„Megyünk tovább”

„Csak a porszemeket tudtuk bedobni a gépezetbe, a kavics átfordult a fogaskeréken.”

2023. 10. 02. 11:01
Sigér Dávid, Ferencváros, Dejan Sztankovics, vezér
Forrás: (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félreértés ne essék, semmi bajom az élsportolói nyilatkozatokkal. Sőt. Nem várható, hogy egy-egy frissiben megnyert/elveszített mérkőzés vagy verseny után kazinczyi magasságokban szárnyaljon a nyilatkozó. A küzdelemtől elcsigázottan sportoló legyen a talpán, aki szép, szabatos mondatokban el tudja mondani: mit érzett, mi járt a fejében, hogyan tovább. Ugyanakkor örömmel tölt el, ha valaki mégis ezt teszi, és pár szellemes mondattal, eredeti gondolattal örvendeztet meg.

Magam reggelente lehetőleg mindig meghallgatom a Kossuth rádió sportmagazinját és jól indul a napom, ha elkapok  a „Megyünk tovább”-nál egy-két izgalmasabb mondatot. Vannak kedvenc nyilatkozóim is. Tőlük mindig várható némi humorbonbon vagy valamilyen szellemes gondolat. És vannak, akik rendre lelomboznak a közhelyeikkel, a mit sem jelentő, göcsörtös körmondataikkal. (Persze, ettől még jó sportolók.)

Nem lehet mindenki olyan jó svádájú, mint mondjuk a világ- és olimpiai bajnok úszó, És az igazsághoz hozzátartozik, hogy a színvonalas beszélgetéshez kell a kérdező is. S ebben mi, magyarok igazán jól állunk. A hazai sportriporterek előtt le a kalappal. Okosak, rátermettek. Akikhez képest az úszás, a tenisz vagy a Forma–1 világának nemzetközi tévés közvetítéseiben megismert külföldi sztárriporterek szinte amatőrök. Náluk ugyanis a pálya széli interjúk tízből kilencszer úgy kezdődnek, hogy „What a race!”, esetleg úgy, hogy „What a game!”. Hát ja. Micsoda verseny! És a riporter már tolja is a mikrofont az interjúalany orra alá. (Ember legyen a talpán, akit eredeti megnyilvánulásra késztet az ilyen fantáziátlan felütés.) Ezzel szemben a közrádió Nemzeti Sportkrónikájában mindig akad egy-két gyöngyszem. „Csak a porszemeket tudtuk bedobni a gépezetbe, a kavics átfordult a fogaskeréken” (Herbert Gábor, a váci női kézilabdacsapat edzője), „Volt egy edzőm, aki azt mondta, a gólra nem lehet felkészülni teljesen, az igazából mindig csak úgy leesik az égből” (Sigér Dávid, a Ferencváros labdarúgója). Mondták a minap, én meg jobb kedvre derültem. Csak így tovább, hajrá, magyarok!

Borítókép: Sigér Dávid, a Ferencváros labdarúgója (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.