Cseh László menthetné meg Milák Kristóf karrierjét

Milák Kristóf karrierje idén megrekedt, az olimpiai bajnok úszó annak ellenére, hogy pillangóban gyakorlatilag verhetetlen, kevesebb mint egy évvel a párizsi ötkarikás játékok előtt nem találja a helyét az uszodában. Korábbi edzője, akivel együtt érte el az olimpiai aranyat Tokióban, érdekes ötlettel állt elő: Selmeci Attila szerint Cseh László segíthetne Milák karrierjének újraindításában.

2023. 10. 25. 15:33
Cseh László; Milák Kristóf
Budapest, 2017. július 29. A második helyezett Milák Kristóf (j) és az ötödik helyezett Cseh László a férfi 100 méteres pillangóúszás döntõje után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta jövője a téma a sportsajtóban. Mint ismert, a tavaly Budapesten 200 méteres pillangóúszásban még világcsúccsal világbajnoki címet szerző klasszis idén kihagyta a fukuokai vb-t, majd hosszú pihenőjéről visszatérve az ősszel sem állt bele a kemény munkába. Sok edzésről hiányzott, a szakemberek szerint ezzel pedig már veszélyezteti a sikeres szereplését a jövő évi párizsi olimpián.

Selmeci Attila nyolc évig volt Milák Kristóf edzője. Fotó: BHSE

Egyre több kritikus nyilatkozat született Milák hozzáállása miatt, amit edzője, Virth Balázs és a szövetségi kapitány, Sós Csaba is kifogásolt. A legélesebben az Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor fogalmazott, akinek az csúszott ki a száján, hogy Milák tartozik Magyarországnak azzal, hogy tisztességesen felkészül az olimpiára. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, a háromszoros olimpiai bajnok felháborítónak és primitívnek nevezte a megállapítást.

Persze lehet a szavakon lovagolni, attól még a probléma adva van: Milák Kristóf ereje teljében bizonytalan abban, hogy akar-e még úszni. Erről persze csak ő dönthet, hiszen az edzéseket sem végezheti el más helyette. Érdekes Selmeci Attila véleménye a kialakult helyzetről, hiszen még szakmai berkeken belül sem ismerik sokan annyira Milákot, mint ő, akinek a vezetésével berobbant az úszó a világelitbe, 2018-ban vele lett először Európa-bajnok, 2019-ben világbajnok és világcsúcstartó, majd 2021-ben olimpiai bajnok. Ez utóbbi siker után váltak külön az útjaik, s vette át Milák felkészítését Virth Balázs.

Selmeci Attila szerint segíthetne Milák Kristófnak

– Most, hogy már mindenki hallatta a hangját, aki úgy érezte, hogy Kristóf helyzetével és a jövőjével kapcsolatban meg kell szólalnia, egyre inkább az egységességet és a közösen kialakított álláspontot hiányolom, amire pedig nagy szükség lenne – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Selmeci Attila, aki nyolc évig volt Milák edzője. – Még mindig nem késő kialakítani egy olyan válságkezelő ad hoc testületet, amelyet kizárólag azok alkotnak, akiket segítő szándék vezérel. Vészesen fogy az idő, csupán 275 nap választ el a párizsi olimpiától, márpedig egy jól felkészült és újra teljes erőbedobással készülő Milák Kristóf nélkül az éremszerzési terveinkből sokat kell visszavenni.

Selmeci azt is megmondta, hogy ki lenne szerinte a legalkalmasabb arra, hogy hasson Milákra: Cseh László.

– Úgy gondolom, hogy a mostani helyzetben mentorként, de úgy is mondhatnám, hogy sorstársként Cseh László karolhatná fel Kristófot, előtte biztos megnyílna, vele olyan gondolatait is megosztaná, amit másokkal nem – vetette fel az edző. – Minél korábban találkoznak egymással, annál több esély marad a jó megoldásra. Több nagy világversenyt jártak meg együtt, egészen biztos vagyok abban, hogy Laci türelemmel és a bölcsességével jó hatással lenne Kristófra.

Cseh a tokiói olimpia után vonult vissza, azóta az úszástól eltávolodva él fiatal édesapaként a családjára koncentrálva, csupán azzal keltett nagy médiafigyelmet, amikor korábbi edzőjével, Turi Györggyel megromlott kapcsolatáról és az úszóként átélt lelki megpróbáltatásairól vallott. Cseh 2015-ben szerzett világbajnoki címet 200 pillangón, amelyen Milák ha indult, gyakorlatilag verhetetlen volt 2018 óta.

Borítókép: Milák Kristóf és Cseh László a 2017-es budapesti világbajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.