Pikáns helyzet alakult ki női tornászválogatottunknál az éjjel + videó

Antwerpenben az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon női válogatottunk hétfő éjjel a 15. helyen végzett, így a nagy álom, a párizsi csapatkvóta nem jött össze, miként korábban a férfiaknak sem. Viszont a 15. hely egy nem névre szóló egyéni kvótát ér, az egyéni összetett selejtezője alapján pedig Czifra Bettina Lili is kvalifikálta magát a jövő évi ötkarikás játékokra. Az elsőéves felnőtt, 16 esztendős versenyző egy tizeddel előzte meg az Eb-ezüstérmes Székely Zóját a kvótáért. Ez azért pikáns helyzet a csapatban...

2023. 10. 03. 5:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tornászok antwerpeni olimpiai kvalifikációs világbajnokságán a férfiak selejtezője vasárnap befejeződött, csapatunk sajnos nem tudta megszerezni a kvótát, csak 20. lett – a legjobb 12-ben kellett volna végeznie –, de legalább Mészáros Krisztofer kvalifikálta magát a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra. A belga városban vasárnap este pedig a nők selejtezője is megkezdődött, a 24 csapatból három csoportban hét bemutatta a gyakorlatait, valamint melléjük beosztva jó néhány egyéni versenyző is. A magyar csapatot azonban hétfő este szólították a 8. csoportban a németekkel és a finnekkel együtt. A tavalyi vb-n a németek a 12., a mieink a 14. helyen végeztek, és úgy kellett számolnunk, hogy a németeket mindenképpen meg kellene előzni ahhoz, hogy összejöjjön a csapatkvóta. Az olimpián a nőknél is tizenkét csapat indulhat.

Női csapatunk az elutazás előtt (Forrás: MATSZ)

Együttesünk Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállításban szállt harcba az olimpiai kvótáért; hatalmas balszerencse, hogy a háromszoros Európa-bajnok két nappal az elutazás előtt az egyik edzésen súlyos sérülést szenvedett. Minden szeren négy versenyző tornászhatott, és a három legjobb eredmény számított bele az értékelésbe.

Székely Zója a fókuszban a FIG oldalán

A mieink felemás korláton kezdtek, sajnos Székely Zója kivételével megilletődötten. A szeren három éve Eb-ezüsérmes Székely 13,866 pontos gyakorlata viszont a 10. legjobb lett az addig látottak között. Ezt a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Twitter-oldala is posztolta:

A gerenda rettegett szer, versenyzőinknek már sokszor meggyűlt vele a bajuk, most azonban remekül megoldották a feladatot. Több pontot kaptak rá, mint a nyolcadik helyen álló dél-koreaiak és a kilencedik kanadaiak. Ezután viszont a talajgyakorlataik nem úgy alakultak, ahogy elképzeltük, és ugráson ezt úgy sem lehetett kompenzálni, hogy itt több pontot kaptunk, mint a hatodik helyen álló ausztrálok és a hetedik románok.

Amikor a 8. csoport zárása után 24 csapatból 19-nek megvolt a pontszáma, együttesünk a 12. helyen állt.  Mint említettük, a csapatkvótához itt is a legjobb 12-be kellett kerülni, de három erős csapat, a kínaiak, a japánok és a franciák ezután következtek. 

Ugyanakkor arra megvolt az esély, hogy a mieink a 15. helyet megszerzik, és ennek is jelentősége van: a 13–15. helyezettek egy-egy nem  névre szóló kvótát kapnak. Közben azt rögzíthettük, hogy ugráson Bácskay Csenge (13,500) a kilencedik helyen áll, Székely Zója felemás korláton változatlanul a 10. Egyéni összetettben pedig Czifra Bettina Lili (51,365) a 25., Székely Zója (51,265) a 26. helyet foglalja el.

 Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge ugráson:

– Nagy dicséret illeti a lányokat. Nagyot versenyeztek, például mind a négy gerenda gyakorlat megvolt. Úgy gondolom, hogy tudásuk legjavát adták, és mindazt, amit begyakoroltak otthon a teremben, az most kijött. Sajnos, érezzük Kovács Zsófia hiányát, az ő gyakorlataival öt ponttal több lenne a csapatban, és akkor meg lehetett volna a csapatkvóta. Így most talán a 15. helyet elcsíphetjük, és akkor lehet onnan egy olimpiai egyéni kvóta az országnak. Bácskay Csenge ugráson közel van a szerdöntőhöz, Czifra Bettina Lili és Székely Zója pedig egyéni összetettben juthat fináléba, ha minden jól alakul, de meg kell várnunk még a hátralévő két csoportot – nyilatkozta Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára.

Végül két olimpiai kvóta összejött

S ahogyan azt a papírforma ígérte, a kínaiak (3.), a franciák (7.) és a japánok (8.) is megelőzték a magyar csapatot, amely a 15. helyen végzett, ez viszont egy nem névre szóló olimpiai kvótát jelent számunkra. Az egyéni összetett selejtezőjében Czifra Bettina Lili 33., Székely Zója 34. lett. 

Itt 14 versenyző, nemzetenként egy fő kapott olimpiai kvótát, aki a csapatverseny alapján nem szerzett, és Czifra bekerült közéjük; a nem csapatkvótások közül csak öten előzték meg. Pikáns helyzet, hogy mindössze egy tized döntött az elsőéves felnőtt, 16 esztendős tornásznő javára a rutinos, de még szintén fiatal, húszéves Székellyel szemben. 

Czifra a 24-es összetett döntőben – itt nemzetenként ketten szerepelhetnek – a harmadik tartalék, Székely pedig a negyedik. Ugrásban Bácskay Csenge 11. lett, a szerenkénti döntőkben a második tartalék. Amennyiben Bácskay döntős lenne, és ott nem érvénytelen a gyakorlata, akkor elvileg ő is utazhatna Párizsba, mert minden finalista riválisa már szerzett indulási jogot, és szerenként a legjobb még nem kvótás tornász is szerepelhet az olimpián. Székely Zója felemás korláton a 15. helyen zárt.

Czifra Bettina Lili
Czifra Bettina Lili  (Forrás: MATSZ/Freschli József)

Czifra Bettina Lili: Szóhoz sem jutok, el sem hiszem… 

Czifra Bettina Lili hétfő éjjel a Magyar Tornaszövetség honlapjának a következőket mondta:

– Jelenleg szóhoz sem jutok, el sem hiszem… Csak a csapatban gondolkodtam, nem is foglalkoztatott, hogy én személy szerint is szerezhetek kvalifikációt. Tudtam, hogy osztanak egyéni kvótát, de a pontos feltételeit nem is ismertem. Egyébként tudok jobb gyakorlatokat a mainál, de összességében nem volt rossz életem első felnőtt világbajnoksága. Bevallom őszintén, amikor tavaly a junior Európa-bajnokság döntőjében szerepeltem gerendán, álmaimban se merült fel, hogy én lehetek az első magyar női tornász, aki név szerinti kvótát szerez Párizsra. Tizenhat évesen, ez szinte hihetetlen, nagyon boldog vagyok!

Érdekesség, hogy a lelátón ott szurkolt a magyar csapatnak (lásd a fenti videót) a Norvégiában, Oslóban élő Molnár Andrea is, aki tagja volt az 1996-os atlantai olimpián 9. helyezett együttesünknek. Az ötkarikás játékokra azóta nem jutott ki magyar csapat tornában. Sajnos további négy évet várunk kell, hogy újabb esélyünk legyen rá.

Borítókép: A magyar csapat az antwerpeni világbajnokságon (Forrás: Magyar Tornaszövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.