Haaland Bernben, Mbappé Párizsban eredhet Varga Barnabás nyomába

A Paris Saint-Germain–AC Milan meccs a legnagyobb rangadó a Bajnokok Ligája csoportkörének szerdai játéknapján. A párizsiak két futballistája is különleges találkozóra készül: Gianluigi Donnarumma először léphet pályára a nevelőklubja ellen, Kylian Mbappé pedig gyerekkora kedvenc csapatával néz szembe. A francia csatár a Fradi gólvágója, Varga Barnabás felé közelíthet a naptári év góllövőlistáján, csakúgy, mint Erling Haaland a Manchester City svájci mérkőzésén.

2023. 10. 25. 4:55
UEFA Champions League - Manchester City arrives at Bern airport
epa10935828 Manchester City player Erling Haaland steps off the plane as the team arrive at Bern aiport, Switzerland, 24 October 2023. Manchester City will play BSC Young Boys on 25 October in the UEFA Champions League group stage. EPA/ANTHONY ANEX Fotó: ANTHONY ANEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a 2023-ban született gólokat vesszük alapul, akkor jelenleg a Fradi magyar válogatott csatára, Varga Barnabás áll 35 találattal az első helyen világviszonylatban az élvonalbeli labdarúgók között, s mögötte a Manchester City sztárja, következik 34 góllal a Transfermarkt kimutatása szerint. A norvég klasszis Bernben eredhet Varga nyomába, hiszen az angol klub a Young Boys vendége lesz a BL-ben, s jó eséllyel megőrizheti eddigi százszázalékos mérlegét – Pep Guardiola együttese a Crvena zvezda és az RB Leipzig ellen is 3-1-es sikert aratott az első két fordulóban.

English Premier League - Manchester City vs Brighton & Hove Albion
Erling Haaland 2023-ban egy góllal le van maradva Varga Barnabás mögött. Fotó: EPA/Adam Vaughan

A G csoport másik mérkőzésén a lipcseiek vélhetően magyar játékos nélkül állnak fel a szerbek ellen, hiszen továbbra is sérülés miatt hiányzik a védelemből, pedig a felépülése óta csak második számú kapus. A német klub a Young Boys 3-1-es legyőzésével rajtolt a BL-ben, ezt követte a City elleni vereség, és most a Crvena zvezda ellen újra érvényesítheti a neki kedvező papírformát.

Nemcsak a pályán van kilátás nagy harcra, hanem azon kívül is: több mint kétezer szerb szurkolót várnak Lipcsébe, ami miatt más szövetségi tartományokból is vezényeltek át rohamrendőröket Johann Bach és Robert Wagner szülővárosába, ahol a rend fenntartása érdekében lovas rendőröket, sőt még helikoptert is bevetnek a tervek szerint.

 

Varga Barnabás Erling Haaland előtt az idei góllövőlistán:

Az élvonalbeli játékosok között Varga az első és Haaland a második, Peedo az észt harmadosztályban futballozik. Forrás: Transfermarkt

A leginkább kiélezett csatára Párizsban kerülhet sor, ahol a PSG ellenfele az AC Milan lesz. A franciáknak van mit jóvá tenniük saját szurkolóik előtt, hiszen az előző körben 4-1-re alulmaradtak a Newcastle United otthonában. A halálcsoportban egyébként is minden pontnak komoly jelentősége van, a PSG három, a Milan két ponttal a tarsolyában várja a rangadót.

 

Az „áruló” kapus először néz szembe nevelőklubjával

Különleges meccs vár Gianluigi Donnarummára, aki 2021-ben nagy port kavarva hagyta el nevelőklubját, a Milant, amelyben mindössze 16 évesen debütált. Két évvel ezelőtt nem hosszabbította meg a lejáró szerződését, és a világ egyik legértékesebb kapusaként ingyen szerződött a PSG-hez. 

„Dollarumma” születése:

Azóta sem kedvelik a San Siróban, ahol még akkor is kifütyülték, amikor az olasz válogatott színeiben játszott ott, a Milan-drukkerek pedig ráaggatták a „Dollarumma” gúnynevet, utalva a vélt pénzéhségére és hálátlanságára. Nos, az olasz kapus most először léphet pályára a Milan ellen – és a vendégszektorból biztos nem lesz szeretetteljes a fogadtatása.

 

Mbappé eldobta a távirányítót, ha veszített a Milan

Más okból számára is jelentőségteljes meccs a Milan elleni. Az olasz Gazzetta dello Sport szólaltatta meg a 24 éves sztárcsatár édesanyját, Fayza Lamarit, aki elmesélte, hogy a kis Kylian szíve a Milanért dobogott. – Teljesen beszippantotta a szurkolás, mindig úgy jött haza, hogy folyton csak a Milanról beszélt – kotyogta ki az anyuka. – Ha a Milan veszített, eldobta a távirányítót, és olaszul szitkozódott. Ha tizenöt évvel ezelőtt azt mondják nekünk, hogy ő lesz a sztár a PSG–Milan meccsen, nem hittük volna el, mégis ez történt.

Ligue 1 - Paris Saint Germain vs RC Strasbourg
Mbappé a Milan ellen is gólra éhes lesz. Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson

Mbappé azóta kinőtte a rajongását, a gyerekkori emlékek legalábbis biztos nem gátolják meg abban, hogy folytassa remek sorozatát: ebben az idényben tíz tétmeccsen már kilenc gólt számlál a PSG mezében, 2023-ban pedig eddig harmincszor talált a kapuba, így ő is a sérüléssel bajlódó Varga Barnabás közeli üldözői között van a naptári év góllövőlistáján.

Bajnokok Ligája csoportkör, 3. forduló, szerdai mérkőzések:

E csoport:
Feyenoord (holland)–Lazio (olasz) 18.45
Celtic (skót)–Atlético Madrid (spanyol) 21.00

F csoport:
PSG (francia)–AC Milan (olasz) 21.00
Newcastle United (angol)–Dortmund (német) 21.00

G csoport:
RB Leipzig (német)–Crvena zvezda (szerb) 21.00
Young Boys (svájci)–Manchester City (angol) 21.00

H csoport:
Barcelona (spanyol)–Sahtar Donyeck (ukrán) 18.45
Antwerpen (belga)–Porto (portugál) 21.00

 

Borítókép: Erling Haaland megérkezett a berni repülőtérre (Fotó: EPA/Anthony Anex)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.