Federer tanácsa jelentette Fucsovics vesztét

A Genfben zajló ATP 250-es tenisztornán egy hazai versenyzőt vártak a legjobb nyolc közé. Ez teljesült, a 39 éves Roger Federer helyett azonban a 18 esztendős Dominic Stricker örvendeztette meg a svájciakat, aki a korábbi US Open-győztes Marin Čilićet, majd Fucsovics Mártont is legyőzte.

2021. 05. 20. 10:57
Dominic Stricker
1232963308 Fotó: Fabrice COFFRINI Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tenisz sem mentes attól a jelenségtől, hogy legnagyobb játékosainak a modern kiadását keresi. Sok „új Roger Federer” jelent meg, a legkitartóbban a svájcihoz hasonló játékstílusa miatt Grigor Dimitrovot nevezték „bébi Federernek”, de ez a leírás már aligha tarthatja magát a bolgár esetében, aki vasárnap ünnepelte harmincadik születésnapját. Rövidebb ideig a Dimitrovnál egy évvel fiatalabb is volt Federer-utód, a juniorok között megszerzett wimbledoni trófea mindenképp adott okot az összehasonlításra. A legújabb jelentkező viszont Svájcból érkezik: Dominic Stricker Genfben valósággal berobbant az ATP-mezőnybe.

Stricker tavaly a Roland Garrost nyerte meg egyesben és párosban is a juniorok között – Wimbledonban erre nem is volt lehetősége, hiszen a füves pályás Grand Slam-torna elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A felnőttek között viszont lényegében idén mutatkozott be, hiszen az év elején a legjobb ezer játékos között sem jegyezték az ATP-világranglistán.

Óriási élmény lehetett Strickernek, hogy az idény előtt Dubajban három hétig együtt készülhetett Roger Federerrel. Az előddel ellentétben balkezes tehetség az akkor kapott tanácsokat hamar beépítette a játékába, amint azt a szerdai, Fucsovics Márton ellen aratott bravúrgyőzelem után elárulta.

– Federer hangsúlyozta a szerva jelentőségét és azt, hogy ez az egyetlen ütés, amelyet egyedül is lehet gyakorolni. Nagyon keményen dolgozom az adogatásomon, fejlődik, és már sok pontot szerzek vele – árulta el Stricker. A szerva valóban kulcsszerepet játszott a Fucsovics elleni meccsen, és fiatal ellenfelével szemben a magyar játékost éppen a legfontosabb pillanatokban hagyta cserben, ahogy az az alábbi videóban 6:30-nál kezdődő összefoglalóból is kiderül.

Stricker a negyeddöntőben akár nagy elődjével is találkozhatott volna, ám helyette a Federert búcsúztató Pablo Andújar lesz az ellenfele. Papíron Stricker két áldozata, a 2014-es US Open-bajnok Marin Čilić és Fucsovics Márton is nevesebb rivális volt, igaz, hogy velük ellentétben Andújarnak a salak a kedvenc borítása.

Ha véget érne a váratlan menetelés, a fiatal játékos már akkor is felhívta magára a figyelmet azzal, hogy svájci játékos éppen Federer óta nem jutott ilyen fiatalon ATP-torna negyeddöntőjébe. Strickernek ráadásul mindez legelső ATP-szintű versenyén jött össze, a játékhetet megelőzően pedig a 400-on kívül jegyezték a világranglistán. Ha Andújar ellen folytatná a győzelmi sorozatot, akkor azonnal meglenne a top 300 is. De aligha kétséges, hogy ennél sokkal nagyobb sikerek állnak a tizennyolc éves játékos előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.