Benzema csapata megtagadta a pályára lépést, óriási botrány Iránban + videó

Az ázsiai labdarúgó Bajnokok Ligájában a hétfő játéknap volt, és a csoportkör második fordulójában a szaúdi al-Nasszr a második meccsét is megnyerte. Cristiano Ronaldo csapata hazai pályán 3-1-re verte a tádzsikisztáni Istiqlol Dushanbét, és a portugál klasszis megszerezte az első gólját az ázsiai BL-ben. Az ugyancsak szaúdi al-Ittihad – Karim Benzema együttese – mérkőzése elmaradt, mert a csapat játékosai nem voltak hajlandóak pályára lépni Iránban. A botrányt egy szobor okozta, és ami igazán érdekes, hatvanezer iráni is tüntetett a szobor jelenléte ellen.

2023. 10. 03. 11:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai Bajnokok Ligája csoportkörében tíz négyes csoportot alakítottak ki, öt a kontinens nyugati (A–E), öt pedig a keleti régiójában van (F–J). A tíz csoportgyőztes mellett hat csoportmásodik jut majd a legjobb 16 közé. A szaúdi csapatok értelemszerűen a nyugati régió csoportjaiba kerültek: al-Fayha

 (A csoport), al-Ittahad (C), al-Hilal (D), al-Nasszr (E). A második fordulóban az al-Nasszr hétfőn a második győzelmét aratta, hazai pályán 3-1-re verte a tádzsikisztáni Istiqlol Dushanbét. De ez nem volt sima meccs, mert a 44. percben a vendégek szerezték meg a vezetést, az al-Nasszr csak a 66. percben egyenlített. Mégpedig góljával, és ez történelmi találat: a portugál klasszis először volt eredményes az ázsiai BL-ben. 

A brazil Talisca a 72. percben szerezte meg a vezetést a szaúdiaknak, majd a 77. percben is betalált, így alakult ki a 3-1-es végeredmény.

Hétfőn játszották volna a C csoportban az iráni Iszfahánban a helyi Sepahan és az al-Ittahad mérkőzését is, amelyen a vendégeknél a sérült nem volt a meccskeretben, de nem maradt le semmiről. 

„A Sepahan FC és az al-Ittihad FC mérkőzését, amelyet az iráni Iszfahán városában rendeztek volna meg, váratlan és előre nem látható körülmények miatt törölték” – áll az Ázsai Labdarúgó-szövetség szűkszavú közleményében.

Benzema, és Kászim Szulejmáni tábornok egy hírben

A találkozó tehát elmaradt, és ennek egészen hihetetlen oka van. A stadionba ugyanis az irániak bevittek egy szobort, mégpedig Kászim Szulejmáni tábornok szobrát, és emiatt a szaúdiak nem voltak hajlandóak pályára lépni. Többéves ellenségeskedés után a vallási alapon megosztott, síita muszlim Irán és a szunnita muszlim Szaúd-Arábia idén közeledett egymáshoz, helyreállították a diplomáciai kapcsolatokat is, és a mostani eset igazán különleges. Kászim Szulejmáni tábornok az iráni Forradalmi Gárda Kodsz Erők elnevezésű különleges egységének volt a parancsnoka, és 2020-ban egy amerikai dróntámadásban veszítette az élet. A tábornok Iránban sokak szemében nemzeti hősnek számít, de nem egyértelmű a megítélése. Az amerikaiak és a szaúdiak, s még több ország is a Kodsz Erőket terrorszervezetnek tekintik, Szulejmánit éppen ezért az amerikaiak terroristaként likvidálták.

S arra, hogy Iránban mennyire sokszínű a politikai paletta, s nincs nyugalom az országban, példa a most elmaradt mérkőzés is. A stadionban ugyanis hatvanezer szurkoló tüntetett a szobor ellen, sokan meg is dobálták, a tömeg pedig azt skandálta, hogy a politizálás megengedhetetlen a labdarúgó-mérkőzéseken. A Sepahan játékosai megtapsolták a szurkolótáborukat, jelezve, hogy ezt ők is így gondolják.

Bár Karim Benzema nem volt az al-Ittihad keretében, N'Golo Kanté és Fabinho kezdett volna.

Borítókép:  Kászim Szulejmáni tábornok szobra az iszfaháni Sepahan stadionjában (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.