Kibabrált a videózás olimpiai hősünkkel, aki így ezüstérmes lett a budapesti vb-n

Hárspataki Gábor a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián történelmi bronzérmet szerzett karatéban, és a most zajló magyarországi világbajnokságon újra a dobogón végzett, második lett a 75 kilogrammosok közötti küzdelemben (kumite) a Papp László Budapest Sportarénában, de egy videós döntés miatt nem lehetett felhőtlen az öröme. Hiába az olimpiai bronz és a vb-ezüst, Hárspataki jövőre a párizsi játékokon nem gyarapíthatja gyűjteményét.

2023. 10. 28. 15:33
HÁRSPATAKI Gábor
Budapest, 2023. október 28. Hárspataki Gábor, miután veszített az egyiptomi Abdelaziz Abdalla ellen a férfi karate kumite 75 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a budapesti Papp László Sportarénában zajló 26. karate világbajnokságon 2023. október 28-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati világbajnoki döntőben, s egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de az ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott. A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események, Hárspataki támadott, de Abdelaziznak ítéltek pontot a bírók, majd egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző.

HÁRSPATAKI Gábor
Hárspataki Gábor közel járt az aranyéremhez is Budapesten. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó pillanatokban egy hárompontos akcióval úgy tűnt, Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, ez azonban a videós elemzés alapján időn túl történt, így végül maradt a 3-2-es vereség, és az MTK 27 éves karatékájának az ezüstérem került a nyakába.

Mi lesz az olimpiával?

A karate a tokiói olimpián szerepelt először az ötkarikás játékok programjában, de jövőre, Párizsban már nem lesz műsoron, így Hárspataki nem szerezhet újabb olimpiai érmet.

– Óriási csalódásként éltem meg a döntést, hogy a párizsi játékokon nem lehetünk ott, hiszen Japán után Franciaország a világon a legerősebb karatéban – nyilatkozta lapunknak korábban Mészáros János, a Magyar Karateszövetség elnöke, aki hozzátette: – Kicsit a sportágunk mulasztása is, hogy ezúttal nem vettek minket számításba, de bízunk benne, hogy 2028-ban, Los Angelesben visszatérhetünk, és ezért idén a budapesti világbajnokságon mi, magyarok is sokat tehetünk.

A budapesti minden idők legnagyobb karate-vb-je, amiben közrejátszik, hogy a jövőben külön rendezik meg a csapat- és egyéni versenyeket, kevesebb országgal és jóval kisebb létszámmal. Emiatt nagy volt az érdeklődés az utolsó vegyes vb iránt, mintegy 140 ország vesz részt rajta, ami Mészáros János szerint fontos üzenet lehet a NOB-nak, hiszen nagyjából egy éven belül eldőlhet, hogy a karate visszakerül-e az olimpiai programba Los Angelesben.

Borítókép: Hárspataki Gábor ezüstérmet szerzett a budapesti világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.