Váratlan hős tör Haaland, Mbappé, Lewandowski és Kane babérjaira + videó

Kevesen fogadtak volna arra, hogy nem az Erling Haaland, Kylian Mbappé, Harry Kane, Robert Lewandowski négyesből kerül majd ki a futballista, aki elsőként eléri az idénybeli tíz gólt az öt európai topliga valamelyikében. Arra meg még kevesebben számíthattak, hogy Serhou Guirassy, az ismeretlen stuttgarti csatár lesz az, aki mindössze öt forduló alatt tízszer talál a kapuba a Bundesligában. A 27 éves guineai–francia támadó igazi későn érő gólvágó. Guirassy beleillik abba a sorba, amelybe korábban Luca Toni, Jamie Vardy, vagy idehaza Varga Barnabás is beállt.

2023. 09. 28. 5:18
Bundesliga - RB Leipzig and VfB Stuttgart
epa10820215 Stuttgart's Serhau Guirassy (R) scores the 0-1 during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and VfB Stuttgart in Leipzig, Germany, 25 August 2023. EPA/HANNIBAL HANSCHKE CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: HANNIBAL HANSCHKE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serhou Guirassy a Bundesliga legutóbbi fordulójában duplázott a Darmstadt ellen 3-1-re megnyert meccsen, és ezzel a Stuttgart csatára már tíz gólt jegyez a bajnokságban. Jelenleg ő áll az öt topliga összesített góllövőlistájának az élén, első játékosként elérve a tíz találatos mérföldkövet. Íme az egyelőre vert mezőny: (Manchester City) nyolc gól, (Bayern München), (PSG) hét-hét, Victor Boniface (Leverkusen) hat, (Barcelona), (Real Madrid) öt-öt és így tovább.

Bundesliga - RB Leipzig and VfB Stuttgart
Serhou Guirassy többször ünnepelt, mint Haaland, Mbappé, Kane és Lewandowski. Fotó: EPA/Hannibal Hanschke

Hogy mennyire erős Guirassy szezonkezdete, azt talán még az iménti felsorolásánál is jobban érzékelteti, hogy a Bundesliga történetében soha senki nem ért el nála több gólt az első öt forduló alatt. A tíz gólra is csak egyvalaki volt ilyen kevés meccs alatt képes azelőtt, Lewandowski a 2020–2021-es idényben, amelynek a végén a Bayern München akkori lengyel sztárja a 41 találatával megdöntötte Gerd Müller legendás német gólcsúcsát. Guirassy ráadásul nem egy domináns csapatban ennyire eredményes, hanem abban a Stuttgartban, amely az előző idény végén csak osztályozón maradt benn a Bundesligában.

Kicsoda Serhou Guirassy?

A guineai szülők gyermekeként Franciaországban született csatár tehetséges fiatalnak számított, tagja volt a francia utánpótlás-válogatottaknak többek közt Kingsley Coman, Benjamin Pavard és Lucas Hernández társaként, de aztán amikor 2015-ben az élvonalba került, a Lille-nél nem tudta megvetni a lábát, majd a Bundesligában Kölnben sem járt sok sikerrel. Innentől megkezdődött az ingázása, voltak fellángolásai, például 2020-ban a Rennes színeiben játszott a Bajnokok Ligájában, és ő szerezte a klub történetének első gólját a sorozatban, de az igazi áttörés mostanáig váratott magára a már 27 éves Guirassy karrierjében.

Kulcsszerepe van a teljesítményében Sebastian Hoeness vezetőedzőnek, aki a vb-ezüstérmes Dieter fia, egyben a Bayern legendás és elnyűhetetlen vezetőjének, Ulinak az unokaöccse. A kis Hoeness az előző idény utolsó nyolc meccsére vette át a kiesés elől menekülő Stuttgart irányítását, és az együttes megtáltosodott. Egyrészt Hertháját is a másodosztályba száműzve megszerezte a reményt adó osztályozós helyet, majd a pótvizsgán 6-1-es összesítéssel kiütötte a magyar válogatott Németh András csapatát, a Hamburgot.  

Hoeness összesen 18 mérkőzésen irányította eddig a Stuttgartot, amiből 11-et megnyert. Ez idő alatt Guirassy 16 gólt szerzett, ami több mint harmada a csapat találatainak ezeken a meccseken. A guineai válogatott csatár pályafutásának legeredményesebb idénye az előző volt, amikor 11 gólig jutott a Bundesligában, és ebből ötöt az utolsó nyolc fordulóban szerzett már Hoeness irányításával.

Öt meccs alatt tíz gól – de meddig juthat?

