„Krízishelyzetben a magyar öttusa, vérátömlesztésre van szükség”

A korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok, ma már szövetségi főtitkárként dolgozó Mizsér Attila a Mandinernek adott interjúban a csalódást keltő világbajnoki szereplésről beszélt, illetve elárulta, milyen égető problémákkal küzd a magyar öttusa.

Forrás: Mandiner2023. 09. 10. 13:36
Mizsér Attila öttusa
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a Rio de Janeiró-i Olimpiai Parkban 2016. augusztus 16-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szemszögből nem a reményeknek megfelelően alakult a bathi kvalifikációs világbajnokság, mert csak az olimpia programjában nem szereplő versenyszámokban szereztünk érmeket, a férfi-öttusaváltó révén egy ezüstöt és a női csapat egy bronzot. Mizsér Attila szerint a vb-szerepés sok hiányosságra világított rá.

„A kevésbé sikeres megfogalmazás nagyon hízelgő a világbajnokságon mutatott teljesítményünkhöz képest, mert valóban akadt néhány érem, ami a kirakatban esetleg jól mutat, de szakmai szempontból sajnos ezekkel nem sokra megy a sportág, ha az olimpiai elvárásokat nézzük. Van egy nagyszerű versenyzői állományunk, ezt szögezzük le. Hosszabb kibontást is megér, hogy kiben milyen potenciál van, de ez a vb rámutatott számos, eddig a sportágban magunk előtt gördített problémára és hiányosságra, amelyet azonnal orvosolni kell, ha nem akarunk nagyobb pofonokba beleszaladni” – figyelmeztetett a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára.

A problémák mellett sikerekről is ehet beszélni, Marosi Ádám és Kovács Sarolta a legmagasabb szinten teljesítettek, Martinek János szövetségi kapitányt pedig tavaly a nemzetközi szövetség (UIMP) az év edzőjének választotta.

„Nagyon eredményes lett például a 2022-es esztendő és fontos kiemelni, hogy tényleg 

van egy olyan versenyzői gárdánk, akikkel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy reális cél lehet jövőre Párizsban az olimpiai érem mind a nőknél, mind a férfiaknál. 

Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Bőhm Csaba vagy Szép Balázs az elmúlt két évben értek el olyan eredményeket, ami alapján ez kijelenthető. A vb-n két-két döntősünk ugyan volt, de aggasztó, hogy nem tud három-három magyar az egyéni döntőbe kerülni. Én úgy látom, hogy az is problémás, hogy a két meghatározó versenyszámban, a vívásban és – legalábbis még az olimpiáig – a lovaglásban fontos lenne, hogy a versenyzőink több központi összetartáson vegyenek részt, hiszen ezeken rengeteg múlhat egy-egy fontos versenyen. Ebben a két számban kudarcot vallottunk a vb-n, az eredményjelző nem hazudik.”

Mizsér Attila hisz abban, hogy az élsportot és az üzleti szférát közelíteni kell, ezért szeptemberben és októberben több mint húsz helyszínen népszerűsítik az öttusát, bevonva több ezer hétköznapi embert is, hogy növeljék a sportág ismertségét és bevételeket generáljanak.

„Csak az elmúlt pár hónapban 20-25 millió forinttal többet tudtunk a krízismenedzselés mellett hozzátenni a szövetség működéséhez vagy megtakarításban, vagy bővülő szolgáltatású szponzori csomagban, vagy bevételben, ami úgy érzem, jelentős pozitív elmozdulás a korábbi holtpontról. 

Vérátömlesztésre van szüksége a magyar öttusának, hogy ezt a nehéz időszakot sikeresen átvészelje, mert a sportág olimpiai sorsáról ugyan nem mi döntünk, de a saját sorsunk a mi kezünkben van. Én ötéves korom óta élek ebben a világban, és semmi más nem motivál jobban, minthogy a magyar öttusát újra világszínvonalúnak lássam” – jelentette ki a főtitkár.

A teljes interjút a Mandiner honlapján olvashatják.

Borítókép: Mizsér Attila 2016-ban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.