségi kapitányi posztra. S a hírek szerint ha ő érkezik, a stábjában Wagner is a válogatott mellett maradhat.

Válogatott barátságos mérkőzés: Németország–Franciaország 21.00 (tv.: Spíler 1)

Borítókép: Sandro Wagner edzői példaképe valószínűleg nem Dárdai Pál (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.