– Élete formájában van, hihetetlenül erős – jelentette ki Hoeness Guirassy-ról. – Pontosan tudja, miért van itt, száz százalékban azonosul a játékunkkal. Remélhetőleg így folytatja.

Mit hozhat a jövő? A Bundesliga hivatalos statisztikája szerint jelenleg Guirassy vezeti a bajnokságban a lövéshatékonyság rangsorát +4,3-as mutatóval. Ez a modell összeveti az összes kapura lövés xG-jét (várható gól) a megvalósult gólok számával. Ha pozitív az érték, az azt jelenti, hogy a játékos többször talált a kapuba, mint az a lehetőségei alapján várható lett volna.

Magyarán Guirassy eddig erőn felül teljesített, és a Stuttgart játékosaként nem valószínű, hogy veszélyeztetni tudja Lewandowski 41 gólos ligarekordját, főleg, hogy januárban az Afrika-kupán szerepel a guineai válogatottal, ami miatt több meccset is kihagyhat. Mégis váratlan konkurenciát jelent az európai Aranycipő legnagyobb várományosai, a már említett Haaland, Mbappé, Kane, Lewandowski négyes számára.

Az új Luca Toni?

Egy csatárnak sok erénye lehet, de az erős, jól fejelő, a labdát megtartani képes Guirassy csak 27 évesen kezdte olyan ütemben lőni a gólokat, hogy láthatóvá vált a teljesítménye. Egy csatár esetében pedig végeredményben főként csak a gólok számítanak. E tekintetben Guirassy igazi későn érő típus, akihez hasonló csillagok időről időre felragyognak a futballuniverzumban.

Mindenek előtt ilyen volt Luca Toni, aki 27 évesen még a Serie B-ben futballozott, aztán két évvel később, 2006-ban 31 góllal európai aranycipős lett a Fiorentinában, és világbajnoki aranyat szerzett az olasz válogatottal, majd a harmincadik születésnapjára szerződést kapott a Bayern Münchentől.

Mesébe illő Jamie Vardy története is, aki húszévesen, amikor a nagy tehetségek már válogatottak, még amatőr ligában játszott, és egy gyárban melózott. 2016-ban ismerte meg mindenki a nevét a Leicester City bajnoki címe kapcsán, amihez 24 góllal járult hozzá, amikor már 29 éves volt.

MATO, Joselu
Joselu a másik nagy későn érő gólvágó jelenleg a topligákban a Real Madrid színeiben. Fotó: Javier Lizón

Későn érő típus volt Aritz Aduriz is, aki 2016-ban 35 évesen a második meccsén lőtte az első gólját a spanyol válogatottban. A meghívóhoz az kellett, hogy a harminc és negyven között félúton járó Athletic Bilbao-csatár abban az évben karrierje során először elérte a húsz gólt a La Ligában.

2003 őszén a Monaco–Deportivo 8-3-as BL-meccsen lett Európa-szerte ismert Dado Prso neve, aki azon a találkozón mesternégyest ért el, és a rá következő tavaszon BL-döntőig menetelt a francia klubbal. Ebben az időszakban, 29 éves korában fedezték fel őt a horvát válogatottnál is.

Jelenleg Guirassy mellett Joselu története hasonló az európai topligákban. Ő idén 33 évesen került be a spanyol válogatottba, melyben eddig hat meccsen négy gólt szerzett. A Real Madrid-nevelésű csatár a legutóbbi idényben karriercsúcsot felállítva 16 találatig jutott az Espanyolban, ezután térhetett vissza a királyi gárdába a nyáron.

Hasonszőrű Varga Barnabás

Az NB I ugyan nem topliga, de az utóbbi időben hazánkban is befutottak olyan csatárok, akiknek a pályafutását sokan talán már temették. válogatott keretében ilyen a Dél-Koreában futballozó és Ferencváros új kedvence, Varga Barnabás is. Előbbi 2022-ben, 27 évesen úgy volt magyar gólkirály 31 találattal, hogy előtte tízgólos idényt sem produkált.

Varga pedig idén 28 évesen lett az NB I gólkirálya ugyancsak a Paks színeiben, úgy, hogy az volt mindössze a második élvonalbeli idénye. A nyáron leigazolta a Fradi, és 2023-ban egész Európa egyik legjobb gólvágója . Rossi szerint ő lehet a visszavonult igazi utódja a válogatott kezdőjében.

Borítókép: Serhou Guirassy öt forduló alatt annyi gólt lőtt, mint sok csatár egy idény alatt  (Fotó: EPA/Hannibal Hanschke)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.