Egy tüntető a lelátóhoz ragasztotta magát az US Open elődöntője alatt + videó

Furcsa közjáték zavarta meg az amerikai nyílt teniszbajnokság egyik elődöntőjét, néhány tüntető miatt Coco Gauff és Karolína Muchová mérkőzése ötven percre félbeszakadt. Végül a hazai közönség előtt játszó Gauff jutott be a Grand Slam-torna szombati fináléjába, ahol a leendő világelső Arina Szabalenka lesz az ellenfele. A fehérorosz teniszező egy másik amerikait, Madison Keyst győzte le a US Open másik – magyar idő szerint – pénteki elődöntőben.

2023. 09. 08. 10:42
2023 US Open - Day 11 US Open
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 07: A protester disrupts the Women's Singles Semifinal match between Coco Gauff of the United States and Karolina Muchova of the Czech Republic on Day Eleven of the 2023 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 07, 2023 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Al Bello/Getty Images/AFP (Photo by AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Coco Gauff az első szett megnyerése után a másodikban 1:0-ra vezetett a cseh Karolína Muchová ellen, amikor néhány klímaaktivista miatt félbeszakadt a US Open első női elődöntője. Az egyik tüntető odáig merészkedett, hogy odaragasztotta a lábát a lelátóra. Ötven percbe telt, amíg helyreállt a rend az Arthur Ashe Stadionban, és folytatódhatott a mérkőzés. Az amerikai ifjonc bár tartott tőle, a közjáték ellenére sem szakadt meg a lendülete. A második szettet 7:5-tel húzta be, így a 2022-es Roland Garros után másodszor is Grand Slam-döntőbe jutott, ráadásul ezúttal hazai közönsége előtt érte el a nagyszerű eredményt. Felkészültnek érzi magát, második nekifutásra már a kupát is szeretné megszerezni.

Tennis:US Open-Day 11 Coco Gauff US Open
Coco Gauffot nem zavarta meg a közjáték, döntőbe jutott a US Openen. Fotó: AFP/Kena Betancur

– Békés módon zajlott le az egész, úgyhogy nem haragszom az aktivistára. Természetesen nem szerettem volna, hogy ilyesmi történjen, amikor 6:4-es első szett után 1:0-ra vezettem, mert azt akartam, hogy megmaradjon a lendületem – mondta Gauff a megszakításról, aki Sloane Stephens 2017-es diadala óta az első hazai győztes lehet a US Openen. – Tavaly nyáron még nem éreztem azt, hogy bennem van, hogy Grand Slam-tornát nyerjek, már csak azért sem, mert az ellenfelem, Iga Swiatek éppen hosszú győzelmi szériában volt. De most más a helyzet. Csak magamra fókuszáltam, a saját elvárásaimra, nem nézegettem, mit írnak a közösségi oldalakon, és nem hallgattam arra, hogy mit gondolnak az emberek az esélyeimről. Hiszek benne, hogy elég érett és képes vagyok a győzelemre. De bármi is történjék szombaton, nagyon büszke vagyok arra, ahogyan magamban kezeltem az elmúlt néhány hetet – fogalmazott a 19 éves teniszező.

A tüntetés pillanatai:

 

Szabalenka 0:6 után döntős a US Openen

 

A második szettben 5:4-ig úgy tűnt, hogy női egyesben amerikai házi döntőt rendeznek, mert Madison Keys lesöpörte a pályáról a leendő világelső Arina Szabalenkát. Előbbi 6:0-val rendezte le az első játszmát, majd a másodikban már a mérkőzés megnyeréséért adogatott, amikor de ellenfele könnyedén elvette az adogatását, és Szabalenka aztán tie briekben meg is nyerte a szettet.

Az utolsó játszmában is Keys állt jobban, 3:2-nél brékelt, de a fehérorosz visszabrékelt. Ismét tie breakig húzták, és a hullámvölgyekkel teli találkozón egy ponton már Szabalenka is elveszítette a fonalat. 7:3-nál abban a hitben dobta el az ütőjét, hogy megnyerte a meccset, néhány másodperc elteltével aztán ráeszmélt, hogy a döntő szett tie breakjében tíz pontot kell nyerni.

Szabalenka idő előtt ünnepelt:

Végül a maradék három pont is meglett, Szabalenka pedig pályafutása során másodszor menetelt el a döntőig a legrangosabb tenisztornák egyikén. Szombaton a magyar idő szerint 22 órakor kezdődő fináléban pedig második GS-trófeáját is megszerezheti.

– Madison elképesztő volt, leütött a pályáról. Egyszerűen semmit sem tudtam tenni ellene – beszélt a kezdetekről Szabalenka, aki közel állt ahhoz, hogy zsinórban harmadik Grand Slam-elődöntőjét veszítse el. Maga sem érti, hogy nem így történt. – Tovább kell próbálkoznod és küzdened, aztán talán meg tudod fordítani az állást. Nagyon szerencsés vagyok, én sem tudom hogyan, mondhatni varázslattal sikerült megnyernem ezt a meccset.

US Open, női egyes, elődöntő: 
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Keys (amerikai, 17.) 0:6, 7:6, (7-1), 7:6 (10-5)
Gauff (amerikai, 6.)–Muchová (cseh, 10.) 6:4, 7:5 

Borítókép: Tüntetők zavarták meg a US Open egyik elődöntőjét (Fotó: AFP/Getty Imagews North America/Al Bello)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.