Döntött a Bayern München a kitoloncolással fenyegetett muszlim futballistájáról

Hivatalos oldalán tisztázta Nusszair Mazraoui helyzetét a Bayern München futballcsapata. A marokkói válogatott védő megosztó posztot tett közzé az Instagram-oldalán, miután a palesztin terrorszervezet, a Hamász megtámadta Izraelt. Német politikusok Mazraoui kitoloncolását követelték az országból, a Bayern pedig nem reagált az esetre nyilvánosan. Most megtette.

2023. 10. 20. 15:51
Bundesliga - FC Bayern Munich vs. SC Freiburg
epa10907891 Munich's Noussair Mazraoui (L) in action against Freiburg's Roland Sallai (R) during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and SC Freiburg in Munich, Germany, 08 October 2023. EPA/Anna Szilagyi CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: Anna Szilagyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„És ne gondoljátok, hogy Allah nem törődik azzal, amit azok tesznek, akik igazságtalanságot követnek el. Csak visszatartja őket addig a napig, amikor a szemük megdermed a rémülettől”. Ez az idézet verte ki a biztosítékot Németországban, amelyet a Bayern München labdarúgója, Nusszair Mazraoui tett közzé a 2,4 millió követővel rendelkező közösségi oldalán. Sokan úgy értemezték a posztját, hogy Izraelre utalt bennne, s így az ott véres terrorcselekményt elkövető Hamászt támogatja. A gyanút csak erősítette, hogy Mazraoui egy olyan oldalon is posztolt, amely Izrael megsemmisítését hirdeti.

Bundesliga - FC Bayern Munich vs. SC Freiburg
Nusszair Mazraoui maradhat a Bayern München labdarúgója. Fotó: EPA/Anna Szilagyi

Németország konzervatív néppártja, a CDU már a játékos kitoloncolását követelte az országból, de Joachim Herrmann bajor belügyminiszter lehűtötte a kedélyeket, miszerint ilyenre csak súlyos bűncselekmény elkövetésekor kerülhet sor, az ügyet a Bayern Münchennek belső körben kell rendeznie.

Ez már csak azért is szükséges volt, mert a bajoroknak van izraeli játékosuk is a nyáron igazolt Daniel Peretz személyében. Nem húzhatta tovább az ügyet a Bayern, amely ma a hivatalos honlapján közleményben reagált a történtekre. 

A legfontosabb: Mazraoui maradhat a müncheni klub játékosa, nem szankcionálják, csupán egy a válogatottnál összeszedett kisebb sérülés miatt készül jelenleg külön a csapattól.

– Nusszair Mazraui hitelesen biztosított bennünket arról, hogy békeszerető emberként határozottan elutasítja a terrort és a háborút. Sajnálja, ha posztjai nemtetszést váltottak ki – közölte Jan-Christian Dreesen, az FC Bayern vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a klub elítéli a terrorizmus minden formáját és annak bárminemű támogatását egyaránt.

Mazraoui nem érti, miért gondolnak róla szörnyűségeket

Mazraoui korábban a Bild hasábjain magyarázkodott az üzenete miatt, amely a jelek szerint célt tévesztett: 

– Kiábrándító, hogy magyarázkodnom kell amiatt, amit képviselek. Olyan helyzet van odakint, ahol ártatlan emberek ezreit gyilkolják meg. Az én álláspontom az, hogy a békéért és az igazságosságért fogok dolgozni ezen a világon. Ez azt jelenti, hogy mindig ellenezni fogok mindenféle terrorizmust, gyűlöletet és erőszakot. És ez az, ami mellett mindig ki fogok állni. Ezért nem értem, miért gondolják rólam az emberek az ellenkezőjét, és miért társítanak gyűlölködő csoportokkal. A mai nap nem arról szól, hogy én mit gondolok vagy ti mit gondoltok, ártatlan embereket ölnek meg nap mint nap ebben a szörnyű konfliktusban. Mindannyiunknak fel kell szólalnia ellene.

A marokkói válogatott jobbhátvéd tavaly nyáron ingyen igazolt a Bayernhez a holland Ajaxtól, a jelenlegi idényben egy bajnoki kivételével az összes Bundesliga-meccsen pályára lépett Thomas Tuchel együttesében. Mazraoui szerződése 2026 nyaráig érvényes a német rekordbajnokkal.

Borítókép: Épp ütközik Nusszair Mazraoui-val, aki botrányba keveredett az Izrael-ellenesnek tűnő posztjai miatt (Fotó: EPA/Anna Szilagyi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.