Lila-fehér libikóka: most az Újpest fenn, a Kecskemét lenn

Az előző idényhez képest az Újpest és a Kecskemét ezen az őszön ellentétes utat jár be, ami a két csapat szombati, egymás elleni mérkőzésén is megmutatkozott. Az Újpest zsinórban harmadszor győzött – 5-0-s vezetésről végül 5-3-ra – és megszilárdította a helyét a dobogón, a Kecskemét viszont nem tudta lezárni a rossz sorozatát. Vignjevics irányításával a fővárosi lila-fehérek egye megggyőzőbbek, Szabó István, a KTE vezetőedzője nem kíván magyarázkodni, pláne nem panaszkodni, úgy gondolja, nincs is kinek és miért, teszi a dolgát és bízik benne, hogy a csapat még idén feljebb lép a tabellán.

2023. 10. 24. 18:47
Újpest, Kecskemét
Fotó: Reti Attila Forrás: KTE/Réti Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka az olyan mérkőzés, amikor 5-3-as végeredmény után a győztes csapat vezetőedzője elégedetlen, a vesztesé viszont erőt merít a játékosai teljesítményéből. Erre szolgáltat példát az Újpest–Kecskemét találkozó a labdarúgó NB I 10. fordulójából. Érthetően. A fővárosi lila-fehérek már 5-0-ra vezettek, a kecskemétiek ezután tették majdnem szorossá a meccset – még a hosszabbításban is akadt két gólhelyzetük.

Csoboth Kevin, Újpest, Kecskemét, Nebojsa Vignjevics
Csoboth Kevin két gólt szerzett a Kecskemét ellen (Fotó: Újpest FC/Víg Johanna)

– Hatvan percig úgy játszottunk mint egy csapat, majd harminc percen át pedig csak egyéni játék volt. Ez az, amit nem szeretek: ha a játékosaim elfelejtik, hogy ők csapattagok. Egyénieskedésre nincs szükség – dohogott Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője a mérkőzés után.

 

Vignjevics szerint Csoboth Kevin többre képes

Vignjevics a még a Magyarország–Szerbia találkozó előtt úgy nyilatkozott a lapunknak, az idény zárásakor aláírná a harmadik helyet, de mintha ő is azt érezné, még a jelenleginél is többre lehetnek képesek a játékosai. Csoboth Kevinről – akinek kiemelkedő gyorsasága a Kecskemét ellen is érvényesült – külön is szólt.

– Még mindig nem hozza ki magából a legtöbbet. Nagyon fiatal játékos, sokat beszélünk, és mindig azt mondom neki, ha jobb akar lenni, minden meccsen, minden pillanatban nagyon kell fókuszálnia. Nem azt várom el tőle, hogy ontsa a gólokat, hanem hogy még nagyobb hatást gyakoroljon a csapatra és a játékra – serkentett még jobb teljesítményére a válogatott játékost Vignjevics. 

Az Újpest vasárnap a Ferencváros vendégeként lép pályára, a derbin egyetlen hiba sem fér bele, ha a lila-fehérek javítani akarnak a Fradi ellen az utóbbi időben meglehetősen kedvezőtlen mérlegükön.

 

Szabó István: A szép szó vasajtót nyit

– Előre megmondtam, hogy játék közben az átmeneteknél gondba kerülhetünk, ha nem tudjuk lekövetni az Újpest gyors játékosait. Hiába készültünk rá, sajnos ez történt. Ugyanakkor pozitívumként élem meg, hogy 5-0 után sem törtünk össze, mindent megtettünk annak érdekében, hogy csökkentsük a különbséget, még az utolsó pillanatokban is volt gólhelyzetünk. Más is kapott egy ötöst a hét végén, mi legalább rúgtunk három gólt, nem hinném, hogy pánikolnunk kellene. Ugyanúgy készülünk a továbbiakban, mint eddig. Hétfőn délután higgadtan kielemeztük a meccset, én sem változtatok az eddigi stílusomon, nem kezdek el veszekedni, üvöltözni, részemről nem is lesz ebben változás. A szép szó vasajtót nyit, én is ezt vallom – értékelte érdeklődésünkre a szombati mérkőzést Szabó István, a Kecskemét vezetőedzője tágabb értelemben, stílusosan. Sőt már-már irodalmi igényességgel, ami nem véletlen, miként elárulta, az olvasás a hobbija, sajnálja, hogy a munka mellett nem tud annyi időt szentelni neki, mint amennyit szeretne.

Szabó István, Kecskemét, KTE, lila-fehér
Szabó István a Kecskemét nehéz helyzetében is megőrzi a higgadtságát (Fotó: KTE/Réti Attila)

A KTE a jó rajt után megtorpant, a legutóbbi öt fordulóban egyetlen pontot szerzett. Sok csapatnál ez kételyt, de legalábbis kérdéseket ébresztene, Szabó István szerint a Kecskemét e tekintetben üde színvolt a magyar futballban.

– A vezetőink és a szurkolóink is pontosan ismerik a gondjaink forrását – folytatta Szabó István. Nem akarok magyarázkodni, de tény, nehezen tudjuk három meghatározó játékosunkat pótolni. Látszatra tűnhet úgy, hogy a Kecskemét a nyáron erősödött, ám Katona Bálint, aki az egyik nyári távozónk, tavaly mégis csak nyolc gólt szerzett. Ennél nagyobb gond, hogy Banó-Szabó Bence, aki az előző idényben tizenkét gólpasszal járult hozzá a sikereinkhez, továbbá Nagy Krisztián és Nikitscher Tamás hosszú időre kidőlt sérülés miatt és hármójukat egyszerre nehéz, szinte lehetetlen pótolni.

A KTE vezetőedzője szerint a rossz sorozat dacára túlzás lenne válságról beszélni.

– A mostani idénynek ugyanúgy a bennmaradás céljával vágtunk neki, mint az előzőnek. Tavaly az ezüstéremmel elváráson felül teljesítettünk a klub történetének legnagyobb sikerét elérve, de most sem állunk kieső helyen. Bízom benne, hogy még ebben az évben tudunk javítani, tavasszal pedig felzárkózunk a középmezőnyhöz. Erőt ad a munkához a vezetők és a szurkolók támogatása, akik nem csupán a tavalyi második helyet nem felejtik el, hanem azt sem, több olyan játékosunk van, akik már az NB III-as feljutás kivívása idején is itt futballoztak.

Tamás Krisztián és Szuhodovszki Soma: bombagól

Az Újpest–Kecskemét meccsen két bombagólt is láthattunk, Tamás Krisztián és Szuhodovszki Soma is hatalmas gólt rúgott bal lábbal. Utóbbi a csapata veresége ellenére bekerült a forduló válogatottja, igazolva, hogy kiérdemli figyelmét.

A találkozó összefoglalója:

Borítókép: Adott és kapott is a Kecskemét az Újpest ellen (Fotó: KTE/Réti Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.