Amerikai bombázókkal állítanák meg Djokovicsot + videó

Novak Djokovics könnyedén túllépett a US Open egyik meglepetésemberén, három szettben győzte le a horvát óriást, Borna Gojót és ott van a legjobb nyolc között. A neheze most jön, sorozatban két amerikai következik, előbb Taylor Fritz, majd a Ben Shelton–Frances Tiafoe meccs nyertese, s ha Djokovics rajtuk is túljut, akkor jöhet az álomdöntő Carlos Alcaraz ellen, már ha az ifjú spanyol is átverekszi magát az ellenfelein.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 7:19
Novak Djokovics, US Open
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zentai születésű Györe László (Laslo Djere) elleni majd négyórás, ötszettes csata után Novak Djokovics viszonylag könnyedén teljesítette a következő feladatot. A nyolcaddöntőben a torna egyik meglepetésembere, Borna Gojo volt az ellenfele. Gojo 25 évesen élete formájába lendült. Jelenleg 105. a világranglistán, sosem jegyezték az első százban, legjobb helyezése idén májusból a 102. A 198 centi magas horvát óriásnak az adogatás az erőssége, amit New Yorkban kiválóan kamatoztatott. Selejteznie kellett, de ahogy ott, később a főtáblán sem vesztett egyetlen szettet sem, amíg Djokovics az útját nem állta. Igaz, nem voltak igazán neves ellenfelei.

Novak Djokovics, amerikai, US Open
Novak Djokovics felkészült az amerikai ellenfelekre a US Openen. Fotó: Alamy Stock

Gojo Djokovics ellen már nem tudott megélni a szerváiból, a szerb rögtön a mérkőzés elején fölénybe került, s végül magabiztosan, 6:2, 7:5, 6:4-re győzött. Érdekesség, hogy Djokovics ennek ellenére folyamatosan végig hergelte magát és a stábját, amire a meccs után a következő magyarázatot adta:

– Idén a szabályok lehetővé teszik, hogy a játékosok a lelátóról tanácsot kapjanak az edzőjüktől. Nekem segít az összpontosításom fenntartásában, ha folyamatosan kommunikálunk. Ők élessé tesznek engem, s én élessé teszem őket – mondta a szerb klasszis a találkozó után.

 

Ben Shelton a leggyorsabb szervát ütötte

Novak Djokovics tehát ott van a legjobb nyolc között, de persze most jön neki a neheze. A negyeddöntőben először Taylor Fritz következik, s ha túljut az erős ütéseiről ismert amerikain, akkor az elődöntőben újabb hazai játékossal mérkőzik meg, hiszen ezen az ágon Ben Shelton és Frances Tiafoe játssza a másik negyeddöntőt. 

Úgy is fogalmazhatunk, hogy három bombázó készül Novak Djokovics útját állni. Az idei Australian Openen feltűnt, még csak 20 éves Shelton vasárnap azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az idei US Open leggyorsabb szerváját ütötte a Tommy Paul elleni nyolcaddöntőben. A kijelző is mutatta a sebességet: 149 mérföld/óra, azaz 239,8 km/h, még az ellenfele is megtapsolta a gyilkos ászt.

Nos, e 239,8 km/h-val Shelton szervája a 15. leggyorsabb a tenisz történetében, az élen továbbra is az ausztrál Sam Groth áll 263 km/h (163,4 mp/h)-val. Ám ha a játékosoktól kiszűrik a kiugró értékeket, akkor már Ben Shelton áll az élen.

 

Djokovics felveszi-e a versenyt legjobb adogatókkal?

Nem éppen jó hír, hogy Taylor Fritz (236,6 km/h) és Frances Tiafoe (237 km/h) is előkelő helyen áll a vonatkozó rangsorban. Novak Djokovics a 219 km/h-s legerősebb szervával nincs az élmezőnyben. Mégsem állítanánk, hogy Djokovics ne adogatna jól, mert – mint egykor – ő is variálja az ütéseit és képes nagyon pontosan helyezni a labdát.

S van még valami. Djokovicsé az egyik legjobb return a legjobb mezőnyben, többször bizonyította már, hogy nem retten meg a szervakirályoktól.

Úgy érezzük, az amerikai trióból Ben Shelton lehet a legveszélyesebb a szerbre, annál is inkább, mert vele még sohasem találkozott, Fritz ellen viszont 7-0-ra, Tiafoe ellen pedig 2-0-ra áll.

Djokovics mindenesetre készen áll a kihívásra.

Kiesett a svájci Stricker is Hijikata is

Másik két meglepetésember, a svájci Dominic Stricker és az ausztrál Rinky Hijikata is kiesett. Előbbit éppen Fritz, utóbbit Tiafoe verte ki ugyancsak simán, három szettben. A 21 éves svájci, amennyiben képes javítani atletikus képességein, megmutatta, hogy a jövő egyik embere lehet.

US Open, férfi nyolcaddöntők

Djokovics (szerb, 2.)–Gojo (horvát) 6:2, 7:5, 6:4
Tiafoe (amerikai, 10.)–Hijikata (ausztrál) 6:4, 6:1, 6:4
Shelton (amerikai)–Paul (amerikai) 6:4, 6:3, 4:6, 6:4
Fritz (amerikai, 9.)–Stricker (svájci) 7:6, 6:4, 6:4

A hétfői program:
Alcaraz (spanyol, 1.)–Arnaldi (olasz)
A. Zverev (német, 12.)–Sinner (olasz, 6.)
Medvegyev (orosz, 3.)–De Minaur (ausztrál, 13.)
Draper (brit)–Rubljov (orosz, 8.)

Borítókép: Novak Djokovics összeszedheti a legjobb szervafogadó képességét a következő két meccsen (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.