Egy mosdószünet és a Williams nővérek is kellettek a US Open megnyeréséhez

Szetthátrányból fordítva, a leendő világelsőt, Arina Szabalenkát legyűrve lett Coco Gauff a US Open női győztese. A mindössze tizenkilenc éves amerikai teniszező pályafutása legnagyobb sikere után neves elődeinek, Serena és Venus Williamsnek mondott köszönetet.

2023. 09. 10. 12:00
US Open Tennis - Day 13 Coco Gauff
epaselect epa10851703 Coco Gauff of the United States holds up her trophy after defeating Aryna Sabalenka of Belarus to win the women's singles final match during the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 09 September 2023. The US Open runs from 28 August through 10 September. EPA/JUSTIN LANE Fotó: JUSTIN LANE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Coco Gauff ezt megelőzően egyszer járt ilyen magasságokban egy Grand Slam-tornán, de a 2022-es Roland Garroson két sima szettben kikapott a földkerekség akkori legjobb női játékosától, Iga Swiatektől. Az ifjú amerikaira a US Open szombati fináléjában sem várt könnyű feladat, hiszen a leendő világelsővel, Arina Szabalenkával nézett farkasszemet. De nem ijedt meg a kihívástól, mert – mint azt a döntő előtt elmondta – immáron elég érettnek érzi magát a győzelemre.

US Open Tennis - Day 13 Coco Gauff
Gauff családja előre tudta, hogy Coco bajnok lesz. Fotó: EPA/Will Oliver

A mérkőzésen pedig bizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt. A 6:2-re elveszített első játszma után sem tört össze, hanem hogy idegességét legyőzze, kiment a mosdóba, ahol azzal nyugtatta magát, hogy ez is csak egy ugyanolyan meccs, mint a többi, és most a nulláról futhat újra neki. Így is lett. Szabalenka játéka szétesett, Gauff pedig ezt kihasználva 6:3, 6:2-vel megnyerte következő két szettet és ezzel együtt a US Opent.

– Ez rengeteget jelent nekem, bár még kicsit sokkos állapotban vagyok. A Roland Garros döntőjének elvesztése után összetörtem, de végül rájöttem, hogy Isten megpróbáltatások és kihívások elé állít, ezek pedig még édesebbé tették a későbbi győzelmet – fogalmazott a díjátadón.

– Ma annyira jól játszottam, amennyire csak tudtam. Egyszer pedig bekapcsolódott a játékba a nézősereg is, akkor már tudtam, hogy győzni fogok – árulta el későbbi interjújában a 19 éves tornagyőztes, elismerve, hogy Szabalenkával az ereje miatt nehéz felvenni a versenyt. Gauff hozzátette, a rá nehezedő nyomás megviselte, és bár már Grand Slam-győztesnek mondhatja magát, még nem nevezné magát kész játékosnak.

 A döntő után az is kiderült, az amerikai teniszezőt sikerhalmozó honfitársai, Serena és Venus Williams inspirálták, akiket gyerekként a lelátókról figyelt.

– Nekik köszönhetően hihettem az álmom megvalósulásában. Az ő megjelenésük előtt nem sok fekete játékos szerepelt magas színvonalon a teniszben, a Williams nővérek örökségének köszönhetően most már többen vannak a mezőnyben – magyarázta Gauff, és megtisztelőnek nevezte, hogy ezentúl a trófeán a példaképei mellé vésték az ő nevét is.

A 25 éves Szabalenka a veresége után amiatt sajnálkozott, hogy nem tudta kordában tartani az érzelmeit, és míg az első szettben képes volt kizárni a külső körülményeket, idővel túl sokat gondolkodott, és már a könnyű labdákat is elrontotta.

– Jó hír, hogy ez megint az én hibám volt. Rossz hír, hogy újra jelentkezett az a probléma, hogy saját magam ellen teniszeztem – bosszankodott a fehérorosz éljátékos.

Borítókép: Coco Gauff lett a 2023-as US Open női bajnoka (Fotó: EPA/Justin Lane)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.