Federer és Nadal utódja is lehet a US Openen berobbant játékos

Novak Djokovics váratlanul szoros meccse mellett még egy ötszettes csatát láthattunk a US Open pénteki játéknapján. Ebből a huszonegy éves svájci, Dominic Stricker került ki győztesen, aki egy fordulóval korábban a kétszeres Grand Slam-döntős Sztefanosz Cicipasz ellen is döntő szettben nyert New Yorkban. Svájci tehetségként Stricker természetesen azzal a teherrel játszik, hogy Roger Federer utódját látják benne, ugyanakkor balkezes teniszezőként egy másik legenda, Rafael Nadal nyomdokaiba is léphet.

2023. 09. 02. 12:06
2023 US Open - Day 5
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 01: Dominic Stricker of Switzerland celebrates after match point against Benjamin Bonzi of France during their Men's Singles Third Round match on Day Five of the 2023 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 01, 2023 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Sarah Stier/Getty Images/AFP (Photo by Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images/Sarah Stier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kialakult a US Open férfi egyes versenyében az alsó ági nyolcaddöntők párosítása. Az amerikaiak négy játékossal is képviseltetik magukat itt, Novak Djokovics a vártnál nehezebben jutott a legjobb tizenhat közé. A szerb klasszis pályafutása két legnagyobb riválisa és volt, az akár mindkettejük utódjának tekinthető Dominic Stricker számára az idei US Open jelenti az áttörést.

Dominic Stricker Roger Federer és Rafael Nadal nyomdokain
Dominic Stricker a US Openen megtette az első igazán nagy lépést, persze Federer és Nadal szintjéig még hosszú az út (Fotó: AFP/Getty Images/Sarah Stier)

Stricker tehetsége már jónéhány éve nyilvánvaló. 2020-ban egyesben és párosban is junior bajnok lett a Roland Garroson, majd a felnőttek között is elkezdte gyűjtögetni az értékes eredményeket, többek között ellen is nyert már ATP-versenyen. A huszonegy éves svájci a tavalyi év végén magasabban rangsorolt játékosokat meglepve elődöntőt játszott az U21-esek évzáró világbajnokságán, a világranglistán a legjobb száz közé viszont még nem tudott betörni.

Ez a US Open után már biztosan megváltozik: a selejtező sikeres megvívása után Stricker az ausztrál Alexei Popyrin elleni sikerrel nyitott a főtáblán, majd a második fordulóban jött a legnagyobb bravúr. A kétszeres Grand Slam-döntős Sztefanosz Cicipasz sem bírt a fiatal svájcival, noha két labdára is volt a győzelemtől.

Stricker pedig a nagy győzelem után sem állt le, a pénteki harmadik fordulóban újabb döntő szettes csatát nyert meg, ezúttal a francia Benjamin Bonzi ellen, így már a nyolcaddöntőre készülhet.

A legmagasabban rangsorolt amerikai játékos, Taylor Fritz sem mehet ellene biztosra, elvégre Stricker Cicipasz személyében már győzött le nála magasabban jegyzett játékost a tornán. Ugyanakkor a hazaiak egyik kedvence mellett és Stricker ellen szól, hogy Fritz eddig a minimális, kilenc szettet töltötte a pályán, és egyikben sem vesztett kettőnél több játékot, mint Stricker két döntő szettes drámával a lábában érkezik majd a vasárnapi meccsre.

Federer vagy Nadal utódja?

A tehetséges svájci teniszezők számára a következő sok-sok évben adott lesz, hogy az „új Roger Federer” jelzőt aggatják rájuk, nehogy teher nélkül vághassanak neki a pályafutásuknak.

Ha Stricker valóban akárcsak megközelítőleg is hasonló eredményeket ér el, mint Federer, akkor bizonyos szempontból akár egy másik legenda, Rafael Nadal utódja is lehet. Az elmúlt húsz évben ugyanis a spanyol volt az egyetlen balkezes teniszező, aki Grand Slam-tornát nyert a férfiak között.

Stricker a US Open alatt azt is elárulta, hogy az utóbbi időben jobban odafigyel az egészséges táplálkozásra, ami korábbi rendszeres csokoládé- és édességfogyasztóként komoly változást jelentett számára. A Bonzi elleni siker után erről meg is kérdezték a pályán, hogy jutalomként kaphat-e vajon mégis egy kevés csokit.

– Meg kell kérdeznem a stábomat. De szerintem a mostani siker után az egész csapat eszik majd egy kis csokoládét – hangzott a szokatlan győzelmi nyilatkozat.

US Open, férfi egyes, harmadik forduló

Djokovics (szerb, 2.)–Györe (szerbiai, 32.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3
Gojo (horvát)–Vesely (cseh) 6:4, 6:3, 6:2
Fritz (amerikai, 9.)–Mensík (cseh) 6:1, 6:2, 6:0
Stricker (svájci)–Bonzi (francia) 2:6, 7:5, 7:6, 3:6, 6:2
Shelton (amerikai)–Karacev (orosz) 6:4, 3:6, 6:2, 6:0
Paul (amerikai, 14.)–Davidovich Fokina (spanyol, 21.) 6:1, 6:0, 3:6, 6:3
Tiafoe (amerikai, 10.)–Mannarino (francia, 22.) 4:6, 6:2, 6:3, 7:6
Hijikata (ausztrál)–Csang (kínai) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3

Borítókép: Dominic Stricker öröme (Fotó: AFP/Getty Images/Sarah Stier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.