Haaland mellett Varga Barnabás Európa harmadik legjobb gólvágója idén

Azt eddig is tudtuk, hogy Varga Barnabás 2023-ban remek évet fut, hiszen gólkirály lett az NB I-ben, szerződtette a Fradi, a magyar válogatottban pedig Marco Rossi már benne látja a visszavonult Szalai Ádám utódját. Az ugyanakkor így is a meglepetés erejével hat, hogy ebben a naptári évben Varga Barnabás Európa összes élvonalbeli bajnokságát tekintve a harmadik legjobb góllövő, akit csak Harry Kane és Mauro Icardi előz meg, Erling Haaland és Kylian Mbappé pedig holtversenyben áll vele.

2023. 09. 27. 15:18
VARGA Barnabás
Budapest, 2023. szeptember 21. A gólszerzõ ferencvárosi Varga Barnabás (j3) és csapattársai ünnepelnek a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének elsõ fordulójában játszott Ferencvárosi TC és a szerb Cukaricki mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. szeptember 21-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Barnabás cikkünk megjelenéséig 21 meccsen 23 gólt szerzett az NB I-ben 2023-ban, ebből tizenhatot a tavasszal még a Paks színeiben, majd hetet már a mostani idényben a Ferencváros mezében. Ezzel a terméssel Varga nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítményt tett le az asztalra, hiszen egy összeurópai góllövőlistán jelenleg a harmadik helyen állna és mellett. Az meg ugye nem rossz társaság.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás a Fradi mezében most olyan csatárokkal versenyez, mint Haaland, Kane és Mbappé. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A naptári évek góllövőlistájának régebben komoly jelentőségük volt, hiszen az európai Aranycipőt nem az általában őszi–tavaszi lebonyolítású futballidények termése szerint ítélték oda, hanem a januártól december végéig tartó időszak alapján. E tekintetben Varga Barnabás most 2023 egyik leghatékonyabb csatára a Transfermarkt adatai szerint.

Európa összes élvonalbeli bajnokságát nézve csupán az argentin válogatott Mauro Icardi és az angol sztár, áll jobban a Fradi nyári szerzeményénél. 

Előbbi tavaly igazolt a Paris Saint-Germainből a török Galatasaray csapatába, amelyben futószalagon termeli a gólokat. Icardi idén 24 török bajnokin 25-ször volt eredményes, ezzel ő áll a képzeletbeli dobogó tetején jelenleg. Mögötte Kane következik 24 találattal, aki ebből tizenhetet még a Tottenhamben ért el a Premier League-ben, hetet pedig már a Bundesligában a Bayern München játékosaként.

Utánuk következik a 23 gólos Varga Barnabás a sorban, méghozzá holtversenyben az idén egyelőre ugyanennyiszer eredményes Erling Haaland, Kylian Mbappé párossal, akik a Manchester City, illetve a PSG szurkolóit örvendeztetik meg rendre. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Varga ebben a mutatóban a világ jelenlegi két legértékesebb futballistájával került egy polcra, hiszen az egyaránt 180 millió euróra becsült Haaland és Mbappé adják az árcsúcsot.

is úgy áll, mint a Fradi csatára

Varga akkor is előkelő helyen áll, ha nemcsak Európát, hanem a világ összes élvonalbeli ligáját vesszük számításba. Ez esetben hatodik lenne a rangsorban a Fradi csatára, aki így Haaland és Mbappé mellett az idén már Szaúd-Arábiában termelő Cristiano Ronaldóval is holtversenyben állna, aki szintén 23-szor volt eredményes idén az al-Nasszr színeiben.

Ebben a verzióban bejönne még Varga elé az új-zélandi bajnokság két 29 találatos gólvágója (Sam Philip és Garbhan Coughlan), valamint a belga Maxime Lestienne (25 gól) a szingapúri élvonalból.

VARGA Barnabás; GUDELJ, Nemanja;
Varga a magyar válogatottban is főszereplőlehet. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga ma este a Fradi Kecskemét elleni, első fordulóból elhalasztott bajnokiján tovább szaporíthatja a góljai számát. A jelenlegi állásból és a formájából kiindulva az sem lenne elképzelhetetlen, ha a jelenlegi európai harmadik és világszintű hatodik helynél is előrébb tudna lépni az év végéig. Nem véletlen, hogy szövetségi kapitány is úgy nyilatkozott nemrég, hogy Varga személyében értékes kincsre lelt a válogatottban.

Marco Rossi: Varga Barnabás lehet utódja

– Ha azt nézzük, hogy ki most a legjobb formában lévő magyar támadó, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy Varga az, aki a visszavonult Szalai Ádámot remekül képes pótolni, jelen pillanatban tehát ő tűnik a megoldásnak ezen a poszton – nyilatkozta Rossi a szerbek elleni Eb-selejtezős győzelem és a csehek elleni hazai 1-1 után.

Tavaly az Egyesült Állmokban futballozó és az évet Dél-Koreában befejező szerepeltek meglepően jól a naptári év gólversenyében, ők akkor 22, illetve 21 találatig jutottak, amivel éppen a top harmincon kívül rekedtek világviszonylatban. Varga már most túlszárnyalta őket, és még hol van az év vége?!

NB I, 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
Ferencváros–Kecskemét 20.00 (tv: M4 Sport)

Borítókép: Varga Barnabás jó ütemben termeli a gólokat a Fradi mezében is (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.