Olasz bundabotrány: szerencsétlen szerencsejátékosok és a maffia

Neve még nincs, bár az olaszokat ismerve csak idő kérdése, hogy a Totonero, a Totocalcio és a Calciopoli után kirobbant újabb szörnyű – ez esetben a bugyuta talán jobban illusztrálja a tragikomédiába hajló eseményeket –, bundabotrány milyen fantázianéven foglalja el a helyét az olasz labdarúgás krónikájában. Szánalmasan magyarázkodó, a saját mérkőzéseikre is illegálisan fogadó labdarúgók próbálják elhitetni velünk, hogy ők valójában bocsánatért esedező szerencsejáték-függő emberek. A Milanból a nyáron Newcastle-be szerződő Sandro Tonali esete a jéghegy csúcsa, egy dörzsölt angol ügyvéd könnyen kifilézhetné a hétszeres BEK/BL-győztes olasz klubot.

2023. 10. 19. 5:05
Tonali
Forrás: Newcastle United
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy kellett ez nekik, mint egy falat kenyér… Olaszország lemaradt a legutóbbi két, a 2018-as és a 2022-es világbajnokságról, a calcio szereplőinek morális megtisztulása évtizedek óta várat magára. A legendás Paolo Rossi eltiltása és a maffia látványos exponálása miatt emlékezetes bundasorozat, a Totonero és a maffia által (is) felügyelt fogadási platformból, a Totocalcióból kinőtt újabb bundabotrány, majd a szintén a mérkőzések manipulálásáról szóló, a Juventust az első osztályból kizáró Calciopoli után újabb bundabotrány rázta meg a napokban az olasz labdarúgást.

FC Internazionale v AC Milan: Semi-Final Second Leg - UEFA Champions League
Sandro Tonali, az egyik illegális fogadó a legújabb olasz bundabotrányban (Fotó: AFP//NurPhoto/Luca Rossini)

Miben különbözik a mostani eset a korábbi olasz focibotrányoktól? 

Kiderült, hogy bizonyos labdarúgók, jellemzően válogatott játékosok különböző online fogadási platformokon mutattak aktivitást. Azaz fogadtak. A torinói ügyészség a Juventus középpályása, Nicolo Fagioli ellen illegális fogadás miatt folytatott vizsgálatot. Tehát úgy is érthetjük, hogy nem feltétlenül a Serie A-mérkőzésekre való fogadás szúrta a nyomozók szemét, úgy tűnik, a fogadási platformot is kifogásolja az ügyészség. Ez pedig nem jelenthet mást, mint a szervezett bűnözés jelenlétét.

Bologna FC v Juventus FC - Serie A
Fagioli függőségéről elvileg nem tudtak Torinóban (Fotó: AFP/Giuseppe Maffia) 

Fagiolit azóta hét hónapra eltiltották a labdarúgástól, megúszta 12 500 eurós pénzbírsággal, az ügyészség figyelembe vette, hogy vélhetően az ügyvédje javaslatára azt vallotta, hogy szerencsejáték-függőségben szenved. A Juve felelőssége is felvetődött, amennyiben a torinói klub állítólag tudott a játékosa betegségéről, de nem tette meg a szükséges lépéseket. Fagioli nem volt ott az olasz válogatott coverciainói edzőtáborában a múlt heti Málta és a keddi Anglia ellen készülő keretben. Sandro Tonali és Nicolo Zaniolo viszont igen.

Zaniolo nem lett az új Totti (Fotó: AFP/Filippo Monteforte)

Vannak más érintettek is a botrányban?

A nyáron az eredetileg kinézett helyett a Milantól Newcastle-be szerződő középpályás története mindenképpen különleges. A BBC virágnyelven azt sejtette, hogy Tonali korábbi klubjától igen komoly összegű kártérítésre tarthatna igényt a Newcastle, ha bebizonyosodna, hogy elhallgatott bizonyos információkat a labdarúgó klubváltása előtt. A La Gazzetta dello Sport írta meg, hogy Tonali telefonját és laptopját lefoglalták, a torinói ügyészségen újra kihallgatták, a lap szerint kiderült, hogy a középpályás a Milan meccseire is fogadott. Ez súlyos bűnnek számít, ami miatt egy évre eltilthatják a futballtól. Newcastle-ben nem örülnek a hírnek, de Tonali eltiltása Angliában is érvényes lesz. A BL-ben szereplő Newcastle okkal érezheti magát becsapva, amiért a nyáron hetvenmillió eurót kidobott az ablakon egy szerencsétlen szerencsejátékosért…

Nincs irigylésre méltó helyzetben a Nicolo Zaniolót alkalmazó Aston Villa sem. A korábban Totti-utódnak tartott tehetség a La Repubblica szerint Roma-játékosként fogadott saját csapata meccseire is, ráadásul éppen abban az időszakban, amikor arról nyilatkozott, hogy szeretne a Juventusba szerződni. És ha már Róma, akkor nem szabad elmenni szó nélkül Nicola Zalewski mellett sem. A 21 éves szélső védővel kapcsolatban konkrét fogadási csalásról lehet olvasni, sőt bizonyos portálokon nagy nézettségre tett szert az a videó, ahol biztosra megy a saját sárga lapját illetően a Salernitana ellen.

Az ügy „olaszos jellegét” illusztrálja, hogy a fogadási ügybe belekeveredett labdarúgókról a börtönviselt informátor, Fabrizio Corona rántotta le a leplet. Ettől még kínos, avagy inkább tragikomikus, és rossz fényt vet a morális megújulásra képtelen olasz futballra.

Borítókép: Tonaliról még csak nem is sejtette a Newcastle, hogy potenciális veszélyforrás lehet (Fotó: AFP)

Vajon Tonali melyik meccsre fogadhatott?

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.