„Felháborító, primitív” – Hosszú Katinka beolvasott Milák Kristóf ügye miatt

Hosszú Katinka sarkos véleményt fogalmazott meg a hivatalos közösségi oldalain: szerinte felháborító és primitív azt mondani, hogy Milák Kristóf tartozik Magyarországnak. Egy nappal korábban, vasárnap este Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek miatt a háromszoros olimpiai bajnok úgy érezhette, hogy muszáj megszólalnia a Milák-ügyben.

2023. 10. 23. 19:35
HOSSZÚ Katinka
Budapest, 2022. június 25. A negyedik helyezett Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 25-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint beszámoltunk róla, a budapesti világkupa utolsó napján Wladár Sándor nyilvánosan bírálta a versenytől távol maradó Milák Kristóf hozzáállását. Az olimpiai bajnok pillangókirály gyakorlatilag az áprilisi országos bajnokság óta felhagyott a versenyzéssel, kiégésre hivatkozva hosszú nyári pihenőre vonult, kihagyta az év fő versenyét, a fukuokai világbajnokságot. A megállapodás szerint szeptembertől újra edzésbe kellett állnia, el is kezdte a felkészülést edzője, Virth Balázs irányításával, de másfél hónap alatt még igazán terhelhető állapotba sem került, emiatt nem indult a világkupán sem. Most pedig Hosszú Katinka kelt a védelmére.

MILÁK Kristóf
Minden sokkal egyszerűbb lenne, ha Milák Kristóf azt csinálná, amihez a legjobban ért Fotó: MTI/Derencsényi István

Merthogy Milák, úgy néz ki, védelemre szorul. Az elmúlt napokban Virth és a szövetségi kapitány, Sós Csaba is több helyen kritikusan nyilatkozott róla, és vasárnap Wladár is hosszasan beszélt Milák kifogásolható hozzáállásáról, és többek közt a következőket mondta: – Itt vagyunk egy olimpia előtt nyolc hónappal, amikor dolgozni kellene, és csak azt hallom, hogy keresi az utat, nem jár edzésre, azt sem tudjuk, hol van, ami mély szomorúsággal tölti el a szívemet. A magyar nemzet és a sportrajongók éhezik azt a sikert, amit Tokióban már elért egyszer, és ő tartozik Magyarországnak, de legfőképp saját magának annyival, hogy elvégzi ezt a munkát.

Wladár utóbbi mondata verhette ki a biztosítékot Hosszú Katinka szemében, aki az Instagram- és Facebook-oldalain a következő szöveget tette közzé a történetei között:

„Úgy gondolom, hogy Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országnak…”

Hosszú Katinka bejegyzése Forrás: Instagram

Milák a tokiói olimpián 200 pillangón aranyérmet szerzett, s ebben a számban jelenleg is ő tartja a világcsúcsot. Hosszú ugyancsak olimpiai bajnok (háromszoros), és korábban ő is volt világrekorder. Hozzá kell tenni, hogy Wladár Sándor is olimpiai bajnok. Nehéz tehát igazságot tenni, hogy kinek van igaza.

Elfogyott a türelem Milák Kristóffal szemben

Az biztos, hogy látványosan megváltozott a kommunikáció Milák irányába az úszósport vezetősége részéről az elmúlt egy-két hétben. Korábban, még a fukuokai világbajnokság kihagyása ellenére is maximális megértéssel nyilatkozott Milák döntéséről és helyzetéről mind Wladár, mind pedig Sós Csaba. Azzal viszont, hogy a 23 éves úszó az elmúlt másfél hónapban is gyakran távol maradt az edzésektől, alighanem átlépett egy határvonalat, mert azóta sorra születnek az őt kritizáló megnyilvánulások. 

Nehéz ügy: a kiégés nem játék, bizonyítja ezt a sportágon belül maradva Caeleb Dressel vagy éppen Adam Peaty esete is, ugyanakkor az is kérdés, hogy a türelem meddig tarthat. Ahogy arra Sós Csaba is rávilágított, Milák nem csak a saját sorsáért felel, a váltóban további úszók olimpiai szereplése múlik rajta.

Hosszú Katinka nem először támadja a sportvezetést

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Hosszú Katinka viszonya a nyár óta nem felhőtlen a magyar úszósport elöljáróival, június végén nyílt levélben támadta a sportvezetést, amiért nem kapta meg a remélt támogatást a saját úszóakadémiájának az elindításához. Nem ördögtől való arra gondolni, hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy most ilyen sarkos véleményt fogalmazott meg Milák ügyében.

Borítókép: Hosszú Katinka kiállt Milák Kristóf mellett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.