Forráskúti tündérmese: mintegy 400 milliót ér a „parasztgyerek”

Folytatódott Ádám Martin mesébe illő története: futballistaként elért egy fontos mérföldkövet.

2023. 01. 06. 19:55
Fotó: Nemzeti Sport / Koncz Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan a magyar futball jelenlegi 21. eurómilliós bébije. A piaci értékekkel foglalkozó Transfermarkt az elmúlt év utolsó napjaiban frissítette értékét, aki pályafutása során először érte el az egymillió eurós, azaz mintegy 400 millió forintos árat. A határvonalat, amely fölött a magyarnál erősebb bajnokságokban is elkezdik komolyan venni a játékosokat.

Ádám Martin mindenhogyan egyforma Fotó: Nemzeti Sport / Koncz Márton

Menedzserek gyakran bizonygatják, hogy ezeknek a becsült értékeknek nincs nagy jelentőségük, mert mindenki annyit ér, amennyit fizetnek érte. Ha más nem, annyi szerepe azért mégiscsak van az árcédulának, hogy mindenki által könnyen értelmezhetően tükrözi a teljesítményt, lefordítja a játékosokban rejlő potenciál, a gólok, gólpasszok, kulcspasszok és még százféle mutató értékét.

Nem olyan tükör ez, amely mindig azt mutatja, amit látni szeretnének a belenézők, például letiltotta a Transfermarktot, miután az oldal leértékelte őt. Ugyanakkor van az úgy, hogy jó belenézni a tükörbe, mert az ember elégedett mosollyal nyugtázhatja, amit lát. E képnél maradva: Ádám Martin még sosem volt ilyen „szép”.

Megdolgozott a látványért. Ő lőtte a legtöbb bajnoki gólt a magyar futballisták közül 2022-ben, 25 találatot ért el, amivel a világ 16. legeredményesebb játékosa volt tavaly. Ebből a 25 találatból kilencet már Dél-Koreában, az Ulszan színeiben szerzett kevesebb mint fél év, mindössze 14 mérkőzés alatt, így főszereplője volt csapata bajnoki címének. A magyar válogatottban pedig tavaly nyáron két gólpasszt adott az Anglia elleni, idegenbeli, történelmi 4-0-s győzelem alkalmával.

A futballpiac igazságos játék: azt tükrözi vissza, amit beletesznek.

Az egymillió eurós Ádám Martin egy alig több mint kétezer lelkes dél-alföldi faluból, Forráskútról származik. Mivel a helyi csapatnak még utánpótlása sem volt, a nyolc kilométerre fekvő Bordányban kezdett el igazolt játékosként futballozni, az édesapja hetente kétszer vitte át az edzésekre, a többi napon meg otthon, a haverokkal játszott.

Nem az a tipikus akadémista, nem is született atléta, inkább egy szerethető mackó, akinek a testi ereje a pályán tiszteletet parancsol, és azért a forráskúti haveri foci során is ragadt rá valami, Ádám Martin ugyanis nagy, látványos gólokra is képes. Mindamellett megmaradt ugyanannak a – ahogy ő fogalmazott saját magáról – „parasztgyereknek”, aki volt.

Ádám Martin 28 évesen ugyanazt a lányt (nőt, feleséget, anyát) szereti, akibe nyolcadikos korában beleszeretett, és amikor otthon van, ugyanúgy Forráskúton hajtja álomra a fejét. Olyan érzésünk van, mintha semmi sem változott volna körülötte, pedig az egymillió euró mutatja, hogy a karrierjében szinte minden megváltozott.

– Sok mindenre büszke vagyok, legjobban a családomra! Na meg arra, hogy innen, a kétezer-néhányszáz lakosú Forráskútról indulva ilyen messzire jutottam. Remélem, jó példával szolgálok: ha én meg tudtam csinálni, másoknak is sikerülhet – jegyezte meg Ádám Martin nemrég a Nemzeti Sport interjújában.

Az igazi siker azonban nem az egymillió euró, nem a gólkirályi cím, nem a külföldi szerződés, nem is a válogatottság. Hanem az, ha mindig, minden körülmények között ugyanaz az ember néz vissza a tükörből.

Erről szól a forráskúti tündérmese.

Borítókép: Ádám Martin a kisfiával labdázik Forráskúton (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.