Itt a nagy esély, hogy 1980 után újra kijusson a csapatunk az olimpiára

Ma este eldőlt, hogy női kosárlabda-válogatottunk a spanyol és a japán csapattal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik a 2024-es párizsi olimpia magyarországi selejtezőtornáján, amelyre február 8. és 11. között kerül sor Sopronban. A csoportból az első három helyezett kijut az ötkarikás játékokra.

2023. 10. 05. 20:33
KISS Virág; CARRERA, Raquel
Ljubljana, 2023. június 24. Kiss Virág (j) és a spanyol Raquel Carrera a nõi kosárlabda Európa-bajnokság elõdöntõjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkõzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este Sopronra figyelt a kosárlabda világa, hiszen a világszövetség (FIBA) nálunk készítette el a jövő évi párizsi olimpia női kvalifikációs csoportjainak beosztását. Azért lehettünk a sorsolás házigazdái, mert a négy torna közül az egyiket mi rendezzük a válogatottunk részvételével, amely az idei Eb-n elért negyedik helyével vívta ki a szereplés jogát.

magyar válgatott
A magyar válogatott az Eb-n a franciák elleni bronzmérkőzés előtt Fotó: MTI/Kovács Tamás

Februárban négy négycsapatos selejtezőtorna lesz, és minden tornáról három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportból, melyekben az olimpiát rendező Franciaország és a világbajnoki címével már kvótát szerzett Egyesült Államok szerepel, mellettük a két legjobb csapat ér révbe, a másik két csoportból pedig az első három helyezett. Válogatottunk a sorsolást a negyedik kalapból várhatta Szenegál, Új-Zéland és Németország társaságában. És a sorsolási szabályok alapján igencsak beszűkült a potenciális ellenfelek listája. Az első kalapból Ausztráliát vagy Spanyolországot kaphattuk, a kínaiakat nem, mert ők is tornarendezők. Az Egyesült Államokkal azért nem kerülhettünk össze, mert akkor nem jöhetett volna össze az a felállás, hogy minden csoportban legyen gárda az amerikai kontinensről. Továbbá Franciaország és az Egyesült Államok sem kerülhetett azonos csoportba. A második kalapból a novemberi amerikai előselejtező győztesét vagy a franciákat kaphattuk – az ugyancsak rendező belgákat és brazilokat nem –, a harmadikból pedig Japánt, Szerbiát vagy az amerikai előselejtező második helyezettjét. Azon a tornán Kanada, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela játszik egymással novemberben.

Nos, a Székely Norbert szövetségi kapitány által irányított magyar női válogatott február 8. és 11. között Sopronban az Eb-ezüstérmes spanyolokkal, az olimpiai ezüstérmes japánokkal és amerikai előselejtező még ismeretlen győztesével játszik – talán ez lehet a sorsdöntő meccsünk –, s az első három helyezett jut ki az olimpiára. Az idei Eb-n együttesünk találkozott a spanyolokkal, és az elődöntőben 69-60-ra kikapott tőlük Ljubljanában. Utána a bronzmeccsen 82-68-ra maradt alul a franciákkal szemben. A döntőben pedig a belgák 64-58-ra legyőzték a spanyolokat.

Székely Norbert az Origónak nyilatkozva megígérte, mindhárom ellenfél ellen az első perctől az utolsóig (és az addig eltelt időszakban is) teljes odaadással fog küzdeni a válogatott, hogy minél sikeresebben zárja ezt a páratlan lehetőséget. Székely elmondta: noha a papírforma alapján Kanada lesz a harmadik ellenfél, a szerinte rossz döntés (miszerint előbb volt ez a sorsolás, mint hogy eldőlt volna minden induló) befolyásolhatja a kanadaiak játékkedvét és taktikáját, és akár Puerto Rico is megnyerheti az amerikai tornát. 

 A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

Borítókép: Kiss Virág és a spanyol Raquel Carrera az Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.