Pancho Aréna: a béke szigete, ahogy kevesen gondolnák

A felcsúti Pancho Arénában játssza utolsó két hazai Európa-bajnoki selejtező-mérkőzéseit az izraeli labdarúgó-válogatott. Az izraeliek már korábban eldöntötték, hogy Magyarországon rendezik a Svájc, majd a Románia elleni találkozót, korábban úgy hírlett, hogy Debrecenben, végül a Pancho Arénára esett a választásuk.

2023. 10. 31. 18:37
Izreal, izraeli labdarúgó-válogatott, Eb-selejtező, Pancho Aréna
Forrás: FIFA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli labdarúgó-válogatottnak még négy mérkőzése van hátra a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőiből. Ebből kettőt – november 15-én Svájc, 18-án pedig Románia ellen – hazai pályán játszhatna, de a palesztin–izraeli háború miatt odahaza nem rendezhet meccset. Az már korábban eldőlt, hogy e két találkozót Izrael Magyarországon kívánja megrendezni, korábban Debrecent emlegették lehetséges helyszínként, az izraeli szövetségi végül a Puskás Akadémiával egyezett meg, így a Pancho Aréna lesz a két Eb-selejtező helyszíne, miként arról a Magyar Labdarúgó-szövetség beszámolt.

Izrael, izraeli labdarúgó-válogatott, Eb-selejtező, Pancho Aréna
Abu Fani, a Fradi játékosa vajon pályára lép az izraeli válogatottban a Pancho Arénában (Fotó: AFP)

A jelenlegi helyzetben az MLSZ számára nem volt kérdés, hogy az UEFA és az izraeli szövetség – illetve áttételesen az aktuális ellenfeleik – segítségére siet, és kérésükre felajánlja semleges helyszínként a magyarországi sportlétesítményeket – írja a szövetség honlapja. 

Izrael háborúja közepette tehát két mérkőzés erejéig a Pancho Aréna lesz a béke szigete.

A mérkőzések rendezője minden esetben az Izraeli Labdarúgó-szövetség (IFA), mivel a találkozókon nézők is részt vehetnek, a jegyek értékesítését is az IFA intézi, ugyanakkor az MLSZ a mérkőzések zavartalan előkészítéséhez és lebonyolításához minden szakmai segítséget megad.

 

A Pancho Aréna előtt a Puskás Aréna

Az MLSZ felidézi, hogy Magyarország 2020 óta összesen 32 klub- és válogatottmérkőzésnek biztosított semleges helyszínt. Ezek között (a Covid idején) voltak Bajnokok Ligája-mérkőzések, például a Manchester City, a Liverpool vagy éppen az RB Leipzig részvételével a Puskás Arénában, valamint Európa-bajnoki selejtezők, a fehérorosz válogatott például októberben Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban fogadta Romániát, de játszott nálunk a katari válogatott is, sőt ukrán–lengyel futsaltalálkozót is rendeztek hazánkban.

 

Izraelnek reális esélyt van kijutni az Eb-re

Az izraeli labdarúgó-válogatott az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőire csatlakozott az európai konföderációra, eddig egyszer sem jutott ki a kontinensviadalra, amire most viszont reális esélye van.

Jelenleg a következő az I csoport állása: 1. Románia 16 pont/8 mérkőzés, 2. Svájc 15/7, 3. Izrael 11/6, 4. Koszovó 7/7, 5. Fehéroroszország 6/8, 6. Andorra 2/8.

Izraelnek tehát még négy mérkőzése van hátra. November 12-én előbb Koszovó vendége lesz, utána jön a két meccs a Pancho Arénában, november 15-én Svájc, november 18-án Románia ellen, végül november 21-én Andorrában zárja a sorozatot, tehát tíz nap alatt négy meccset játszik.

A Románia–Izrael Eb-selejtező összefoglalója:

Borítókép: Az izraeli labdarúgó-válogatott (Fotó: FIFA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.