VAR-botrány árnyékolja be a káprázatos BL-nyitómeccset

Látványos, gólgazdag mérkőzéssel kezdte egymás ellen a Bajnokok Ligája idei kiírását a sorozat két korábbi bajnoka, a Bayern München és a Manchester United. A bajorok 4-3-ra nyerték meg a BL-találkozót, amiben fontos szerepet játszott a manchesteri kapus, André Onana bakija és egy furcsa körülmények között megítélt tizenegyes is. A VAR-szobában ülők és a meccs játékvezetője is bizonytalan volt, de végül a szigorú döntés született meg Christian Eriksen kezezése után.

2023. 09. 21. 6:50
LAIMER, Konrad; GORETZKA, Leon; RASHFORD, Marcus
München, 2023. szeptember 20. Leon Goretzka (b) és Konrad Laimer, a Bayern München, illetve Marcus Rashford, a Manchester United játékosa (k) a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, az A csoport Bayern München-Manchester United mérkõzésén Münchenben 2023. szeptember 20-án. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München André Onana hibája után szerzett vezetést, a később a meccs legjobbjának megválasztott Leroy Sané lövését védte be a Manchester United kameruni kapusa. A szünetre 2-0-s hátránnyal vonultak az angolok, de a második félidőben gyorsan szépítettek. Ezután jött a VAR-dráma: Dayot Upamecano közvetlen közelről kezére fejelte a labdát a manchesteri tizenhatoson belül. A VAR-monitoron először megjelent a felirat, hogy nincs büntető, majd a svéd Nyberg játékvezető a kis monitorhoz ment, és mégis tizenegyest ítélt, amelyet értékesített. A Manchester United szépíteni még kétszer is tudott, de egyenlíteni egyszer sem, s 4-3-ra kikapott.

UPAMECANO, Dayot VAR Bayern München Manchester United BL
Upamecano fejese vezetett a különös VAR-drámához a Bayern München és a Manchester United BL-meccsén (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

– Szégyellje magát Christian Eriksen, hogy karok vannak rögzítve a testéhez – dohogott élő adásban Owen Hargreaves, aki korábban a Bayern és a MU játékosaként is megnyerte a Bajnokok Ligáját. – Upamecano öt centiről fejelte Eriksen kezére a labdát, mégis mit tehetett volna?

Íme, a jelenet:

A kezezés és a VAR

Amióta a videós visszanézést bevezették a labdarúgásban, talán a kézre pattant labdák megítélése változott a legtöbbet, sokkal bőkezűbben osztogatják a vétlen kezezések után a büntetőket. Az idény előtt az UEFA ígérte, hogy enyhítenek a kezezést körülvevő modern szigoron, s bár elsősorban a játékos saját testéről a kezére pattanó labdát emelték ki, talán az enyhítés is hozzájárult a furcsa VAR-közjátékhoz.

Erik ten Hag, a válságban lévő Manchester vezetőedzője nem fogta a játékvezetői ítéletre a vereséget.

– Az első huszonöt percben jobbak voltunk, aztán viszont könnyű gólt engedtünk az ellenfélnek. Nemcsak André Onana hibázott, Leroy Sané túlságosan nagy területet kapott. Három lőtt góllal pontot kell tudni szerezni a Bayern otthonában – mondta a holland szakember.

Onana nem kertelt, magára vállalta a felelősséget.

– Én hibáztam, és ez fontos pillanat volt, hiszen amiatt a hiba miatt kerültünk hátrányba. Tanulnom kell ebből, és tovább kell lépni. Nem könnyű a helyzetünk, de örülök neki, hogy a csapat nem adta fel – fogalmazott a kapus, aki tavaly még az Inter játékosaként egészen a BL-döntőig jutott.

Bár Thomas Tuchel eltiltása miatt Lőw Zsolt meccselt a partvonalnál, a sajtótájékoztatón már a német vezetőedző értékelt.

– A második félidőben jobban játszottunk, mint az elsőben, mégis az elsőt nyertük meg, s a másodikat veszítettük el. A mai eredmény önbizalomlöketet jelent, de láttuk azt is, hogy még van hová fejlődnünk – mondta Tuchel.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló

A csoport
Galatasaray (török)–FC Köbenhavn (dán) 2-2
Bayern München (német)–Manchester United (angol) 4-3

B csoport
Sevilla (spanyol)–Lens (francia) 1-1
Arsenal (angol)–PSV Eindhoven (holland) 4-0

C csoport
Real Madrid (spanyol)–Union Berlin (német) 1-0
Braga (portugál)–SSC Napoli (olasz) 1-2

D csoport
Real Sociedad (spanyol)–Internazionale (olasz) 1-1 
Benfica (portugál)–Salzburg (osztrák) 0-2 

Borítókép: Látványos meccset vívott egymással a Bayern München és a Manchester United (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.